Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018  
radio image
Now On Air (22:00 - 24:00)
Stigma Djs
Stigma Playlist
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017

Κώστας Χρυσόγονος (Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

Κώστας Χρυσόγονος
Κώστας Χρυσόγονος
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Κάθε μέρα που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να δείχνει κάτι το νέο στην πολιτική ζωή του τόπου, θυμίζει όλο και πιο πολύ το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας. Έχουμε μια συνεχή καρεκλομαχία για την εξουσία, χωρίς να γίνεται ποτέ μια ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον αυτής της χώρας.

Ακόμα και αν φύγουμε από τα μνημόνια το 2018, η εξαθλίωση θα μας μείνει. Φοβάμαι ότι λόγω των κυβερνητικών επιλογών είναι αδύνατον να δοθεί μια ώθηση στην οικονομία.

Η βασική διαφωνία της Σοσιαλιστικής τάσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ανοιχτεί προς την κοινωνία. Έχουν μείνει στη παλιά νοοτροπία ενός κόμματος του 4%. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έγινε ενιαίο κόμμα το 2013 είχε 30.000 μέλη, όσα έχει και σήμερα, άρα δεν ανοίγεται στη κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ του 35% να έχει 30.000 μέλη όταν στις εσωκομματικές εκλογές ενός ΠΑΣΟΚ του 5% ψήφισαν 55.000.

Εμείς της Σοσιαλιστικής τάσης δεν προερχόμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, εμείς επιζητούμε το κοινωνικό άνοιγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι, για αυτό και θέσαμε θέμα αποχώρησης.

Πριν από οκτώ ημέρες συναντηθήκαμε με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και μας έγινε ξεκάθαρο ότι δεν είναι στις προθέσεις του κόμματος η αλλαγή του καταστατικού που ζητήσαμε. Ζητάμε πιο πολύ Δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ, πιο ενεργές συμμετοχές των οργάνων και όχι ένα αρχηγικό κόμμα. Απ ότι φαίνεται, ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί αυτές τις αλλαγές.

Θυμίζω, ότι κανένα συλλογικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενέκρινε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, η συμφωνία έγινε με ένα τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πάνο Καμένο.

Η πρότασή μας είναι να αποχωρήσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο αν αυτό υπερψηφιστεί από τα μέλη μας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξάγεται. Σε κάθε περίπτωση θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αν η απόφαση είναι να παραμείνουμε εντός ΣΥΡΙΖΑ, θα παραμείνω και εγώ, δεν ξέρω ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει. 

Δεν σκοπεύω να παραδώσω την έδρα μου στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε είναι κάτι το ανέφικτο, θα έλεγα το σουρεαλιστικό. Σε ποιον να την παραδώσω ακόμα και να ήθελα; ο πρώτος επιλαχών είναι ο κ. Μηλιός που έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους άλλους δύο επιλαχόντες.

Είναι νωρίς να πούμε το οτιδήποτε για την Κεντροαριστερά. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, θα έχουμε ένα νέο κόμμα; Ένα κόμμα με νέες δομές και αν ναι, με ποιο πρόγραμμα; Το ζητούμενο δεν είναι μόνο ο αρχηγός που θα εκλεγεί. Θα δούμε αν θα επιτύχει αυτό το εγχείρημα.» 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: