Πέμπτη 23 Μαΐου 2019  
radio image
Now On Air (10:00 - 12:00)
Σπύρος Λιβέρης & Γρηγόρης Μπάστας
Ενημέρωση
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019

Στέλιος Κούλογλου (Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος Ευρωβουλευτής)

Στέλιος Κούλογλου
Στέλιος Κούλογλου
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος Ευρωβουλευτής

«Κάθε φορά λέμε ότι αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες και κινδυνεύουμε να την πατήσουμε όπως ο βοσκός που φώναζε συνέχεια για τους λύκους, μέχρι που τελικά ήρθαν οι λύκοι και κανείς δεν τον πίστευε.
Πράγματι οι φετινές Ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, γιατί έχουμε μια ραγδαία και ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Εντός του Ευρωκοινοβουλίου λαμβάνονται αποφάσεις που σε ποσοστό 70% καθορίζουν θέματα της καθημερινότητάς μας, όπως το εργασιακό και όχι μόνο.

Όλα αυτά τα χρόνια η ακροδεξιά έχει ψηφίσει υπέρ του δεκάωρου, και όχι της διατήρησης του οκτάωρου, έχει ψηφίσει υπέρ της εργασιακής σκλαβιάς. Άρα, αν επικρατήσει η ακροδεξιά και επειδή η δεξιά έλκεται από την ακροδεξιά, όπως το βλέπουμε να συμβαίνει και στην Ελλάδα, με την μετάλλαξη της ΝΔ, θα σημάνει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Αυτές οι δυνάμεις δεν θέλουν την ενωμένη Ευρώπη, φοβούνται τους ξένους, τους μετανάστες και αν συνεχιστεί αυτό, η Ευρώπη θα αλλάξει προς το χειρότερο, θα χάσει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αλλάξει την πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, που και αυτή είναι απόρροια της ανόδου της ακροδεξιάς. Δεν μπόρεσε να τα καταφέρει το 2015, επειδή ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν αρνητικός προς εμάς. Η δε κακομεταχείριση της Ελλάδας, δυνάμωσε την ακροδεξιά. Μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη, αλλά ένας προοδευτικός συνασπισμός δυνάμεων, μια τέτοια συμμαχία, θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην ακροδεξιά.

Η Ευρώπη άφησε μόνες τους την Ελλάδα και την Ιταλία στο να διαχειριστούν το προσφυγικό και ήταν και αυτό αποτέλεσμα του μπλοκαρίσματος που έκανε η ακροδεξιά μέσω άλλων κυβερνήσεων και συσχετισμών. Αυτό αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη.

Δεν είμαστε υπερήφανοι για τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, των λεγόμενων hot spot. Αυξήθηκαν όμως οι ροές λόγω Ερντογάν και δεν βοηθήθηκε η χώρα μας σε υποδομές από την Ευρώπη, παρά τις υποσχέσεις που λάβαμε. Το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς εμάς για το προσφυγικό, πήγαν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τα χρήματα λοιπόν δεν τα πήρε η κυβέρνηση.

Είναι ήδη παγωμένες οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το διακύβευμα ήταν στο αν θα είχαμε διακοπή αυτών των διαπραγματεύσεων ή όχι. Το χθεσινό ψήφισμα λοιπόν, δεν δέχτηκε την άποψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και κατ’ επέκταση και της ΝΔ που ανήκει σε αυτό, στο να διακοπούν οριστικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Εμείς θέλουμε να είναι η Τουρκία σε μια τροχιά διαπραγματεύσεων και εγώ πρότεινα να ρωτήσουμε τους αντικαθεστωτικούς στην Τουρκία, να μας πουν την γνώμη τους. Είναι πολιτικοί που είτε εκδιώχθηκαν, είτε φυλακίστηκαν από το καθεστώς Ερντογάν και μάλιστα χωρίς κατηγορία. Αυτοί λοιπόν μας είπαν όχι, να μην κοπούν οι γέφυρες μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, μας ζήτησαν να μην τους αφήσουμε μόνους.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: