Τρίτη 18 Ιουνίου 2019  
radio image
Now On Air (20:00 - 22:00)
Stigma Djs
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

Γιάννης Κοπανάς (Δρ. Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών)

Γιάννης Κοπανάς
Γιάννης Κοπανάς
Δρ. Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

«H μετασεισμική ακολουθία κρίνεται ως φυσιολογική. Υπάρχει μια συσσωρευμένη ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή, αλλά δεν βλέπουμε σημάδια που θα πρέπει να μας ανησυχούν.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης που βιώνουμε υπήρξαν πολλά προβλήματα στους σεισμολογικούς σταθμούς της χώρας. Στη Ζάκυνθο είχαμε σεισμογράφους σε Κερί και Βολίμα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχαμε βλάβες αυτών των σεισμογράφων, απόλυτα φυσιολογικές και λόγω φθοράς, το 2011 λόγω μιας μεγάλης πυρκαγιάς είχαμε υποστεί μεγάλες ζημιές στο δίκτυο, το οποίο και τελικά αποκαταστήσαμε με δικά μας έξοδα. Όμως την περίοδο 2014-2015, είχαμε εκ νέου πρόβλημα με ζημιές, το οποίο και δεν επιδιορθώθηκε ποτέ, αφού εμείς δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα από μόνοι μας να το κάνουμε, παρότι ζητήσαμε χρηματοδότηση, δεν μας δόθηκε ποτέ.

Μέχρι και σήμερα φωνάζουμε για την ανάγκη ύπαρξης ενός σεισμογραφικού σταθμού στη Ζάκυνθο, αλλά δεν έχουμε εισακουστεί. Στις φυσικές καταστροφές δεν μπορούμε να κάνουμε μνημόνια.

Είναι μεγάλα τα συμφέροντα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Βλέπετε ότι για το θέμα αυτό, αλλιώς τοποθετείται κάποιος που είναι στην αντιπολίτευση και αλλιώς αν είναι στη κυβέρνηση. Δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα αυτό η τοπική κοινωνία, δεν έχει ερωτηθεί. Δυστυχώς σε πολλά πράγματα καθοριστικό ρόλο παίζουν τα χρήματα.»  


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: