Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019  
radio image
Now On Air (00:00 - 08:00)
Stigma Djs
Stigma Hits
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018

Δημήτρης Πέττας (Οικονομολόγος, φοροτεχνικός)

Δημήτρης Πέττας
Δημήτρης Πέττας
Οικονομολόγος, φοροτεχνικός

«Μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ακριβές περιοχές και αύξηση σε πιο φτωχές και λαϊκές περιοχές μας φέρνει η υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των αξιών των ακινήτων.

Για τη Ζάκυνθο έχουμε απτά παραδείγματα, η Διονυσίου Ρώμα που θεωρείται ακριβή περιοχή, ακριβή ζώνη, από τα 1.750 ευρώ το τ.μ πέφτει στα 1.500 ευρώ. Ομοίως και στην περιοχή του Κρυονερίου, όπου από τα 1.500 ευρώ το τ.μ. πέφτει στα 1.400 ευρώ. Από την άλλη, στην περιοχή των Κήπων, που θεωρείται φθηνή ζώνη, η τιμή ανεβαίνει από τα 800 ευρώ το τετραγωνικό, στα 1.100 ευρώ, δηλαδή έχουμε μια αύξηση σχεδόν 35%. Ομοίως στην Αγίου Λαζάρου, από τα 850 ευρώ ανεβαίνει στα 900 ευρώ το τετραγωνικό. Το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα αφορά την οδό Αναπαύσεως, όπου το τετραγωνικό από τα 650 ευρώ ανεβαίνει στα 800 ευρώ.

Υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις, όπου μια αγροτική έκταση στα ορεινά, φορολογείται όπως ένα οικόπεδο στον Λαγανά.

Σε ότι αφορά τη Ζάκυνθο, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα επιβαρυνθούν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και μιλάμε ότι συνολικά θα επιβαρυνθούν άμεσα ή έμμεσα 15 φόροι που σχετίζονται με τα ακίνητα, μεταξύ αυτών φυσικά και ο ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε η κυβέρνηση προσδοκά από τον φετινό ΕΝΦΙΑ να εισπράξει 2,6 δις ευρώ.

Θεωρώ ότι είναι άδικος ο νέος υπολογισμός των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και θα επιφέρει μεγάλες επιβαρύνσεις.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: