Σάββατο 20 Ιουλίου 2019  
radio image
Now On Air (00:00 - 08:00)
Stigma Djs
Stigma Hits
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019

Νίκος Ποταμίτης (Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Ζακύνθου)

Νίκος Ποταμίτης
Νίκος Ποταμίτης
Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Ζακύνθου

«Αν δεν διεκδικήσουμε θα γίνει χειρότερη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Στο ερώτημα γιατί φεύγουν οι γιατροί από το Νοσοκομείο, νομίζω ότι τα είπε όλα ο συνάδελφος ιατρός κ. Δημητράκος, με αφορμή την παραίτηση της συζύγου του, Παιδιάτρου Κας Δημητρίου.

Ένας γιατρός φτάνει στο σημείο να δουλεύει μέχρι και 32 ώρες συνεχόμενα, πρέπει να είναι σε ετοιμότητα εφημερίας στο τηλέφωνο σχεδόν όλο το 24ωρο, που σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε απόσταση το πολύ 15 λεπτών από το Νοσοκομείο. Μου έχει τύχει και μένα αυτό, όταν ήμουν μόνος μου στην Ορθοπεδική, είναι κάτι το αδιανόητο, δεν μπορούσα να κοιμηθώ τη νύχτα. Με αυτές τις συνθήκες, ένας γιατρός έχει σοβαρότατο πρόβλημα, κουρελιάζεται η οικογενειακή και προσωπική του ζωή.

Είναι κακοήθεια και ψέμα να ακούγεται ότι οι γιατροί αποχωρούν από το Νοσοκομείο επειδή δεν το αγαπούν, ή επειδή έχουν ως γνώμονα μόνο τα χρήματα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που φεύγουν οι γιατροί από το Νοσοκομείο. Πρώτα από όλα είναι το πολύ κακό κλίμα που επικρατεί εναντίον των γιατρών, ένα κλίμα πολέμου, τρέχουν μηνύσεις, αγωγές, ποινές και διώξεις κατά γιατρών. Με ευθύνη της διοίκησης και της κυβέρνησης έχει διαμορφωθεί αυτό το κλίμα, αυτοί ευθύνονται που παραιτούνται γιατροί.
Επίσης, έχει αλλάξει ο τρόπος που συνταξιοδοτούνται οι γιατροί, βλέπει ο γιατρός ότι η προοπτική της σύνταξής του, από τα δυόμιση χιλιάδες ευρώ που ήταν, να πέφτει στα χίλια ευρώ. Αναγκάζεται λοιπόν να σκέφτεται και άλλους τρόπους να ενισχύσει το εισόδημά του, φεύγοντας από το ΕΣΥ.
Ακόμη ένας άλλος λόγος είναι ότι ο μισθός του γιατρού τα τελευταία επτά χρόνια έχει μειωθεί κατά 40%, ενώ μειώθηκαν κατά 60% και οι αποδοχές των εφημεριών.

Ας σκεφτεί λοιπόν κάποιος, ότι ο γιατρός στην Ελλάδα παίρνει κατά μέσο όρο 4 με 4,5 ευρώ την ώρα, όταν ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στα 10 ευρώ την ώρα. Οι νέοι γιατροί φεύγουν από την Ελλάδα και δεν φεύγουν μόνο για να εκπαιδευτούν, φεύγουν για πάντα. Σε λίγα χρόνια, όταν εμείς θα είμαστε σε φάση συνταξιοδότησης, δεν θα υπάρχει νέα γενιά γιατρών να μας αντικαταστήσει.»