Σάββατο 20 Ιουλίου 2019  
radio image
Now On Air (00:00 - 08:00)
Stigma Djs
Stigma Hits
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018

Σπύρος Σπύρου (Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων)

Σπύρος Σπύρου
Σπύρος Σπύρου
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

«Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας είναι πλασματικός και αντιαναπτυξιακός.

Μιλώντας κάποιος με αριθμούς και νούμερα, εύκολα ξεγελά τον κόσμο. Ο προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακό όραμα, ενώ το μείζον πρόβλημα είναι η ελάχιστη απορροφητικότητα του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Το 2018 είχαμε 146 εκατομμύρια ευρώ για υλοποίηση έργων και τελικά πληρώθηκαν μόνο τα 12 εκατομμύρια. Για το 2019 προβλέπονται 161 εκατομμύρια ευρώ για σύνολο 529 έργων, εκ των οποίων όμως τα 420 έχουν μηδενική απορροφητικότητα.

Μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ έχουμε 114 εκατομμύρια ευρώ, ποσά που περιμένουν για να απορροφηθούν, όμως χρειάζονται ολοκληρωμένες και ώριμες μελέτες που δεν υπάρχουν.
Εμείς, ως προηγούμενη Περιφερειακή αρχή είχαμε εντάξει  μια σειρά από έργα, τα οποία ανέλαβε ο κ. Γαλιατσάτος και ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί, όπως για παράδειγμα το έργο του οδικού άξονα Ξύγκια-Αλυκών, για το οποίο σταμάτησε η εργολαβία.

Η χαμηλή απορροφητικότητα των έργων είναι σκανδαλώδης, για την Κέρκυρα απορροφήθηκε μόλις το 8% των πιστώσεων και για τη Ζάκυνθο μόλις το 10%. Δεν υπάρχει ούτε ένα μεγάλο έργο για τη Ζάκυνθο που σήμερα να είναι σε εξέλιξη. Που είναι οι μελέτες για τα έργα στο λιμάνι της Ζακύνθου;
Δεν είμαι μηδενιστής, οι άλλοι ήταν μηδενιστές ως προς την δική μου θητεία, εγώ μιλώ με στοιχεία. Ο προϋπολογισμός δεν έχει στόχο, δεν εμπνέει, δεν δίνει ελπίδα και προοπτική, για αυτό και τον καταψηφίσαμε.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον κ. Γαλιατσάτο να κινηθεί νομικά διεκδικώντας από το Υπερταμείο τα ακίνητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει καταγραφή των ακινήτων μας, οφείλουμε να προστατεύσουμε νομικά την περιουσία μας από το πρώην ΤΑΙΠΕΔ και νυν Υπερταμείο, που έφερε η νυν κυβέρνηση. Εμείς πιέσαμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί δυστυχώς η Περιφερειακή αρχή έχει συμβιβαστεί με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, κάτι που δεν βοηθά συνολικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να διεκδικήσουμε και άλλα ζητήματα, όπως να απαιτήσουμε το τέλος διανυκτέρευσης να αποδίδεται στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: