Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019  
radio image
Now On Air (00:00 - 08:00)
Stigma Djs
Stigma Hits
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

Σταύρος Σκιαδόπουλος (Μέλος Δ.Σ Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Βραχίωνας»)

Σταύρος Σκιαδόπουλος (Μέλος Δ.Σ Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Βραχίωνας»)

«Επισκεπτόμαστε τακτικά τον χώρο της ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων στον Λίβα, θα έλεγα ανά 15νθήμερο αλλά για λόγους που δεν γνωρίζω μας έχει απαγορευτεί η είσοδος από την εταιρεία «Μεσόγειος» και τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Μυλωνά, ενώ για κάποιον ανεξήγητο λόγο, κάθε φορά που πάμε εκεί μας λένε ότι η μονάδα είναι εκτός λειτουργίας, έτσι παρακολουθούμε απ’ έξω τι γίνεται.

Κατά ομολογία αυτών που εργάζονται στον Λίβα, έχουν συσσωρευθεί 35 χιλιάδες τόνοι σύμμικτου σκουπιδιού, δηλαδή 35 χιλιάδες βόμβες, που αδυνατούν να τις διαχειριστούν. Τα δέματα αυτά είναι αδύνατο να τα επεξεργαστούν εκ νέου, δεν μπορούν να τοποθετηθούν στο κύτταρο όταν αυτό δημιουργηθεί, δεν θάβονται αυτά τα δέματα, έχουν διαλυθεί και βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης, πρέπει να απομακρυνθούν από το χώρο.

Απευθύναμε δημόσια πρόσκληση και στον Δήμαρχο κ. Κολοκοτσά για να συζητήσουμε. Πέντε χρόνια έχει να πατήσει το πόδι του στο Καταστάρι ο κ. Κολοκοτσάς. Άλλα είχε υποσχεθεί προεκλογικά ως υποψήφιος και άλλα έκανε ως δήμαρχος.

Σε συνάντηση που είχαμε ενημερώσαμε και τον κ. Αρμένη για αυτή την κατάσταση, τον ρωτήσαμε τι θα γίνει με αυτά τα δέματα που έχουν συγκεντρωθεί και μας απάντησε ότι δεν ξέρει.

Έχουμε μιλήσει και με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Νιοτόπουλο, βλέπει και ο ίδιος ότι δεν λειτουργεί όπως πρέπει η μονάδα και κάνει τις προσπάθειές του αλλά κάθε φορά που ανεβαίνει στον Λίβα για έλεγχο το ΚΕΠΠΕ, κατά έναν περίεργο τρόπο η μονάδα είναι εκτός λειτουργίας. Ζητάμε να έρθουν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης να κάνουν αυτοψία στον Λίβα, αλλά δεν έχουν έρθει.

Ας μας αποδείξουν ότι η μονάδα λειτουργεί σωστά, ότι τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, ότι έχουν άδειες και μάλιστα για έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο χώρο που είναι καταφύγιο άγριας ζωής.

Τις τελευταίες ημέρες προσπαθούμε να ενημερώσουμε πολιτικά πρόσωπα, έχουν άγνοια οι άνθρωποι, δεν γνωρίζουν τους περιβαλλοντικούς όρους για τον Λίβα. Ο Λίβας δεν μπορεί να συνεχίσει, είναι ασύμφορος για τους Ζακυνθινούς που τον πληρώνουν.

Στον ΦΟΔΣΑ, δεν κάνουν διαχείριση, αδειάζουν τον μπλε και τον πράσινο κάδο στο ίδιο απορριμματοφόρο, έχω φωτογραφίες από τουριστικές περιοχές που επιβεβαιώνουν αυτά που λέω.

Είναι φλέγον θέμα σήμερα για τη Ζάκυνθο η βόμβα που λέγεται απορρίμματα. Καλούμαι άπαντες να τους ενημερώσουμε, εκφράζουμε τις απόψεις μας και την αγωνία μας.

Έχουμε προσεγγίσει κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις για να θίξουμε το θέμα και να συζητήσουμε μαζί τους, αλλά ενώ μας είχαν υποσχεθεί ότι θα το κάνουν, τελικά εξαφανίστηκαν, προφανώς έχουν άλλες προτεραιότητες.»