Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019  
radio image
Now On Air (00:00 - 08:00)
Stigma Djs
Stigma Hits
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018

Λευτέρης Νιοτόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου)

Λευτέρης Νιοτόπουλος
Λευτέρης Νιοτόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

«Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας, αλλά και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Τσελέντης, είπαν ότι ο σεισμός των 6,8 ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής ήταν ο κύριος σεισμός. Κάθε μέρα που περνά οδηγούμαστε στην ύφεση της μετασεισμικής ακολουθίας. Η Ζάκυνθος απέδειξε ότι αντέχει τέτοιους σεισμούς.

Έχουμε αναφορές κατοίκων ότι ακούγονται θόρυβοι σε Λιθακιά, Βασιλικό και Κερί. Αυτοί οι θόρυβοι έχουν να κάνουν με το υπέδαφος, ζούμε σε ένα νησί που βρίσκεται κοντά σε ρήγματα, ή ακόμη και πάνω σε αυτά. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, τα έχουμε ξαναζήσει αυτά, δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος. Ζήτησα να τοποθετηθεί δημόσια ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας για να μην φοβάται ο κόσμος.

Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και καθημερινοί, χθες ολοκληρώθηκαν πάνω από 200. Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα κλιμάκια που έχουν έρθει από την Αθήνα και έχουν συνεισφέρει στους ελέγχους που πραγματοποιούν και οι δικοί μας μηχανικοί, σε σπίτια, δημόσια κτήρια, επιχειρήσεις κλπ.

Ο χαρακτηρισμός «μη κατοικήσιμο», που έχει δοθεί σχεδόν στα μισά κτίρια που ελέγξαμε, σημαίνει ότι το κτήριο έχει υποστεί κάποιες ζημιές, όχι απαραίτητα μεγάλες και πως χρήζει κάποιων μικρών συνήθως παρεμβάσεων. Δεν σημαίνει ότι αυτά τα σπίτια κινδυνεύουν να πέσουν, ούτε σημαίνει ότι έχουμε άστεγους συμπολίτες μας. Ο χαρακτηρισμός έχει να κάνει περισσότερο με την χαρτογράφηση της περιοχής ως σεισμόπληκτη. Κατά τον πρώτο έλεγχο όπου δίνεται ο χαρακτηρισμός «μη κατοικήσιμο», ακολουθεί επανέλεγχος.

Οι αποζημιώσεις κατοίκων που επλήγησαν, είναι θέμα που θα διαχειριστεί ο Δήμος και η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας η όλη διαδικασία των αποζημιώσεων είναι χρονοβόρα, δεν είναι κάτι που θα γίνει την επόμενη μέρα.

Ήρθε στη Ζάκυνθο εκ μέρους του ΙΓΜΕ ο γεωλόγος κ. Πάσχος, με τον οποίο και κάναμε ελέγχους σε διάφορα σημεία που έχουν καταγραφεί προβλήματα.
Στον βράχο που αποκολλήθηκε και επικρέμεται στη Παναγούλα, δώσαμε εντολή στα δύο από τα τρία σπίτια που βρίσκονται σχεδόν κάτω από τον βράχο, να μην κατοικούνται προς το παρόν και έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους.
Επίσης κάναμε ελέγχους στο Κρυονέρι, στον Κόκκινο Βράχο, στο Κάστρο, στα πρανή του Κάστρου και στη Μπόχαλη, θα απαιτηθούν κάποιες παρεμβάσεις.
Για το Κρυονέρι θα χρειαστεί μια σύγχρονη μελέτη για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος, που αφορά τον Κόκκινο Βράχο. Επίσης υπάρχουν καταγεγραμμένα προβλήματα σε καμπαναριά και Εκκλησίες.
Για τα όσα έχουν συνολικά επισημανθεί από τους ελέγχους, έχουμε προς το παρόν προφορικές οδηγίες αλλά περιμένουμε και τις γραπτές για το που και το πως θα κάνουμε παρεμβάσεις.

Σήμερα θα έρθει στη Ζάκυνθο και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Φ. Κουβέλης. Υπάρχει η βούληση για να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο λιμάνι της πόλης και δεν αναφέρομαι μόνο στον προβλήτα, αλλά και στη παραλιακή, όπου σε άσχετο χρόνο με το σεισμό όταν ασφαλτοστρώσαμε την παραλιακή διαπιστώσαμε προβλήματα. Μιλάμε για ένα συνολικό μεγάλο έργο.

Πρέπει να αναστηλωθεί και το ιστορικό Μοναστήρι των Στροφάδων με συνοδό έργο το λιμάνι των Στροφάδων. Υπάρχουν μελέτες που πρέπει να προχωρήσουν. Έχει ενημερωθεί μέχρι και ο πρόεδρος της δημοκρατίας για αυτό το θέμα.

Πρέπει να τελειώνουμε και με το Ναυάγιο, να δημιουργηθεί εκεί, και για την παραλία και για την πλατεία πάνω από το Ναυάγιο, ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης. Να τελειώνει αυτή η ιστορία, σε ποιον ανήκει τι. Πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι Δήμος και Εκκλησία και να τα βρουν. Ενδιαφέρον για το Ναυάγιο επέδειξε και το Υπουργείο Τουρισμού, αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία, δεν ξέρω πότε θα ξαναβρούμε άλλη.»  


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: