Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019  
radio image
Now On Air (16:00 - 20:00)
Stigma Djs Blog
Mainstream, Lounge
Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018

Σπύρος Καλογερίας (Αντιπρόεδρος δικηγορικού συλλόγου Ζακύνθου)

Σπύρος Καλογερίας
Σπύρος Καλογερίας
Αντιπρόεδρος δικηγορικού συλλόγου Ζακύνθου

«Από τις 21 Φεβρουαρίου έχουν ξεκινήσει οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και πλέον με τον πρόσφατο νόμο Κοντονή υπάρχει η δυνατότητα πλειστηριασμού ακινήτου που βρίσκεται στη Ζάκυνθο, από οποιοδήποτε συμβολαιογραφικό γραφείο των Αθηνών. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης οφειλέτης θα χάνει το σπίτι του χωρίς να παίρνει χαμπάρι. Η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται.

Η ημερίδα που διοργανώνεται σήμερα από το δικηγορικό σύλλογο και τον σύλλογο των μηχανικών με θέμα «Δασικοί χάρτες, Εθνικό Κτηματολόγιο και δημόσια περιουσία στη Ζάκυνθο», έχει ενημερωτικό χαρακτήρα για όλους όσους έχουν ιδιοκτησίες και πρέπει να γνωρίζουν το τι μέλη γενέσθαι.

Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, διότι στη Ζάκυνθο υπάρχει ένα ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν υπάρχει ιδιοκτησία του δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων. Παράλληλα εξαιτίας της σεισμοπυρκαγιάς του 1953 πολλοί συμπολίτες μας έχουν χάσει τίτλους ιδιοκτησίας. Θα πρέπει λοιπόν ο κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού ή αγροτεμαχίου, να ενδιαφερθεί για την περιουσία του και αν χρειαστεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Υπάρχουν αστοχίες και αδικίες που έχουν καταγραφεί, υπάρχουν ιδιοκτησίες που ενώ διαθέτουν οικοδομική άδεια, από την άλλη βρίσκονται σε έκταση που έχει χαρακτηριστεί ως δασική. Σε αυτό έχουν ευθύνη και οι υπηρεσίες που δεν συνεννοούνται μεταξύ τους. Από τη μια εκδίδεται οικοδομική άδεια από μια κρατική υπηρεσία και από την άλλη το Δασαρχείο έχει χαρακτηρίσει την έκταση που εμπεριέχει την ιδιοκτησία, ως δασική.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι θα έπρεπε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να είχαμε δασικούς χάρτες, όμως τώρα έχουμε μια διαμορφωμένη εικόνα και μια κατάσταση, που είναι δυναμική και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε πολλούς.
Τι θα γίνει όταν ένας πολίτης που έχτισε ένα σπίτι πριν από 30 ή 40 χρόνια σε μια έκταση που τότε δεν ήταν δασική και σήμερα είναι; Προφανώς δεν ευθύνεται ο ιδιοκτήτης και θεωρώ ότι με νομοθετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να ξεκαθαρίζονται αυτές οι περιπτώσεις.

Οι διαδικασίες για κάποιον που θέλει να προστατεύσει την περιουσία του πιθανότατα δεν θα είναι εύκολες, ούτε απλές. Θα είναι χρονοβόρες και με κόστος, αφού θα πρέπει να συμβουλευτεί μηχανικό, τοπογράφο, ή και δικηγόρο.»   


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: