Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019  
radio image
Now On Air (00:00 - 08:00)
Stigma Djs
Stigma Hits
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018

Γιώργος Λαζαρίδης (Βουλευτής Θεσσαλονίκης, ΑΝΕΛ)

Γιώργος Λαζαρίδης
Γιώργος Λαζαρίδης
Βουλευτής Θεσσαλονίκης, ΑΝΕΛ

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε ξεκάθαροι από την ιδρυτική μας διακήρυξη, δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία σε οποιαδήποτε συμφωνία με τα Σκόπια και αυτή μας η θέση είναι παγιωμένη και δεν αλλάζει υπό οποιαδήποτε κατάσταση.

Εμείς όταν αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, κάναμε μια έντιμη συμφωνία με βάση την ανάταξη της οικονομίας της χώρας που ήταν κατεστραμμένη, την έξοδο από τα μνημόνια και την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα της τα επίπεδα. Ουδέποτε συμφωνήσαμε σε κάτι που αφορά τα Σκόπια. Το ότι είμαστε σε μια συγκυβέρνηση, αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα, άλλωστε έχουμε καταψηφίσει ορισμένα νομοσχέδια ή άρθρα νομοσχεδίων, αυτό είναι υγιές.

Οι διαφορετικές απόψεις σε μια κυβέρνηση δεν είναι κάτι το κατακριτέο, άλλωστε βλέπουμε ότι διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και στη ΝΔ, άλλα λέει ο κ. Κουμουτσάκος, άλλα η κυρία Μπακογιάννη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα καταθέσει την δική του άποψη.

Εγώ προσωπικά λειτουργώ πάντα με γνώμονα το μέτρο και τη λογική, διαφωνώ με τη συμφωνία και τον όρο Βόρεια Μακεδονία, αλλά δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω ως έγκλημα ή προδοσία.

Δεν θα ήθελα πραγματικά να σχολιάσω τις τοποθετήσεις συναδέλφων, ο καθένας κρίνεται. Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει μεν την δική του διαφορετική άποψη για το ζήτημα των Σκοπίων, όμως σέβεται και ευθυγραμμίζεται με την επίσημη γραμμή του κόμματος, όπως πρόσφατα επανέλαβε ο Πρόεδρος κ. Καμένος. Ο Πρόεδρος ζήτησε κομματική πειθαρχία για το Σκοπιανό, γιατί είναι ένα θέμα που εμπεριέχεται στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Δεν μιλάμε για την ψήφιση ή όχι ενός νομοσχεδίου, άρα αν κάποιος διαφωνεί με αυτή την θέση της ιδρυτικής μας διακήρυξης, η οποία έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένως, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να παραμείνει στους ΑΝΕΛ.  

Θα είμαι παρών στα συλλαλητήρια που θα γίνουν για το Μακεδονικό ζήτημα, όπως ήμουν παρών και στα προηγούμενα που έγιναν.

Το ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, δεν σημαίνει ότι την επομένη θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Θα πρέπει να τηρηθούν κάποια δεδομένα για την οικονομία μας, για τα οποία έχουμε υπογράψει και έχουμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε. Θα έχουμε λοιπόν εποπτεία, αλλά όχι επιτροπεία και η διαφορά σε αυτές τις έννοιες είναι μεγάλη. Με την επιτροπεία αναγκαζόμασταν να ακολουθούμε τις εντολές των δανειστών, όμως τώρα που βγαίνουμε από την επιτροπεία, θα αποφασίζουμε εμείς για τον τρόπο που θα επιτυγχάνουμε τους στόχους, χωρίς την παρέμβαση των δανειστών. Η εποπτεία θα έγκειται ως προς την επίτευξη ή όχι των στόχων.

Λέμε ότι πρέπει να σταματήσει η υπερ φορολόγηση και αυτό θα κάνουμε. Θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ανακουφίσουμε την κοινωνία με μια δέσμη αντίμετρων. Οι οικονομικοί δείκτες συνεχώς βελτιώνονται, όλοι πλέον οι διεθνείς οίκοι αναγνωρίζουν ότι πάμε πολύ καλά, έχουμε μειώσει την ανεργία, ενώ έχουμε ένα διαθέσιμο χώρο για ανάπτυξη και αντίμετρα, κοινωνική πολιτική δηλαδή, λόγω των πλεονασμάτων 3,5% που επιτύχομε. Μας ασκούν κριτική για αυτά τα πλεονάσματα, όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν συμφωνήσει για πλεονάσματα ύψους 4,5% έως το 2030.

Καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Ακόμα και η Γερμανία, που ήταν παραδοσιακά αντίθετη στο άνοιγμα μιας τέτοιας συζήτησης, τώρα δέχεται να γίνει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Στο άμεσο μέλλον θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων και άλλα θέματα, εγώ πιστεύω ότι θα αποφευχθούν τελικά οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου ορίου.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: