Παρασκευή 19 Απριλίου 2019  
radio image
Now On Air (00:00 - 08:00)
Stigma Djs
Stigma Hits
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Δημήτρης Πατράκης (Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου)

Δημήτρης Πατράκης
Δημήτρης Πατράκης
Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου

«Όταν ενημερώθηκα ότι θα αναλάβω καθήκοντα διοικητή στη Ζάκυνθο, ήξερα ότι θα έρθω σε μια δύσκολη περιοχή και σε ένα νησί ταλαιπωρημένο από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές. Έχω διάθεση και πρόθεση να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να μην επαναληφθούν τα περσινά συμβάντα.

Ο υλικοτεχνικός μας εξοπλισμός είναι σε καλό επίπεδο, τα οχήματά μας είναι συντηρημένα και σε καλή κατάσταση, ενώ φέτος έχουμε κάνει από νωρίς προσλήψεις εποχικού προσωπικού και θα έχουμε και περαιτέρω ενισχύσεις. Πριν από λίγες ημέρες δόθηκαν οι φόρμες εργασίας στο προσωπικό, αλλά είναι γνωστό ότι οι διαγωνισμοί μέσω του δημοσίου είναι χρονοβόροι. Γίνονται κανονικά οι εκπαιδεύσεις του προσωπικού, όπως η άσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης με την ονομασία «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2018» που πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις ημέρες στην περιοχή του Καλαμακίου.

Πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργάζονται σε ένα κοινό στόχο και εμείς έχουμε άριστη συνεργασία με την Περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου, με τον Δήμο Ζακύνθου, την αστυνομία και όλους τους φορείς.

Πρέπει όμως και η κοινωνία να βοηθά.
Άρχισε η αντιπυρική περίοδος, απαγορεύεται η καύση αγροτικών εκτάσεων έως τις 31 Οκτωβρίου 2018.
Όταν κάποιοι πετάνε σκουπίδια παντού, δημιουργούν εστίες κινδύνου. Δεν επιτρέπεται κανείς να πετά σκουπίδια ανεξέλεγκτα όπου βρίσκει, ούτε επιτρέπεται κανείς να καίει σκουπίδια, μπαλέτες και έπιπλα.
Πρέπει και οι ιδιώτες να καθαρίζουν τα χωράφια τους, δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τις κρατικές υπηρεσίες, δεν είναι ανεξάντλητα τα μέσα που διαθέτουμε, ούτε οι εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης είναι ανεξάντλητες.

Ένα πυροσβεστικό όχημα μπορεί να μεταφέρει το πολύ δέκα τόνους νερού και σε μια επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς, αυτή η  ποσότητα νερού θα εξαντληθεί το πολύ σε μισή ώρα. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα θέμα με το δίκτυο νερού, το οποίο είναι επιβαρυμένο το καλοκαίρι, έχουμε πρόβλημα με την υδροληψία, κάτι που διαπιστώθηκε και κατά τη διάρκεια της άσκησης που κάναμε. Διεξάγουμε έρευνα για τις λιμενοδεξαμενές που υπάρχουν και τις οποίες θέλουμε να αξιοποιήσουμε όταν υπάρξει ανάγκη.  

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών, από τη διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: