Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019  
radio image
Now On Air (16:00 - 20:00)
Stigma Djs Blog
Mainstream, Lounge
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Κώστας Χρυσόγονος (Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Συτναγματολόγος)

Κώστας Χρυσόγονος
Κώστας Χρυσόγονος
Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Συτναγματολόγος

«Η διάταξη περί ευθύνης Υπουργών ισχύει από το 1876, το 1975 αναβαθμίστηκε και το 2001 επί Ευάγγελου Βενιζέλου αναθεωρήθηκε με ευρεία διακομματική στήριξη. Είναι απαράδεκτη αυτή η διάταξη και ενώ όλοι την κατακρίνουν, κανείς δεν έχει κινήσει την διαδικασία για να την αλλάξει μέσω αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε την δυνατότητα να ξεκινήσει τη διαδικασία για την αλλαγή του νομικού πλαισίου αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχει κάνει.
Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 86 και οι Υπουργοί να έχουν μόνο την προστασία που έχουν και οι βουλευτές.

Ακόμα και αν αποφασισθεί να στηθεί ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση της Novartis, το δικαστικό συμβούλιο θα αποφανθεί ότι τα αδικήματα περί απιστίας και χρηματισμού, έχουν παραγραφεί.
Άρα ότι γίνεται, είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, κατά κάποιων πολιτικών προσώπων.

Είναι πολύ περιορισμένες οι πιθανότητες να καταδικασθούν πολιτικοί που πιθανώς να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, γιατί το άρθρο 86 επιτρέπει την άσκηση δίωξης με πολύ σφιχτά και περιορισμένα χρονικά περιθώρια. Μόνο για υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος δεν παραγράφονται αδικήματα και μπορεί να υπάρξει ποινική δίωξη από Εισαγγελικές αρχές και τακτικά δικαστήρια, αυτή θεωρώ ότι είναι η μόνη πρακτική δίοδος. »


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: