Κυριακή 24 Ιουνίου 2018  
radio image
Now On Air (04:00 - 08:00)
Stigma DJs
Soul, Blues, Chill Out
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

Στέλιος Μωραΐτης (Εκπρόσωπος των επιμελητηρίων της χώρας στην διαβούλευση για τα πνευματικά δικαιώματα, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης)

Στέλιος Μωραΐτης
Στέλιος Μωραΐτης
Εκπρόσωπος των επιμελητηρίων της χώρας στην διαβούλευση για τα πνευματικά δικαιώματα, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης

«Όσοι χρήστες-καταστήματα, έχουν λάβει ή θα λάβουν εξώδικο από την ΑΕΠΙ, με το οποίο θα καλούνται να της καταβάλουν χρήματα, για την χρήση των πνευματικών δικαιωμάτων των μουσικών δημιουργών που εκπροσωπεί, θα πρέπει να δώσουν την απάντηση ότι έχουν ενταχθεί σε μια νέα εταιρία, την «Αυτοδιαχείριση», μια εταιρία που λειτουργεί με απόλυτα νόμιμο τρόπο, και η οποία έχει καθορίσει τον τιμοκατάλογό της κατόπιν διαβούλευσης μαζί μας. Αυτή θα είναι η απάντηση ακόμη και αν η υπόθεση φτάσει στην δικαιοσύνη, με αυτό τον τρόπο θα δικαιωθούν.
Αυτή παράλληλα θα είναι η σωτηρία και των δημιουργών, η ένταξή τους στην Αυτοδιαχείριση. Όλο και περισσότεροι μουσικοί δημιουργοί αποχωρούν από την ΑΕΠΙ και εντάσσονται σε αυτή την νέα εταιρεία, εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριό της.
Τα καταστήματα που είναι  χρήστες μουσικής με ένα αντίτιμο που κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ τον χρόνο, μπορούν να χρησιμοποιούν το συνεχώς αυξανόμενο ρεπερτόριο που διαθέτει η «Αυτοδιαχείριση». Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τα δώδεκα μουσικά κανάλια της «Αυτοδιαχείρισης» που λειτουργούν μέσω του διαδικτύου και περιλαμβάνουν όλα τα είδη μουσικής. Πρόκειται για μουσικά κομμάτια, τους δημιουργούς των οποίων δεν εκπροσωπεί η ΑΕΠΙ και άρα δεν νομιμοποιείται να ζητά χρήματα για την χρήση τους από τα καταστήματα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν περαιτέρω πληροφορίες στο επιμελητήριο Ζακύνθου.

Η ιστορία με την ΑΕΠΙ ξεκίνησε το 2013, όταν και είχαμε υποψιαστεί πως κάτι βρώμικο και σάπιο συνέβαινε με τις πληρωμές των χρηστών για τα πνευματικά δικαιώματα και την απόδοση των χρημάτων στους δημιουργούς.

Στις 9/1/2014, το Υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας Παναγιωτόπουλου, κάλεσε όλους τους συναρμόδιους φορείς σε διάλογο, πραγματοποιήθηκαν εννέα συνεδριάσεις, κατατέθηκαν προτάσεις και ολοκληρώθηκε το πόρισμα.
Ζητήσαμε τότε να γίνει έλεγχος των οικονομικών της ΑΕΠΙ, δεν προχώρησε όμως η υπόθεση και με την εκλογή της νέας κυβέρνησης, ανέλαβε την υπόθεση ο κ. Ξυδάκης ως νέος υπουργός πολιτισμού. Ζητήσαμε και πάλι να γίνει έρευνα στην ΑΕΠΙ και ο κ. Ξυδάκης έδωσε εντολή για γραπτό διαγωνισμό, ώστε να αναδειχθεί η εταιρία ορκωτών λογιστών που θα αναλάμβανε τον έλεγχο. Τότε το Δ.Σ. της ΑΕΠΙ Α.Ε που απαρτίζεται από τα μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου, αρνήθηκε να γίνει έλεγχος. Επιβλήθηκε πρόστιμο και ανέλαβε την υπόθεση η δικαιοσύνη όπου κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας προχώρησε η διαδικασία.

Εκ των υστέρων και αφού μετά από ανασχηματισμό ο κ. Ξυδάκης πήγε σπίτι του, ανέλαβε ο κ. Μπαλτάς ο οποίος κατέθεσε ένα προσχέδιο Νόμου προς διαβούλευση, για το οποίο μόνο η ΑΕΠΙ αντιδρούσε.

Στις 31/3/2016, η ΑΕΠΙ Α.Ε πήρε την απόφαση να κλείσει η εταιρία στην Ελλάδα και να μεταφερθεί στην Κύπρο. επιχείρησε να επιστρέψει.

Στις 3/7/2016 ο κ. Μπαλτάς κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο που θα έβαζε τάξη στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων. Ανακλήθηκε όμως το νομοσχέδιο και κατατέθηκε ένα άλλο τροποποιημένο.

Την ίδια περίοδο, η ΑΕΠΙ επιχειρούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα, αφού αντιλήφθηκε ότι δεν θα μπορούσε να εισπράττει πνευματικά δικαιώματα στην χώρα μας. Τότε προέκυψε ένα τρίτο νομοσχέδιο για το οποίο εμείς ήμασταν αντίθετοι. Τελικά με Εισαγγελική εντολή, μπήκαν ορκωτοί λογιστές στην ΑΕΠΙ και άρχισαν τον έλεγχο, όμως προέκυψε ένας νέος ανασχηματισμός και ο κ. Μπαλτάς πήγε και αυτός σπίτι του.

Εν συνεχεία ανέλαβε η κυρία Κονιόρδου. Ολοκληρώθηκε τελικά ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών για το έτος 2014 και βγήκε το πόρισμα. Στην ΑΕΠΙ μόνο για το 2014 χάθηκαν 52 εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαιούχοι και οι χρήστες έμαθαν την αλήθεια, υπήρξε κακοδιαχείριση και κατασπατάληση χρημάτων που πλήρωναν οι χρήστες. Μιλάμε για ένα πλιάτσικο, για το οποίο υπολογίζοντας 24 χρόνια λειτουργίας της ΑΕΠΙ, αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η κυρία Κονιόρδου θεώρησε σκόπιμο να μπει στην ΑΕΠΙ μια προσωρινή επίτροπος, που εμείς την ονομάσαμε οικονομική επίτροπος. Με το που ανέλαβε, αποφάσισε με εξώδικα να πιέσει τους χρήστες να πληρώσουν, ώστε να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα τα οποία τελικά πήγαν σε υποχρεώσεις της ΑΕΠΙ προς ΦΠΑ και ΙΚΑ, όχι στους δικαιούχους, αφού η ΑΕΠΙ είναι μια καταχρεωμένη εταιρία.

Δυστυχώς πέρασε τελικά ένας Νόμος που εξυπηρετεί την ΑΕΠΙ και δεν προστατεύει τους δημιουργούς. Είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι στις 31/12/2017 δεν θα πάρουν και πάλι οι δημιουργοί ούτε ένα ευρώ, αφού όλα τα χρήματα θα πηγαίνουν μέσω του Υπουργείου Οικονομικών σε υποχρεώσεις της ΑΕΠΙ προς το κράτος.

Περισσότερες πληροφορίες για την «Αυτοδιαχείριση»: https://www.autodia.gr »   


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: