Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019  
radio image
Now On Air (16:00 - 20:00)
Stigma Djs Blog
Mainstream, Lounge
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018

Παύλος Καψαμπέλης (Πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Ζακύνθου)

Παύλος Καψαμπέλης
Παύλος Καψαμπέλης
Πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Ζακύνθου

«Αυτοί που κάποτε μας σπίλωναν θα πιούν το πικρό ποτήρι.

Το πόρισμα της επιτροπής ελέγχων «Πέτρου», εκθέτει ανεπανόρθωτα την διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6ης Υ.Π.Ε, για αυτό δεν βγαίνουν να μιλήσουν σήμερα.

Είχαμε ξεκάθαρα, παρεμπόδιση των ερευνών που ζητούσε η επιτροπή «Πέτρου».
Κατά συνέπεια δεν ξέρουμε τα αίτια, του θανάτου της συμπολίτισσάς μας, αλλά και των άλλων τεσσάρων μετεγχειρητικών επιπλοκών. Δεν πρέπει να δοθούν απαντήσεις; Τι θα πούμε, ότι ήταν η γυναίκα ματιασμένη;

Έλεγε ο διοικητής της 6ης Υ.Π.Ε κ. Νικολόπουλος, ότι ήταν ένα το περιστατικό που παρουσίασε επιπλοκές και ότι τα άλλα τέσσερα τα βάφτισαν έτσι οι γιατροί. Θα δώσει απαντήσεις στα δικαστήρια ο κ. Νικολόπουλος.

Η επιτροπή «Πέτρου» είναι η μόνη επίσημη επιτροπή που συστάθηκε από τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, με σκοπό να διερευνήσει τα αίτια των μετεγχειρητικών επιπλοκών στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

Η επιτροπή Πέτρου δεν βγάζει συμπέρασμα για την αιτία του θανάτου της συμπολίτισσάς μας, ή των άλλων τεσσάρων περιστατικών, αλλά κάνει διαπιστώσεις οι οποίες και ισχύουν. Περιγράφει αδυναμίες, που αποτελούν κορυφαία ζητήματα, αδυναμίες που δεν θέλησε η διοίκηση να συζητηθούν στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου.

Είναι πολύ σοβαρό θέμα, το ότι δεν έχουν γίνει ετήσιες συμβάσεις προληπτικής συντήρησης μηχανημάτων και συστημάτων του νοσοκομείου μας. Αυτοί οι προληπτικοί έλεγχοι πρέπει να γίνονται πριν συμβεί το κακό. Αστοχίες μπορεί να υπάρχουν σε κάθε συσκευή ή κατασκευή. Τα δίκτυα αερίων μπορεί να υποστούν βλάβες και για αυτό πρέπει να ελέγχονται.

Εμείς με έγγραφό μας προς την εισαγγελέα από τον Ιανουάριο του 2017, είχαμε αναφέρει ότι πρώτα απεγκλώβισαν τα αέρια από το κεντρικό δίκτυο και μετά προχώρησαν σε έλεγχο. Είχαμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή να εξεταστεί η τοξικότητα των εγκλωβισμένων αερίων στα δίκτυα. Δεν συνέβη και θα δούμε αν αυτό δεν έγινε από προχειρότητα ή σκοπιμότητα, θα πρέπει να το δικαιολογήσουν.
Επίσης δεν έστειλαν για προσομοίωση τα παροπλισμένα αναισθησιολογικά μηχανήματα. Το ζητήσαμε από τον Φεβρουάριο του 2017, γιατί δεν το έκαναν;   

Δεν προκύπτει κάτι μεμπτό ως προς ιατρική ευθύνη. Το πόρισμα Πέτρου αναφέρει ότι οι πρακτικές που εφαρμόζονται στα χειρουργεία πληρούν όλες τις διεθνείς προδιαγραφές. Έγιναν όλοι οι έλεγχοι σε αρχεία, πρωτόκολλα και φάρμακα, δεν αποδεικνύεται ιατρικό λάθος. Έχει αποκλειστεί ως αίτιο του θανάτου της συμπολίτισσάς μας ο ανθρώπινος παράγοντας.
Όσοι είχαν προσπαθήσει με μια περίεργη ΕΔΕ να βρουν στοιχεία για ιατρικά λάθη, έπεσαν στο κενό.

Η διοίκηση του νοσοκομείου Ζακύνθου, για επικοινωνιακούς λόγους, έβγαλε δελτίο τύπου λέγοντας ότι έλυσε το πρόβλημα της απουσίας δεύτερου αναισθησιολόγου. Μάθετε ότι αύριο φεύγει αυτή η δεύτερη αναισθησιολόγος, είχε έρθει για λίγες ημέρες, κανένα πρόβλημα λύθηκε. Αύριο θα μείνουμε και πάλι με έναν αναισθησιολόγο, άρα χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τακτικά χειρουργεία. Το νοσοκομείο χρειάζεται τουλάχιστον τρεις αναισθησιολόγους για να πούμε ότι λειτουργεί εντάξει.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: