Τρίτη 26 Μαρτίου 2019  
radio image
Now On Air (02:00 - 08:00)
Stigma Djs
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018

Νίκος Τσίπηρας (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου)

Νίκος Τσίπηρας
Νίκος Τσίπηρας
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου

«Η νέα διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων έχει ένα κόστος το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να καλύψουμε, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και με σωστό τρόπο. Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε στα ίδια επίπεδα τα τέλη καθαριότητας, αλλά αυτή η προσπάθεια προσέκρουσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στις αλλαγές που μας επέβαλε προκειμένου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του δήμου.

Το έλλειμμα που εμφανίζεται στον προϋπολογισμό του Δήμου, μετά τις αλλαγές που ζήτησε η αποκεντρωμένη, δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα ρευστότητάς.

Αν ο Δήμος κάνει κάποιες παρεμβάσεις διευρύνοντας τη φορολογική βάση, θα μπορούσε στο τέλος του έτους να επανεξετάσει την τιμολογιακή του πολιτική.
Σε κάθε νέα έκδοση οικοδομικής άδειας, τα τετραγωνικά καταγράφονται και επιβάλλονται τα αναλογούντα δημοτικά τέλη. Δυστυχώς υπάρχουν αδήλωτα τετραγωνικά, αυτά δεν χρεώνονται γιατί κάποιοι τα αποκρύπτουν. Θα το ξεκαθαρίσουμε αυτό, θα αναζητήσουμε τα στοιχεία από τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων και επίσης τις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει την έδρα εκτός νησιού αλλά δραστηριοποιούνται στον Δήμο Ζακύνθου. Όλοι όσοι φοροδιαφεύγουν θα κληθούν να πληρώσουν και μάλιστα αναδρομικά, όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Οι πολίτες δικαίως διαμαρτύρονται, δεν γίνεται σωστά η αποκομιδή των απορριμμάτων, και αυτό επισκιάζει το μεγάλο βήμα που έχουμε κάνει στην διαχείριση των απορριμμάτων με την λειτουργία της μονάδας διαχείρισης στον Λίβα.

Απαιτούνται πόροι για να στηρίξει ο Δήμος την τουριστική βιομηχανία του νησιού μας. Θα πρέπει αφενός να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε και αφετέρου να πετύχουμε μια αύξηση της εισπραξιμότητας του Δήμου. Ευελπιστούμε ότι έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα, όλα αυτά πρέπει να επιλυθούν εντός του 2018.

Δεν αυξήθηκε λόγω της γεωγραφικής θέσης του Λίβα το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η διαδικασία της μεταφοράς των απορριμμάτων στο Λίβα δεν έχει μεγάλο κόστος, δεν πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα στο Λίβα, μία νταλίκα για να πάει τα σκουπίδια από τον σταθμό μεταφόρτωσης στο Αεροδρόμιο στον Λίβα και να επιστρέψει καταναλώνει 60 με 70 λίτρα καύσιμα, κατά συνέπεια υπάρχει εξοικονόμηση. Η αύξηση τους κόστους οφείλεται στον νέο τρόπο διαχείρισης. Οπουδήποτε και να φτιαχνόταν η μονάδα το ίδιο κόστος θα είχαμε. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι αυξήθηκε το κόστος λόγω της μεταφοράς των απορριμμάτων στον Λίβα, τα λένε αυτά για να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς.

Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια, με τη βοήθεια και των ξενοδόχων, ώστε το συντομότερο δυνατό να μαζέψουμε όλα τα απορρίμματα από τους δρόμους.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: