Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019  
radio image
Now On Air (16:00 - 20:00)
Stigma Djs Blog
Mainstream, Lounge
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018

Παύλος Κολοκοτσάς (Δήμαρχος Ζακύνθου)

Παύλος Κολοκοτσάς
Παύλος Κολοκοτσάς
Δήμαρχος Ζακύνθου

«Με ψηλά το κεφάλι λέω ότι ο εφιάλτης των σκουπιδιών τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα.

Δεν υπάρχει δημόσια υγεία, ανάπτυξη και τουρισμός στη Ζάκυνθο με τα σκουπίδια στους δρόμους. Όταν αναλάβαμε τον Δήμο Ζακύνθου, πήραμε στα χέρια τη βόμβα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πράγματι ο Σκοπός είχε κορεστεί, το πρόβλημα μεγιστοποιήθηκε το 2014 όταν υπεγράφη από τον τότε Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου το κλείσιμο του ΧΥΤΑ χωρίς να υπάρχει ενναλακτικός χώρος.

Ένας καταχρεωμένος Δήμος όπως ο δικός μας, δεν μπορούσε να επωμιστεί το κόστος μεταφοράς απορριμμάτων εκτός Ζακύνθου. Έψαξα χώρους για την εγκατάσταση της ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων, προσπάθησα με κοινωνική συναίνεση να βρω λύση. Κάποιοι μου έβαζαν εμπόδια, πολλοί επένδυσαν στα σκουπίδια για να με χτυπήσουν πολιτικά.

Το 2015, όχι με ευθύνη δική μας αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης, υπήρξε διακοπή χρηματοδότησης, ήταν όλα στάσιμα στη χώρα μας, αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστερήσαμε στην υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και στη ολοκλήρωση του έργου της πλατείας Σολωμού.

Τον Απρίλιο του 2016 ελευθερώθηκαν τα κονδύλια των δημοσίων επενδύσεων, και αφού ολοκληρώσαμε το έργο της ανάπλασης της πλατείας Σολωμού, προχωρήσαμε σε δημόσιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό και στη συνέχεια υπογράψαμε συμβάσεις με τους αναδόχους για τον εξοπλισμό της ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων, οι συμβάσεις εγκρίθηκαν τελικά τον Ιανουάριο του 2017.

Η συνεργασία των φορέων είναι πολύ σημαντική.
Συνεργάστηκα αγαστά και εξακολουθώ να το κάνω με τον περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο, με ένα τηλεφώνημά μου πήρα το πράσινο φως και την έγκριση του τοπικού μας σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων. 
Είχα συνεργαστεί και με τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Κοντονή για τα έργα του εθνικού σταδίου. Λυπάμαι που για δύο χρόνια ο βουλευτής Ζακύνθου κ. Κοντονής δεν έχει επισκεφθεί το γραφείο μου.

Με τον ΧΥΤΑ του Σκοπού κλειστό και τα σκουπίδια για έξι μήνες στους δρόμους, κάποιοι μου έλεγαν «πνίξου Δήμαρχε, πέθανε», λυπάμαι πολύ που κάποιοι σαμποτάρισαν το πλάνο μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν το έβαλα κάτω, ο Λίβας με την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι αποδεδειγμένα η καλύτερη θέση για την διαχείριση. Προχωρήσαμε εγώ και οι συνεργάτες μου στην υλοποίηση του σχεδίου μας που πληροί όλους τους κανόνες και τους περιβαλλοντικούς όρους.
Μας πολέμησαν για τη λύση Λίβας, χωρίς να έχουν πρόταση, χωρίς να έχουν εναλλακτική θέση και χωρίς να έχουν 20 εκατομμύρια για να υλοποιηθεί το έργο. Τελικά, με εντολή της κυβέρνησης, του κ. Φάμελλου και του κ. Σκουρλέτη, δόθηκε η άδεια εγκατάστασης στον Λίβα όπως επιθυμούσε η μεγάλη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.
Η παραλαβή του απαραίτητου εξοπλισμού της κινητής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων έγινε με απόλυτη διαφάνεια και με τρόπο υποδειγματικό.

Τα περί φαραωνικών έργων στον Λίβα τα λέγανε κάποιοι στη Ζάκυνθο και όχι στα Υπουργεία.
Ο κ. Φάμελλος ως αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και πρώην αυτοδιοικητικός, βοήθησε τα μέγιστα στο να δοθεί οριστική λύση. Όλα τα έργα προχωρούν βάση σχεδιασμού, και το έργο της οριστικής διαχείρισης, και της ανάπλασης του ΧΥΤΑ στο Σκοπό και της δημιουργίας πράσινων σημείων.
Το σύνολο της χρηματοδότησης για την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στη Ζάκυνθο φτάνει στα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Λυπάμαι που κάποιοι στενοχωριούνται επειδή βραβεύεται ο δήμος μας.
Η ΚΕΔΕ κάθε χρόνο διοργανώνει εκδήλωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για βράβευση καινοτόμων και πρωτοποριακών σχεδίων από τους δήμους όλης της χώρας. Υποβάλλαμε το σχέδιό μας για την ενδιάμεση διαχείριση απορριμμάτων και βραβευτήκαμε για αυτό.
Παρέλαβα το βραβείο για το σχέδιο του δήμου μας από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνη.
Το βραβείο όμως υλοποίησης του σχεδίου διαχείρισης θα μου το δώσει ο Ζακυνθινός λαός.

Ο Δήμος Ζακύνθου κάθε χρόνο αιμορραγεί οικονομικά, παρακρατούνται στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων 1,1 εκατομμύρια ευρώ λόγω της γνωστής υπόθεσης των παράνομων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτό τα ποσό δεσμεύεται, μέχρις ότου η δικαιοσύνη πάρει τις αποφάσεις της. Είναι χρήματα που αν είχαμε στο ταμείο μας θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για μια σειρά από έργα.

Στον προϋπολογισμό του δήμου που καταθέσαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς έγκριση, δεν αλλάξαμε απολύτως τίποτα από όσα καταγράφαμε τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με τα επίμαχα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μας ζήτησε κάποιες αλλαγές, στον τρόπο που αποτυπώνονται τα ποσά που σχετίζονται με τα δάνεια αυτά στον προϋπολογισμό, παρά τις αντιρρήσεις μας, είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε. Κάναμε τις απαιτούμενες αλλαγές και σήμερα το βράδυ θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του Δήμου. Αυτές οι αλλαγές δεν βλάπτουν τα συμφέροντα του δήμου και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα σε σχέση με τις διεκδικήσεις του δήμου στην υπόθεση των παράνομων δανείων.

Στις 10/1/2017 παρέλαβα ένα εξώδικο της Τράπεζας Πειραιώς, που αναφέρει ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν συνολικά παρακρατηθεί 10,5 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο παρακαταθηκών, ενώ οι απαιτήσεις της Τράπεζας ήταν 4,6 εκατομμύρια ευρώ. Η τράπεζα μας καλεί σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό αφού το ποσό που έχει συγκεντρωθεί υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της.

Εγώ δεν μίλησα ποτέ για εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Τράπεζα Πειραιώς πριν ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία της υπόθεσης. Αφού όμως έχουν υπερκαλυφθεί οι απαιτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς πρέπει να σταματήσει η ετήσια αιμορραγία του δήμου με τις παρακρατήσεις αυτές. Στη συνέχεια θα πρέπει να περιμένουμε να τελεσιδικήσει δικαστικά η υπόθεση για να δούμε ποιος θα καρπωθεί το υπόλοιπο παρακρατηθέν ποσό που ισούται με τις απαιτήσεις της τράπεζας.

Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως και εμείς, διαθέτει παραστατικά από τα οποία προκύπτει που πήγαν τα χρήματα που εκταμιεύθηκαν από τα παράνομα δάνεια.

Έχω στην κατοχή μου την μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο πρώην Δήμαρχος κ. Μποζίκης και στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής κατά συγκεκριμένων προσώπων που εμπλέκονται στα παράνομα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς. Δεν γνωρίζω την εξέλιξη αυτής της μήνυσης. Ψάχνω την υπόθεση αυτή και αναμένω.
Απορώ γιατί δεν προχωράνε οι ποινικές υποθέσεις, το θέμα είναι να τελειώσει σύντομα η υπόθεση αλλά δυστυχώς έχουμε μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας στη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση των πλαστών αποφάσεων με τις οποίες ένας εργολάβος εκταμίευσε χρήματα από τον Δήμο, τα οποία και επέστρεψε, βρίσκεται στη δικαιοσύνη, αναμένουμε τις αποφάσεις της και δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο επί αυτού.

Είναι πολλά τα έργα που προγραμματίζουμε για το άμεσο μέλλον.
Υπάρχουν 1,8 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του ΚΔΑΥ στο αεροδρόμιο.
Είναι η εντυπωσιακή η ανταπόκριση των συμπολιτών μας στην ανακύκλωση. Το ΚΔΑΥ στο αεροδρόμιο καλείται να επεξεργαστεί πολλαπλάσια ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών σε σχέση με το παρελθόν. Η διαχείριση του ΚΔΑΥ καλύπτεται από την σύμβαση μεταξύ ανάδοχου εργολάβου και ΦΟΔΣΑ. Αν ο ανάδοχος δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του πρέπει να καταγγείλουμε τη σύμβαση μαζί του. Ο κ. Ρέντζος πρέπει να πληρώνει τους εργαζομένους του και καλείται να επωμιστεί το κόστος αποκατάστασης της πρέσας του ΚΔΑΥ που υπέστη βλάβη και τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Παραλάβαμε έναν προβληματικό βιολογικό και σήμερα βγάζουμε καθαρό νεράκι. Θα κάνουμε επέκταση του βιολογικού και δημιουργία μικρών βιολογικών μονάδων σε περιοχές όπως ο Άγιος Σώστης, το Κερί και ο Βασιλικός. Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού επιβάλλει όλα αυτά τα έργα.
Θα συνεργαστούμε για όλα αυτά με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αρμένη, είναι κατεπείγον ζήτημα για εμάς η διαχείριση των υγρών αποβλήτων.

Έχουμε προγραμματίσει πολλές γεωτρήσεις, ενώ θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση ενός παλιού αγωγού μήκους ενός χιλιομέτρου σε Λούχα, Γύρι και Κοιλιωμένο.
Με τον νέο κεντρικό αγωγό ύδρευσης, δεν θα υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα υδροδότησης στο νησί.    

Φέτος θα υλοποιήσουμε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Με το ποσό 400 χιλιάδων ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει θα κάνουμε συντήρηση σχολικών κτηρίων.
Έχουμε ενάμιση εκατομμύριο ευρώ μέσω ΣΑΤΑ και ένα εκατομμύριο ευρώ, που εξασφαλίσαμε από την περιφέρεια που θα τα χρησιμοποιήσουμε για την βελτίωση του οδικού δικτύου της Ζακύνθου.
Εντός του 2018 θα βελτιώσουμε τους υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς, ενώ έχουμε σχεδιάσει και τη δημιουργία ενός πρότυπου βρεφονηπιακού σταθμού στη Παναγούλα.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι οι παιδικές χαρές. Δεν υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο του δήμου την πόλη για να φτιάξουμε μια νέα παιδική χαρά. Η Κτηματική Υπηρεσία μας απαγόρευσε να επέμβουμε στην παιδική χαρά στο Κρυονέρι και δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει παιδική χαρά πίσω από το Πνευματικό Κέντρο λόγω των κεραιών του ΟΤΕ.
Ωστόσο θα αναβαθμίσουμε με πιστοποίηση κάποιες παιδικές χαρές στην πόλη και στα χωριά όπως άλλωστε απαιτείται. Επίσης προσπαθούμε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ να δημιουργήσουμε νέα πάρκινγκ και αστική συγκοινωνία.

Έχουμε κάνει προσπάθειες για την στέγαση ενός νέου ΚΑΠΗ, έχουμε κάνει πέντε προσκλήσεις ενδιαφέροντος για να μισθώσουμε χώρο, αλλά δεν κατατέθηκε ούτε μία προσφορά. Δεν μπορείς να φτιάξεις ΚΑΠΗ σε μια τρύπα. Το ΚΑΠΗ που προϋπήρχε δεν είχε άδεια λειτουργίας και πιστοποίηση, ήταν μια τρώγλη.

Έχω κάνει πρόσκληση για την κάλυψη μίας θέσης μόνιμου νομικού συμβούλου στον Δήμο, που μεταξύ άλλων θα παρέχει δωρεάν συμβουλές σε όποιον πολίτη έχει ανάγκη και δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθεί σε κάποιον δικηγόρο, είτε για έναν πλειστηριασμό, είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Ελπίζω να μας βοηθήσει και ο Δικηγορικός σύλλογος.

Είναι θεμιτό και δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός, να θέλει να θέσει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος, ή Δήμαρχος. Όλοι κρινόμαστε, έχω πολλά χρόνια στη τοπική αυτοδιοίκηση, διαθέτω εμπειρία, κρίνομαι αλλά και κρίνω, συνεργάτες και δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί εν αγνοία του Δημάρχου. Ο Δήμος Ζακύνθου θα πρέπει να περιορίσει τα νομικά του πρόσωπα.

2018 και 2019 είναι χρονιές έργων για τη Ζάκυνθο. Μετά από τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλαμε, ευελπιστώ τον Σεπτέμβριο του 2018 όπου θα έχω συμπληρώσει μια τετραετία ως Δήμαρχος να έχω έτοιμο το νέο Δημοτικό θέατρο και να κάνω εκεί τον απολογισμό μου.» 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: