Παρασκευή 19 Απριλίου 2019  
radio image
Now On Air (00:00 - 08:00)
Stigma Djs
Stigma Hits
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

Γιώργος Δημαράς (Βουλευτής Β Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ)

Γιώργος Δημαράς
Γιώργος Δημαράς
Βουλευτής Β Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

«Θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός μέσα από τα όσα λέει το τελευταίο διάστημα έχει αντιληφθεί την ανάγκη να υπάρχει εθνική συνεννόηση και θεωρώ ότι πρέπει να αναλάβει πιο ενεργές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Δεν βλέπω τη ΝΔ να έχει τη διάθεση για μια τέτοια εθνική συνεννόηση, σε αντίθεση με την κυρία Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη. Κάνω έκκληση για να δημιουργηθεί ένα κλίμα εθνικής συναίνεσης, διαφορετικά κάνουμε κακό στην πατρίδα μας.

Ζούμε μια περίοδο όπου τα σύννεφα πολέμου που βρίσκονται πάνω από τη Συρία, όλο και πλησιάζουν την χώρα μας. Ελπίζω κάποτε να επικρατήσει η σύνεση όλων αυτών που θέλουν την παγκόσμια ειρήνη και όχι αυτών που επιδιώκουν τον πόλεμο για κερδοσκοπικούς λόγους.

Δεν είναι εύκολο να μείνεις αμέτοχος σε όλα αυτά, δυστυχώς είμαστε μια εξαρτημένη χώρα που έχει στα εδάφη της Αμερικανικές βάσεις. Είμαστε μια χώρα με προβληματικές τράπεζες, με προβληματική οικονομία και με το 75% της ενέργειας που καταναλώνουμε να είναι εισαγόμενη μέσω Τουρκίας. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε εξαρτήσεις και για αυτό ζητάω επίμονα εθνική συνεννόηση για όλα τα μεγάλα θέματα, τα εθνικά, της οικονομίας και της ανασυγκρότησης της χώρας, ζητήματα που είναι πάνω από τις όποιες ιδεολογικές διαφορές.

Η ανάγκη εθνικής συνεννόησης δεν έχει σχέση με τα μεγάλα σκάνδαλα που καλώς διερευνώνται, αυτά τα θέματα, όπως η υπόθεση Novartis, πρέπει να υπάγονται αποκλειστικά και μόνο στη δικαιοσύνη, κακώς ασχολείται η Βουλή με αυτά. Η Βουλή νομοθετεί και η δικαιοσύνη πρέπει να διερευνά όλα τα μεγάλα σκάνδαλα του παρελθόντος.

Η Συνταγματική αναθεώρηση είναι σημαντική και πρέπει να γίνει. Πριν από δύο χρόνια με είχε ρωτήσει ο Πρωθυπουργός τι θα άλλαζα πρώτο και του είπα το άρθρο 86 περί ευθύνης Υπουργών. Αυτό πρέπει να αλλάξει πριν από οτιδήποτε άλλο.

Τα μνημόνια που υπογράψαμε, τα μεσοπρόθεσμα και τα προ απαιτούμενα, είναι πλέον νόμοι του κράτους. Επομένως για αυτά, δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης. Έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον κόσμο βάση ΑΕΠ, κάθε χρόνο παίρναμε 20 δις ευρώ δανεικά. Από εδώ και πέρα δεν θα συζητάμε για το αν θα παίρνουμε δανεικά, δεν θα παίρνουμε. Το θέμα είναι να εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος με πολύ πιο χαμηλά επιτόκια από αυτά που σήμερα ισχύουν. Η μείωση των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους είναι το κλειδί για την ανάπτυξη.» 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: