Πέμπτη 23 Μαΐου 2019  
radio image
Now On Air (10:00 - 12:00)
Σπύρος Λιβέρης & Γρηγόρης Μπάστας
Ενημέρωση
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019

Πέτρος Γιαννούλης (Πρόεδρος Κοινότητας Βασιλικού, υποψήφιος Πρόεδρος Κοινότητας Βασιλικού)

Πέτρος Γιαννούλης
Πέτρος Γιαννούλης
Πρόεδρος Κοινότητας Βασιλικού, υποψήφιος Πρόεδρος Κοινότητας Βασιλικού

«Με τον παλιό «Καποδίστρια», οι Πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων ήταν ουσιαστικά Δημοτικοί Σύμβουλοι, είχαν άποψη και λόγο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Με τον «Καλλικράτη» κάθε δημοτικός συνδυασμός έπρεπε να περιλαμβάνει, τον υποψήφιο Δήμαρχο, τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και τους υποψήφιους για το τοπικό συμβούλιο.
Τώρα με τον «Κλεισθένη», ο δημοτικός συνδυασμός δεν θα περιλαμβάνει τους υποψήφιους Πρόεδρους και συμβούλους των Κοινοτήτων. Έτσι, η εκλογή στις Κοινότητες γίνεται πλέον με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό του όποιου υποψήφιου Δημάρχου και σε χωριστή κάλπη. O «Κλεισθένης» δηλαδή μας φέρνει Ανεξάρτητα Τοπικά Συμβούλια.
Προσωπικά πιστεύω ότι έχει σημασία να εκλέγεσαι μέσα από ένα κοινό ψηφοδέλτιο με έναν υποψήφιο Δήμαρχο, γιατί έτσι έχεις τη δυνατότητα να διεκδικήσεις περισσότερα πράγματα από τον άνθρωπο που στήριξες, τώρα αυτή η δυνατότητα μειώνεται.

Έρχεται σήμερα, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρίτσης και λέει ότι θα φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση για μία ακόμη σημαντική αλλαγή που αφορά τα κοινοτικά συμβούλια. Από ότι διαβάζω στο διαδίκτυο, με την νέα αυτή ρύθμιση, δεν θα υπάρχει υποψήφιος πρόεδρος στο κάθε ψηφοδέλτιο, αλλά μια λίστα ονομάτων υποψήφιων τοπικών συμβούλων. Ο δε πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου δεν θα προκύπτει απαραίτητα από το ψηφοδέλτιο που επικράτησε στις εκλογές αλλά μέσα από ψηφοφορία που θα διενεργείται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους ψηφοδελτίων της κοινότητας με δυνατότητα εκλογής του πρώτου σε ψήφους τοπικού συμβούλου από κάθε ψηφοδέλτιο. Πράγμα που σημαίνει ότι πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί και ο πρώτος σε ψήφους τοπικός σύμβουλος του συνδυασμού που ήρθε δεύτερος τις εκλογές.

Όπως για τα δημοτικά συμβούλια έτσι και για τα κοινοτικά συμβούλια υπάρχει δεύτερος γύρος εκλογών σε περίπτωση που κάποιο ψηφοδέλτιο δεν πιάσει το 50 συν 1%. Τώρα, με τις νέες αλλαγές που προτείνουν, αν κάποιο ψηφοδέλτιο πάρει το 50 συν 1, πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους τοπικός σύμβουλος.

Με όλες αυτές τις αλλαγές, με τις σημερινές συνθήκες και στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος, βλέπω ότι οι Κοινότητες θα πάνε ένα βήμα πίσω.

Σήμερα τα αυτονόητα έχουν μετατραπεί σε ρουσφέτι, πράγματα της καθημερινότητας, όπως το να ζητήσεις να αλλάξει μια λάμπα σε έναν δρόμο.

Είμαι χρόνια πρόεδρος του Βασιλικού και θεωρώ χρέος μου να βρω νέα παιδιά που θα ασχοληθούν με τα κοινά, που θα έχουν τη διάθεση να προσφέρουν, έκανα μεγάλο αγώνα για να το πετύχω, αλλά από ότι βλέπω δυστυχώς δεν το θέλουν, έχουν απογοητευτεί. Παρόλα αυτά έχω δημιουργήσει μια ομάδα, που στηρίζει και βοηθά την κοινότητά μας όπου χρειαστεί.

Το γεγονός ότι σήμερα, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ο Βασιλικός αντιμετωπίζει καλύτερα από άλλες κοινότητες της Ζακύνθου, προβλήματα όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων και είναι πιο μπροστά σε πολλά άλλα θέματα από ότι άλλες περιοχές, οφείλεται στο τοπικό μας συμβούλιο και στους κατοίκους της περιοχής μας. Έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, δεν είμαστε αρνητικοί σε νέες επενδύσεις αλλά δεν θέλουμε να καταντήσουμε τσιμεντούπολη.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: