Πέμπτη 23 Μαΐου 2019  
radio image
Now On Air (10:00 - 12:00)
Σπύρος Λιβέρης & Γρηγόρης Μπάστας
Ενημέρωση
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019

Νίκος Τσίπηρας (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος Δ.Σ ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος)

Νίκος Τσίπηρας
Νίκος Τσίπηρας
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος Δ.Σ ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

«Έχω εκλεγεί Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από τους Δημοτικούς Συμβούλους, η μοναδική υποχρέωσή μου είναι απέναντι στην κοινωνία και πουθενά αλλού.

Υπέβαλα πριν δέκα μήνες την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και θα ήταν προς όφελός μου αν είχα επιμείνει στην παραίτηση αυτή. Συζήτησα τότε με τις δημοτικές παρατάξεις και με σημαντικά στελέχη της κοινωνίας μας που με παρότρυναν να μην το πράξω για να υπηρετήσω το κοινό συμφέρον σε μια δύσκολη περίοδο για τη Ζάκυνθο και έτσι δεν παραιτήθηκα.

Υπάρχουν σημαντικά θέματα που έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και πρέπει να διατηρηθεί μια στοιχειώδης ενότητα έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί ο Δήμος. Έχουν υπάρξει ρήξεις, έχουν διαλυθεί παρατάξεις και αυτή την περίοδο, που είναι προεκλογική, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εκλεγόταν ένας νέος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, αν τελικά είχα παραιτηθεί.

Θεσμικά και μόνο, έχουμε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Κολοκοτσά. Τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι ζήτημα προσωπικών σχέσεων εμένα και του Δημάρχου, άλλωστε εδώ και τρία χρόνια δεν έχουμε τέτοιες σχέσεις.
Πράγματι, πριν λίγες μέρες, ο Δήμαρχος μου ζήτησε εγγράφως να παραιτηθώ, αλλά δεν θα το κάνω. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψω μια μάχη που συνεχίζεται και δεν το κάνω για την καρέκλα, κατέχω μια θεσμική θέση και αντιλαμβάνομαι την υποχρέωσή που έχω απέναντι στη κοινωνία.

Με τον Δήμαρχο κ. Κολοκοτσά έχουμε μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων και επειδή ο Δήμος μας έχει κληρονομήσει πολλά προβλήματα χρειάζεται έναν νέο Δήμαρχο που θα συνθέτει και θα εμπνέει, όπως είναι ο κ. Γ. Αγαλιανός με τον οποίο συστρατεύομαι γιατί πρωτίστως πρέπει να επανέρθει η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τον Δήμο.

Αν και θα μπορούσα να είχα περιοριστεί στις αρμοδιότητες του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, συνειδητά επέλεξα να εμπλακώ στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και πιστεύω ότι παρά τα λάθη μας είχαμε θεαματικά αποτελέσματα στο ζήτημα αυτό. Πετύχαμε την μετάβαση από τον Σκοπό στον Λίβα, την μετάβαση από το ανεξέλεγκτο θάψιμο των απορριμμάτων στην σύγχρονη διαχείρισή τους. Σίγουρα έγιναν λάθη από τη δική μας Δημοτική Αρχή, λάθη που και εγώ επωμίζομαι στο μέτρο που μου αναλογούν, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σήμερα εφαρμόζεται μια μεταβατική διαχείριση, ενώ βαδίζουμε σταθερά στην ολοκληρωμένη και οριστική λύση. Οπωσδήποτε η θέση Λίβας προκάλεσε κοινωνικές αναταραχές και προφανώς αυτές οι αναταραχές είχαν και έχουν κόστος σε όλους μας. Τόσο εγώ, ως μέλος του φορέα όσο και ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Μυλωνάς, κληθήκαμε να αναλάβουμε το βάρος της εκτέλεσης των αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω ότι ήταν λάθος του συνδυασμού μας, κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, το όχι στον Λίβα, ήταν μια προσωπική θέση του κ. Κολοκοτσά.

Είναι απαραίτητο να επισκεφθούν όλοι την κινητή μονάδα στον Λίβα, για να διαπιστώσουν ότι όλα γίνονται απολύτως σωστά Δεν μπορεί όμως ο καθένας να επισκέπτεται την μονάδα διαχείρισης όποτε θέλει. Ο ΦΟΔΣΑ ουδέποτε αρνήθηκε στον οποιονδήποτε να επισκεφθεί τον χώρο και τις εγκαταστάσεις, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται προηγουμένως να ζητηθεί σχετική άδεια για την είσοδο στο εργοτάξιο. Αυτό ισχύει και για τον περιβαλλοντικό Σύλλογο «Βραχίωνας», ας ζητήσει άδεια για να μπορέσει να επισκεφθεί τον Λίβα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Δυστυχώς, υπάρχουν σήμερα παρατάξεις που λένε ότι πρέπει να φύγουμε από τον Λίβα, αυτές δεν είναι σοβαρές θέσεις. Είτε έχουν άγνοια, είτε τα λένε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Την περασμένη εβδομάδα ελεγκτές του Υπουργείου Περιβάλλοντος επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις στον Λίβα, αιφνιδιαστικά και μετά από Εισαγγελική εντολή. Έκαναν αυτοψία στον χώρο την ώρα που λειτουργούσε η μονάδα, και εν συνεχεία ζήτησαν κάποια επιπλέον στοιχεία από τον Διευθυντή του ΦΟΔΣΑ κ. Κάρδαρη. Σας λέω λοιπόν, ότι οι ελεγκτές έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι από τα όσα είδαν και διαπίστωσαν. Κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους και κατέθεσαν κάποια ερωτήματα στον φορέα τα οποία και θα απαντήσουμε, όμως δεν υπήρξαν αρνητικές παρατηρήσεις.
Τα δε ερωτήματα που κλήθηκαν από τον εισαγγελέα να απαντήσουν οι ίδιοι οι ελεγκτές ήταν συγκεκριμένα, π.χ. αν είναι ασφαλτοστρωμένος ο δρόμος πρόσβασης. Σαφώς και η απάντηση δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από το όχι αφού τώρα ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικασία για να ξεκινήσει την ασφαλτόστρωση ο ανάδοχος εργολάβος.
Το πλέον σημαντικό από αυτή την αυτοψία, είναι ότι όπως διαπιστώθηκε δεν μολύνεται το περιβάλλον και τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Από εκεί και πέρα, το να επιβάλλεται από την Περιφέρεια πρόστιμο επειδή ο δρόμος δεν είναι ασφαλτοστρωμένος, είναι κάτι που δεν βοηθά την κατάσταση.

Ο πολίτης εύκολα παραπλανάται και η παραπληροφόρηση που επιχειρούν κάποιοι για τον Λίβα στοχεύει στο να μας πλήξει πολιτικά.

Καλώ τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Γιαννάτο, να μην βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα, δεν έχει σωστά πληροφορηθεί για το τι γίνεται στον Λίβα, ούτε έχει επισκεφθεί τον χώρο. Αφού πιστεύει ότι το εργοστάσιο διαχείρισης μπορεί να εγκατασταθεί σε μια άλλη περιοχή, εκτός Λίβα, ας μας πει ο ίδιος σε ποια θέση προτείνει. Αλλαγή χωροθέτησης δεν μπορεί σε καμιά των περιπτώσεων να συμβεί, διότι θα σημαίνει την απένταξη ενός χρηματοδοτούμενου έργου αλλά και την καταστροφή της Ζακύνθου. Απένταξη σημαίνει ότι χάνονται τα χρήματα και άρα τα έργα, και κατά συνέπεια, η Ζάκυνθος θα πλημμυρίσει από σκουπίδια. Όταν επίσης ο κ Γιαννάτος κάνει λόγο για γκρίζα σημεία στη διαχείριση του ΦΟΔΣΑ, καλό θα ήταν, πριν προσπαθεί να δημιουργεί εντυπώσεις, να μας διευκρινίσει τι εννοεί. Δεν πρέπει κανείς να λέει αερολογίες.

Ο Περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μπορεί να αναθεωρηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όμως δεν μπορεί να αλλάξει το έργο της οριστικής διαχείρισης στον Λίβα. Αυτοί που λένε το αντίθετο, αυτοί που μιλάνε για νέα χωροθέτηση, να μας πουν τι θέλουν. Μήπως θέλουν να γίνουμε Κέρκυρα; Να έχουμε ανεξέλεγκτες χωματερές παντού; Να πνιγούμε στα σκουπίδια; Να μας πουν αν θέλουν να καταστραφεί το νησί.

Το κομμάτι της αποκομιδής των απορριμμάτων έπρεπε εδώ και μήνες να είχε αφαιρεθεί από τις αρμοδιότητες του ΦΟΔΣΑ, πρέπει να απεμπλακεί ο φορέας από αυτή τη διαδικασία. Ο ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να κρατήσει υπηρεσίες που δεν μπορεί να διαχειριστεί ο Δήμος όπως η ανακύκλωση για την οποία απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό. Όταν οι αρμοδιότητες του ΦΟΔΣΑ διαμοιράζονται στις υπηρεσίες του Δήμου, μπαίνει σε κίνδυνο η όλη διαχείριση των απορριμμάτων. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι δεν πρέπει να καταργηθεί ο ΦΟΔΣΑ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, με τη διοίκηση που ασκούμε στον ΦΟΔΣΑ, δεν δημιουργήθηκαν νέα χρέη, το προσωπικό αμείβεται κανονικά και εξοφλούνται οι ρυθμίσεις που κάναμε για τα χρέη που κληρονομήσαμε. Αυτή η διοίκηση λοιπόν, δεν δημιούργησε κανένα νέο πρόβλημα και αυτή είναι η απάντησή μου, σε αυτούς που χαρακτηρίζουν τον φορέα ως κέντρο ανομίας. Το τι συνέβαινε στο παρελθόν, είναι μια άλλη ιστορία για την οποία εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη.

Το σύστημα της απλής αναλογικής, μας βάζει όλους στη λογική των συνεργασιών και των συνθέσεων, κάτι που δεν με βρίσκει αντίθετο και ευτυχώς που η ΝΔ και ο Πρόεδρός της κ. Μητσοτάκης, αντιλήφθηκαν ότι ο Δήμος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ακομμάτιστη, εξ ου και αποφάσισαν να μην δώσουν στήριξη ή χρίσμα.

Προσωπικά θεωρώ ότι θα μπορούσα να συνεργαστώ με τον κ. Αρμένη, με τον οποίο ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχα και έχω μια άριστη συνεργασία.
Γνωρίζω ότι ο κ. Αρμένης με τον κ. Αγαλιανό έχουν μια σκιά στις σχέσεις τους από το 2002, αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά αυτούς τους δύο.

Καθόσον γνωρίζω, ο κ. Γάσπαρος κόπηκε από τη ΝΔ, για αυτό και δεν θα είναι υποψήφιος Βουλευτής. Έχω διαφορετική προσέγγιση με τον κ. Γάσπαρο, θεωρώ ότι η πολιτική δεν είναι μικροπολιτική, δεν είναι ρουσφέτι και δεν είναι διαχείριση εξουσίας, χαρακτηριστικά που είχε ο κ. Γάσπαρος ως Νομάρχης Ζακύνθου. Δεν μπορεί και δεν πρέπει, κανένα κόμμα να χρεώνεται τα κακώς κείμενα ενός προσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Σταύρος Κοντονής, είναι ο Βουλευτής ενός κόμματος που εξαπάτησε τον λαό, που έκανε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έλεγε ότι θα κάνει.

Ο κ. Θοδωρής Γαλιατσάτος, δεν επέφερε μεγάλες αλλαγές στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αφού δεν έκανε σημαντικά έργα.
Η κα Κράτσα, είναι ένας Ευρωπαϊκός αέρας για τα Ιόνια Νησιά, που τον έχουμε ανάγκη.
Ο κ. Σπύρου, προέρχεται από μια προηγούμενη εποχή, η οποία έχει ξεπεραστεί.
Ο κ. Νιοτόπουλος, χαίρει της συμπάθειας όλων των Ζακυνθινών.
Ο κ. Γάσπαρος, χαρακτηρίζεται από την μικροπολιτική που σήμερα είναι ξεπερασμένη.
Ο κ. Αρμένης, θεωρεί ότι ήρθε η ώρα του να γίνει Δήμαρχος, θα τον κρίνει ο λαός.
Ο κ. Μποζίκης έμεινε μόνος.»