Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018  
radio image
Now On Air (22:00 - 24:00)
Stigma Djs
Stigma Playlist
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017

Τάκης Παναγιωτόπουλος (Επιστημονικός Υπεύθυνος Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Παιδίατρος-Επιδημιολόγος, Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας)

Τάκης Παναγιωτόπουλος
Τάκης Παναγιωτόπουλος
Επιστημονικός Υπεύθυνος Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Καθηγητής στον Τομέα Υγείας του παιδιού, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

«Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, λανθασμένα έχουν ενοχοποιηθεί για παρενέργειες, πολλές φορές ακόμα και από την ίδια την ιατρική κοινότητα. Σήμερα τα εμβόλια είναι πιο ασφαλή από ποτέ.

Σε ότι αφορά τα εμβόλια για την ιλαρά, είναι αυθαίρετος ο συλλογισμός ότι μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά, δεν έχει επιστημονικά αποδειχτεί κάτι τέτοιο και έχουμε κάνει πολλές έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα. Έχουμε εθνικές επιτροπές εμβολιασμών που τα ελέγχουν όλα αυτά.

Οι γονείς δικαιολογημένα είναι ανήσυχοι και επιφυλακτικοί, λόγω των αντιφατικών πληροφοριών που δέχονται. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου αναπτύσσεται στον πρώτο χρόνο της ζωής του, γι αυτό και στην αρχή χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων.

Υπάρχει έξαρση κρουσμάτων ιλαράς σε όλη την Ευρώπη και υπάρχει επιδημική έξαρση και στην χώρα μας. Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό, με μία δόση εμβολίου έχουμε θωρακίσει τα παιδιά με προστατευτικά αντισώματα σε ποσοστό 90 με 95%, ενώ με την δεύτερη δόση του εμβολίου φτάνουμε σε ποσοστό προστασίας 95 με 98%.

Όλοι όσοι γεννήθηκαν από το 1970 και μετά, πρέπει να εμβολιαστούν για την ιλαρά.

Πρόσκαιρες ελλείψεις εμβολίων σε κάποιο φαρμακείο μπορεί να υπάρξουν, αλλά ως χώρα έχουμε επάρκεια εμβολίων.

Σύντομα θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης. Πρέπει να εμβολιαστούν, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, ηλικιωμένοι και παιδιά.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: