Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019  
radio image
Now On Air (00:00 - 08:00)
Stigma Djs
Stigma Hits
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018

Άκης Τσελέντης (Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής Σεισμολογίας)

Άκης Τσελέντης
Άκης Τσελέντης
Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής Σεισμολογίας

«Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για εβδομάδες, μπορεί και για έναν ή δύο μήνες. Το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο μεγάλος σεισμός της περασμένης Παρασκευής, είναι ένα μεγάλο ρήγμα, που φτάνει τα 70 χιλιόμετρα μήκος. Θα ήταν ανώριμο να λέγαμε ότι τελειώσαμε με τους σεισμούς στη Ζάκυνθο. Μπορούμε όμως με βεβαιότητα να πούμε, ότι δεν θα έχουμε κάποιον άλλο μεγαλύτερο σεισμό από αυτό το ρήγμα.

Δεν καταλαβαίνω γιατί έκλεισαν τα σχολεία στη Ζάκυνθο, εφόσον έχει ελεγχθεί η στατικότητα των κτηρίων και η ασφάλειά τους. Θα έχουμε συνεχώς μικροσεισμούς και σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουμε και μεγαλύτερους σεισμούς, της τάξεως των 4,5, ή 5 ρίχτερ ή και μεγαλύτερους. Κατά συνέπεια, δεν έχει νόημα να μένουν κλειστά τα σχολεία.

Η όλη σεισμική δραστηριότητα, η όλη σεισμική δράση, εντοπίζεται στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Ζακύνθου και δεν βλέπουμε κάποια άλλη μετατόπιση σε άλλο ρήγμα. Δεν μπορούμε 100% να αποκλείσουμε κάποια μετατόπιση σε κοντινό ρήγμα, αν και η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Θεωρώ ότι δεν θα επηρεαστεί το ρήγμα βόρεια της Ζακύνθου, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1953.

Έχουμε στείλει 14 όργανα μέτρησης και παρακολουθούμε τη σεισμική ακολουθία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σε πραγματικό χρόνο.

Ως Κεφαλλονίτης και Επτανήσιος που είμαι, είχα πάντα όνειρο την δημιουργία ενός σεισμολογικού κέντρου στα Επτάνησα, με έδρα τη Ζάκυνθο. Πέρυσι φτάσαμε πολύ κοντά, είχαμε βρει το σχετικό κονδύλι μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά κάποιοι κύκλοι δεν μας άφησαν.

Σε ότι αφορά το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, θα πω ότι δεν κινδυνεύουμε από μια γεώτρηση, δεν μπορεί μια γεώτρηση να δώσει έναν σεισμό, δεν ισχύει ότι μια γεώτρηση μπορεί να διεγείρει ένα ρήγμα, όμως κινδυνεύουμε από μια διαρροή σε περίπτωση ενός σεισμού, μια διαρροή που μπορεί να επιφέρει μια περιβαλλοντική καταστροφή. Προσωπικά, είμαι αντίθετος στο να κυνηγάμε πετρέλαια, είμαι υπέρ της πράσινης ενέργειας.
Έχω κάνει πολλές φορές στη ζωή μου τον Δον Κιχώτη, δεν θέλω να πω κάτι για τις άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούν τις εξορύξεις.»     


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: