Current track

Title

Artist

Background

Ανδρέας Ξένος
Αντιπρόεδρος ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου

Έχει αρχίσει ο Δήμαρχος να ξεχωρίζει, διαθέτει πλέον στοιχεία και με αυτά μπορεί να κρίνει και να αξιολογεί.

Τε 19/02/2020



– Δεν παίρνω πίσω ούτε μία λέξη από τα όσα έχω πει στο παρελθόν για τον κ. Αρετάκη.
– Έχει αρχίσει ο Δήμαρχος να ξεχωρίζει, διαθέτει πλέον στοιχεία και με αυτά μπορεί να κρίνει και να αξιολογεί.
– Αν τα σκουπίδια μείνουν στους δρόμους επειδή δεν θα λειτουργεί ο Λίβας, τότε θα φέρω ευθύνη και εγώ.
– Θα τρέξω κάποιες διαδικασίες μέχρι να φτάσουμε στο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
– Γνωρίζω ότι κάποιοι με περιμένουν στη γωνία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά έχω γίνει χοντρόπετσος.

« Θυμίζω ότι πριν από 4 μήνες υπήρξε μια εκλογή αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ μεταξύ εμένα και του κ. Κουτσογιάννη, ο οποίος ψηφίστηκε αλλά εν συνεχεία παραιτήθηκε και για αυτό είχαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο εκλογή νέου αντιπροέδρου. Ο κ. Δήμαρχος δεν είχε κάποιον για να προτείνει, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να αναθέσει στην κα Καψαμπέλη την θέση, γιατί είχε ήδη πολλές αρμοδιότητες, ενώ και ο κ. Πέττας είπε ότι δεν θέτει εαυτόν υποψήφιο, άρα ο μόνος που είχε απομείνει ήμουν εγώ, αφού η εκλογή θα γινόταν μόνο μεταξύ των μελών του Δ.Σ του φορέα. Έτσι προτάθηκα. Δεν υπήρξε καμιά προ συνεννόηση με τον Δήμαρχο. Αν επρόκειτο περί ορισμού αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ, θα συμφωνούσα ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μια συζήτηση επί προγραμματικής συμφωνίας, αλλά εδώ είχαμε μια εκλογή από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα πράγματα στην ψηφοφορία έγιναν όπως τα περιέγραψε ο κ. Καρακάς, αλλά δεν υπάρχει κάποιου είδους συνεργασία με τον δήμαρχο, με την μορφή που κάποιοι νομίζουν. Εμείς ως παράταξη δεν αλλάζουμε στάση. Θα ψηφίζουμε όσα θεωρούμε σωστά, και θα καταψηφίζουμε όσα θεωρούμε λάθος. Στην πορεία θα φανούν όλα, εκεί θα δούμε αν θα υπάρξει συνεργασία ή όχι.
Δεν θα αποκλίνω ούτε ένα εκατοστό από το πρόγραμμα του συνδυασμού μας. Αν τα σκουπίδια μείνουν στους δρόμους επειδή δεν θα λειτουργεί ο Λίβας, τότε θα φέρω ευθύνη και εγώ. Αν όμως μείνουν στους δρόμους, επειδή θα απεργούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, και δεν θα γίνεται αποκομιδή, τότε την ευθύνη την έχει ο Δήμος. Αν δεν αποκατασταθεί ο Λίβας, θα μιλάμε για μια καταστροφική εξέλιξη.

Υπήρχε μια μελέτη από το περασμένο καλοκαίρι για να φτιαχνόταν ένα οικόπεδο περίπου επτά στρεμμάτων στον Λίβα, όπου θα δεχόταν απορρίμματα γιατί ο υπάρχων χώρος είχε κορεστεί. Διαμορφώθηκε το οικόπεδο και τώρα στρώνεται και μπαίνει μεμβράνη. Ποιος διαφωνεί ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με κατεπείγοντα ζητήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων; Λόγω της άμεσης αναγκαιότητας του έργου, ήρθε με τη μορφή του κατεπείγοντος στην Οικονομική Επιτροπή.

Φυσικά και υπάρχει πίεση χρόνου στον Δήμο ο οποίος τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Επειδή έχει φρακάρει ο χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων στον Λίβα, φέραμε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή με τη μορφή του κατεπείγοντος. Συμφωνώ ότι Θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει αυτό το έργο, για το οποίο προβλέπεται η χρηματοδότησή του μέσω της ΣΑΤΑ του 2019. Ψήφισα υπέρ και πρότεινα να δημοσιευτεί στις εφημερίδες μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για να δεχτούμε προσφορές από εργολάβους, αν και δεν προβλεπόταν αυτή η διαδικασία, αφού το θέμα ήρθε προς ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος. Το ίδιο θα ψήφιζα είτε ήμουν αντιπρόεδρος στον ΦΟΔΣΑ, είτε όχι.

Γνωρίζω ότι κάποιοι με περιμένουν στη γωνία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά έχω γίνει χοντρόπετσος.

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στην αυτοδιοίκηση και δεν είναι σωστό να τσουβαλιάζονται όλοι. Έχει αρχίσει ο Δήμαρχος να ξεχωρίζει τετραετίες, διαθέτει πλέον στοιχεία και με αυτά μπορεί να κρίνει και να αξιολογεί. Έμαθε με στοιχεία, ότι εγώ μπορεί να άφησα χρέη δύο εκατομμυρίων ευρώ στον σύνδεσμο καθαριότητας, αλλά υπάρχουν και κοιμούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διεκδικεί ο Δήμος, και ένα μεγάλο κομμάτι αυτών, και ο ΦΟΔΣΑ.

Δεν έχω αναλάβει ακόμα αρμοδιότητες ως αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ. Ο νόμος προβλέπει πρόταση του προέδρου του φορέα στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο εν συνεχεία αποφασίζει για την ανάθεση αρμοδιοτήτων προς τον αντιπρόεδρο. Αυτό πρόκειται να γίνει. Θα τρέξω κάποιες διαδικασίες μέχρι να φτάσουμε στο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Τα χρήματα του έργου αυτού δεν περνάνε από την Ζάκυνθο, ο εργολάβος πληρώνεται με εντάλματα από το Υπουργείο. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα είναι ορατά τα αποτελέσματα ως προς την συνεργασία μου με τον Δήμαρχο.

Σήμερα το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα πούμε ως συνδυασμός, ότι θα πρέπει να εξουσιοδοτηθούν οι υπηρεσίες για να καταγράψουν την δημοτική περιουσία στο Κτηματολόγιο.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background