Κυριακή 24 Ιουνίου 2018  
radio image
Now On Air (04:00 - 08:00)
Stigma DJs
Soul, Blues, Chill Out
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017

Γιώργος Κωνσταντίνου (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Δημοτικός Σύμβουλος)

Γιώργος Κωνσταντίνου
Γιώργος Κωνσταντίνου
Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Δημοτικός Σύμβουλος

«Είναι υποκριτικό από μια κυβέρνηση που σφάγιασε τον Ελληνικό λαό με δύο μνημόνια, να μιλά και να υπερασπίζεται τα κομουνιστικά καθεστώτα. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου κ. Κοντονής, έκανε μια αναφορά για το ΚΚΕ Εσωτερικού, δηλαδή το κόμμα που στήριξε τους χουντικούς. Αυτή η δήθεν Αριστερή φρασεολογία της κυβέρνησης, γίνεται μόνο και μόνο για να υφαρπάξει ψήφους από το ΚΚΕ, αλλά δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Η προσπάθεια δημιουργίας της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, γίνεται με σκοπό να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που ιδεολογικά βρίσκονται σε αυτόν τον χώρο. Είναι μια εγωκεντρική προσπάθεια, θα δούμε κατά πόσο ενωμένοι θα παραμείνουν και μετά τις εσωκομματικές τους εκλογές.

Κατά την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών, εντοπίσαμε έλλειμμα συντονισμού. Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δασαρχείο, Περιφέρεια, Δήμος, ΔΕΥΑΖ και άλλες υπηρεσίες, εμπλέκονται και δεν συντονίζονται.
Δεν υπήρχαν μέτρα πρόληψης, τα οποία είναι λιγότερο δαπανηρά, απ ότι τα μέτρα πυρόσβεσης και εν συνεχεία αποκατάστασης από τις φωτιές. Γνώριζαν οι πυροσβέστες που ήρθαν στο νησί από άλλες περιοχές, από δασοπυρόσβεση; Δεν τα μηδενίζουμε όλα, έγιναν τεράστιες προσπάθειες αλλά υπήρξαν και λάθη.

Οι καταστροφές είναι τεράστιες σε ελαιόδεντρα, ζώα, μελίσσια, αμπέλια και ζωοτροφές. Μιλάμε για ολόκληρο τον ορεινό όγκο της Ζακύνθου και αν αυτοί οι άνθρωποι δεν αποζημιωθούν θα υποστούν ένα ανεπανόρθωτο χτύπημα.

Οι προϋποθέσεις που θέτει ο ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, είναι πολύ αυστηρές. Θέτουν κριτήρια αγροτικού εισοδήματος, να είναι οι αγρότες συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, ενώ αποκλείουν αυτούς που υπέστησαν ζημιές σε λιγότερο του 30% της συνολικής τους δηλωθείσας αγροτικής περιουσίας. Με άλλα λόγια, θα αποζημιωθούν πάρα πολλοί λίγοι παραγωγοί, ενώ άγνωστο παραμένει στο τι θα γίνει και με αυτούς που υπέστησαν ζημιές και δεν έχουν δηλωθέν αγροτικό εισόδημα.   

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε το νησί είπε ότι θα αποζημιωθεί το σύνολο των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Εμείς θεωρούμε ότι ήρθε για να καθησυχάσει τους κατοίκους των ορεινών, οι οποίοι τώρα θα βιώσουν ένα οικονομικό αδιέξοδο.

Στις πυρκαγιές του 15γουστου ανταποκρίθηκαν μόλις επτά υδρομεταφορείς. Ο Δήμος συγκρότησε μια επιτροπή στην οποία μετέχω, που θα ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα, θα βγάλει μια κανονιστική για τους υδρομεταφορείς και ακόμα δεν έχει συνεδριάσει.

Οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, μας πήγαιναν σε υψώματα στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν παρατηρητές με μικρό μισθολογικό κόστος. Να επανέρθει η αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης στο Δασαρχείο, να υπάρξει συντονισμός τόσο των εθελοντικών ομάδων, όσο και των ομάδων περιφρούρησης. Να φτιαχτούν σε κάθε ορεινή περιοχή υδροδεξαμενές.

Κάθε χρόνο θα έχουμε φωτιές στη Ζάκυνθο, τα οικονομικά συμφέροντα οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών.

Σε τι άραγε ωφελήθηκε η Ζάκυνθος από το γεγονός ότι δύο φορές κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης; Ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί οι πλημμυροπαθείς, άρα γνωρίζουμε ότι και στην υπόθεση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, θα υπάρξει καθυστέρηση. 

Το Εργατικό Κέντρο αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συγκαλέσει συσκέψεις στα χωριά που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, να οργανώσει επιτροπές αγώνα με τους κατοίκους των χωριών, ώστε να δοθεί αποζημίωση στο 100% για όλους ανεξαρτήτως προϋποθέσεων που θέτει ο ΕΛΓΑ και η κοινή αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη στο Κοιλιωμένο.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: