Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018  
radio image
Now On Air (20:00 - 22:00)
Stigma Djs
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017

Δημήτρης Σκαλτσογιάννης (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Ζακύνθου)

Δημήτρης Σκαλτσογιάννης (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Ζακύνθου)

«Είμαι 32 χρόνια στην Υπηρεσία αυτή και τα αίτια των πυρκαγιών που αναφέρει στην έρευνά του ο κ. Γκουρμπάτσης, τα έχουμε σημειώσει και καταγράψει χιλιάδες φορές.

Εγώ δεν εντόπισα καμιά χασισοκαλλιέργεια στα ορεινά της Ζακύνθου, για να πω ότι κάποιοι έβαλαν φωτιά για να κρύψουν στοιχεία ή για εκδίκηση. Έχουμε περπατήσει σπιθαμή προς σπιθαμή όλη την ορεινή Ζάκυνθο.

Οι αναδασωτέες εκτάσεις είναι το Ευαγγέλιο της υπηρεσίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκδίδει δελτία πυρκαγιών, ακόμα και για μισό τετραγωνικό. Εμείς παραλαμβάνουμε αυτά τα δελτία και τα επεξεργαζόμαστε, βλέπουμε ποιες πυρκαγιές είναι αγροτικές και ποιες δασικές. Αν καεί μια έκταση ας υποθέσουμε 200 στρεμμάτων το 2016 και η ίδια σχεδόν έκταση καεί το 2017 προσθέτοντας 20 στρέμματα, τότε κηρύσσουμε αναδασωτέα τα 20 στρέμματα και όχι εκ νέου όλη την έκταση. Δεν υπάρχει λόγος να κηρυχθεί μια έκταση αναδασωτέα, όταν έχει ήδη κηρυχθεί στο παρελθόν. Για ποιο λόγο να το κάνουμε; για το χαρτομάνι;

Μόνο για λόγους εκχερσώσεως, κηρύσσουμε μια έκταση εκ νέου αναδασωτέα, ακόμα και αν είχε κηρυχτεί στο παρελθόν.

Έχουμε ήδη κηρύξει περίπου 15 εκτάσεις ως αναδασωτέες, με μια συγκεκριμένη διαδικασία που είναι περίπλοκη και καθυστερεί μέχρι να αναρτηθεί στο Διαύγεια.»  


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: