Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018  
radio image
Now On Air (00:00 - 08:00)
Stigma Djs
Stigma Hits
Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017

Συγούρος Θεοδόσης (Γιατρός, Επιμελητής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ζακύνθου)

Συγούρος Θεοδόσης (Γιατρός, Επιμελητής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ζακύνθου)

«Την καλοκαιρινή περίοδο αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά περιστατικά στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Ζακύνθου, με τσιμπήματα εντόμων. Δεν σημαίνει κάτι, αν κάποιος έχει τσιμπηθεί στο παρελθόν από μέλισσα ή σφήκα και δεν παρουσίασε πρόβλημα, μπορεί στο μέλλον να παρουσιάσει. Πρέπει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις να είμαστε προσεκτικοί και όχι επιπόλαιοι.

Τα τσιμπήματα από έντομο σε έντομο διαφέρουν, όπως διαφέρει και το κάθε τσίμπημα, ανάλογα το σημείο του σώματος που θα γίνει. Για παράδειγμα, αν κάποιος καταπιεί σφήκα ή μέλισσα, πρέπει άμεσα να βάλει στο στόμα του ένα παγάκι, ή να πιει παγωμένο νερό.
Τα συμπτώματα ενός τσιμπήματος ποικίλλουν. Το σύνηθες σύμπτωμα που είναι ένα τοπικό οίδημα αντιμετωπίζεται εύκολα με αμμωνία ή πάγο.

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν, είναι έντονη φαγούρα σε όλο το σώμα, οιδήματα σε διάφορα σημεία του σώματος, ταχυκαρδία, ζάλη, δύσπνοια.
Τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν είτε λίγα δευτερόλεπτα μετά το τσίμπημα, είτε και μετά από μισή ώρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να χάσουμε καθόλου χρόνο, πρέπει άμεσα να μεταβούμε στο Νοσοκομείο, γιατί εκεί θα αντιμετωπίσουμε την περίπτωση με ένεση κορτιζόνης, που δεν μπορεί να γίνει από τον καθένα και δεν γίνεται συχνά.

Δεν έχουμε κανένα σύμπτωμα του Ιού του Νείλου από μολυσμένα κουνούπια στη Ζάκυνθο.

Σε ότι αφορά τους πνιγμούς, πρέπει να λειτουργούμε με τη στοιχειώδη λογική. Να αποφεύγουμε τα μπάνια στις ώρες μεταξύ 11 με 5 το απόγευμα, να μην είμαστε φαγωμένοι ή πιωμένοι, να μην κάνουν μπάνιο αυτές τις ώρες οι καρδιοπαθείς, ή αυτοί που έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Όχι μεγάλη έκθεση στον ήλιο.

Έχουμε καταγράψει περισσότερους πνιγμούς στα ρηχά νερά απ ότι στα βαθιά. Αυτό συμβαίνει γιατί στα ρηχά μπορεί να μας ξεγελάσει ένας ξαφνικός μεγάλος κυματισμός, να μας παρασύρει στα βράχια, ώστε να χτυπήσουμε, να ζαλιστούμε ή και να χάσουμε τις αισθήσεις μας.»  


 Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: