Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019  
radio image
Now On Air (16:00 - 20:00)
Stigma Djs Blog
Mainstream, Lounge
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018

Γιώργος Μαυρωτάς (Βουλευτής Αττικής, ΠΟΤΑΜΙ)

Γιώργος Μαυρωτάς
Γιώργος Μαυρωτάς
Βουλευτής Αττικής, ΠΟΤΑΜΙ

«Είναι οξύμωρο πως την εποχή εκείνη οι σημερινοί κυβερνώντες έλεγαν να μην κοπούν τα φάρμακα, ενώ σήμερα παραδέχονται την φαρμακευτική φούσκα της εποχής εκείνης.

Η Novartis είναι σήμερα στο στόχαστρο λόγω των ερευνών αμερικανικών αρχών αλλά και λόγω μαρτυρικών καταθέσεων. Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία, στην οποία και μετείχα, ασχολήθηκε με το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μέσα από τη δικογραφία της Novartis φέρεται να εμπλέκονται εκτός από υπηρεσιακοί παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα. Θα δούμε αν θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή για αυτό. Υπάρχουν κάποιοι μάρτυρες στις ΗΠΑ που είναι υπό την προστασία των αμερικανικών αρχών, οι οποίοι περιγράφουν τις πρακτικές της Novartis με τους γιατρούς. Από την άλλη, υπάρχουν στην Ελλάδα τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες που με επαγωγές και δήθεν λογικά συμπεράσματα, με αοριστίες, καταθέτουν για εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Όπως εμφανίζονται αυτές οι μαρτυρίες, δείχνουν σαν να στοχεύουν συγκεκριμένα πρόσωπα.  

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε από τα 2 δις ευρώ στα 5 δις ευρώ. Οι πρακτικές της εταιρίας Novartis νόθευαν την όλη διαδικασία με παράνομες πρακτικές. Είναι ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί, να βρούμε τους τρόπους που προκάλεσαν αυτό το φαινόμενο και να κλείσουμε τις τρύπες του συστήματος που αύξαναν τις τιμές των φαρμάκων καθώς και τις υπερσυνταγολογήσεις γιατρών υπέρ μιας εταιρίας.

Υπάρχει τρόπος εφόσον συσταθεί προανακριτική επιτροπή, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, μέσω βίντεο, με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και φωνή, ώστε να μην μπορούν να αναγνωρισθούν και με την παρουσία Εισαγγελέα μαζί τους. Το πως βγαίνουν φόρα παρτίδα τα ονόματα των μαρτύρων, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει και τα ΜΜΕ, τα οποία πρέπει να κάνουν και την αυτοκριτική τους.

Ζητάμε να διαλευκανθεί πλήρως και σύντομα η υπόθεση αυτή, αλλά χωρίς παρεμβάσεις από πουθενά.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: