Πέμπτη 23 Μαΐου 2019  
radio image
Now On Air (10:00 - 12:00)
Σπύρος Λιβέρης & Γρηγόρης Μπάστας
Ενημέρωση
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019

Ελένη Παπασταύρου (Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, Διευθύντρια Μεταβυζαντινού Μουσείου Ζακύνθου)

Ελένη Παπασταύρου (Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, Διευθύντρια Μεταβυζαντινού Μουσείου Ζακύνθου)

«Ως Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, εδώ και χρόνια, είμαστε από τις πλέον υποστελεχωμένες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, αν και σε δύσκολη θέση βρίσκονται και άλλες Εφορείες. 

Με τους τελευταίους σεισμούς δημιουργήθηκαν πάρα πολλά θέματα, με τα πλέον σοβαρά να εντοπίζονται στην Ιερά Μονή Στροφάδων. 

Το νησί είναι σεισμογενές και κατά συνέπεια πρέπει να είναι συνεχής η αναστηλωτική προσπάθεια από εμάς. Αυτό έγινε ως ένα βαθμό και στο Κάστρο από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης του ΥΠΠΟΑ, και αν δεν το είχαμε κάνει, ίσως με τους πρόσφατους σεισμούς να χάναμε τον προμαχώνα Minotto και ίσως να θρηνούσαμε θύματα. Η κατάσταση του Κάστρου είναι σε πάρα πολλά σημεία του επισφαλής, δεν έχει συντηρηθεί όπως θα έπρεπε. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, πρέπει να γίνει συντήρηση κατά μήκος του τείχους, προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες τμημάτων της οχύρωσης.

Μας καίει η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου Ζακύνθου, ενός κτηρίου που παραδόθηκε το 1960 και έκτοτε δεν συντηρήθηκε ποτέ όπως θα έπρεπε. Και δεν μας καίει μόνο το κτηριακό ζήτημα, αλλά και η έλλειψη προσωπικού. Σήμερα έχουμε μόνο τρεις μόνιμους υπαλλήλους, δύο αρχαιολόγους και έναν διοικητικό υπάλληλο. Δεν μπορούν μόλις τρία άτομα να λύσουν όλα τα προβλήματα, και ούτε μπορεί να σχεδιαστεί ένας πολιτιστικός προγραμματισμός που να είναι ικανοποιητικός. Προσπαθούμε, διοργανώνουμε ημερίδες, εκθέσεις και δράσεις, αλλά δεν αρκούν. 

Έχουμε το Κάστρο με 90 στρέμματα έκταση, το Μουσείο 1.600 τετραγωνικών μέτρων και μόλις δύο φύλακες. Από τη δεκαετία του 90 δεν έχει προσληφθεί μόνιμος υπάλληλος σε ότι αφορά το φυλακτικό προσωπικό. 

Τώρα θα πάρουμε τρεις επικουρικούς, έχει εγκριθεί ο διορισμός τους, αλλά δεν έχουν έρθει ακόμα. Από την άνοιξη και μετά το νησί έχει πολύ μεγάλη κίνηση και ο κόσμος ενδιαφέρεται να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους. Κυρίως βέβαια το καλοκαίρι, τόσο το Κάστρο, όσο και το Μεταβυζαντινό Μουσείο, έχουν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Υπάρχει εισητήριο, το οποίο όμως πηγαίνει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, το οποίο και τα διαχειρίζεται, δηλαδή τα έσοδα αποδίδονται σε κεντρικό επίπεδο και όχι σε εμάς. 

Ίσως για ένα διάστημα, και μέχρι να έρθει επικουρικό προσωπικό, να αναγκαστούμε να κλείσουμε το Κάστρο. 

Εμείς θέλουμε να είναι και οι δύο χώροι ανοιχτοί για το κοινό, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, αλλά χωρίς προσωπικό πως θα το κάνουμε αυτό; 

Σήμερα το Κάστρο είναι επισκέψιμο από τις 8.00 το πρωί έως τις 14.30 το μεσημέρι, ενώ τις ίδιες ώρες είναι επισκέψιμο και το Μουσείο, από Δευτέρα έως και Παρασκευή. 

Ένας μόνο φύλακας στο Κάστρο τι προλαβαίνει να κάνει; είναι στην είσοδο του Κάστρου, άρα πως μπορεί να κάνει επιτήρηση; αν συμβεί το οτιδήποτε, τι θα κάνουμε; 

Ο φύλακας του κάστρου, σε περιόδους μεγάλης επικινδυνότητας, όταν για παράδειγμα έχουμε πολύ δυνατούς ανέμους, κάνει επιπλέον βάρδιες και πολλές φορές κάθεται μέχρι τη νύχτα, χωρίς να αμείβεται, για να προφυλάξει το Κάστρο από μια πιθανή φωτιά. Αν συμβεί το παραμικρό, κινδυνεύουν σπίτια που είναι κάτω από το Κάστρο. 

Έχω την υποστήριξη από κάποιους τοπικούς παράγοντες, αλλά όχι από όλους. Όλα αυτά τα χρόνια, το Μουσείο πορεύτηκε και λόγω αυτής της υποστήριξης. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε προσωπικό. Θέλουμε μηχανικό για τις μελέτες, θέλουμε τοπογράφο και συντηρητή. Η Εφορεία δεν έχει συντηρητή από το 2012. 

Υπάρχει επίσης και η ανάγκη μετεγκατάστασης των γραφείων μας σε κάποιον άλλον χώρο, για να γίνουν κάποιες εργασίες συντήρησης του Μουσείου. 

Δυστυχώς, στη σεισμογενή Ζάκυνθο με την πληθώρα των μνημείων, η προστασία των αρχαιοτήτων καθίσταται ιδιαίτερα απαιτητική»