Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (22:00 - 24:00)
Stigma Djs
Stigma Playlist
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019

Τζανέτος Πομόνης (Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ανάσα για τα Ιόνια Νησιά»)

Τζανέτος Πομόνης
Τζανέτος Πομόνης
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ανάσα για τα Ιόνια Νησιά»

«Υπάρχει δυστυχώς μια απέχθεια των νέων απέναντι στο πολιτικό σύστημα, αν και πιστεύω ότι θα έπρεπε περισσότεροι νέοι άνθρωποι να μετέχουν στα κοινά, ώστε να προσπαθήσουν να αλλάξουν αυτό το σύστημα. Ήταν συνειδητή επιλογή μου να κατέλθω στις εκλογές, έχω πλέον και την εμπειρία, αφού τα τελευταία δύο χρόνια συνεργάζομαι στενά με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Νιοτόπουλο, ως επιστημονικός συνεργάτης του.

Η διαδικασία ελέγχου των κτηρίων μετά τους σεισμούς του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά και του επιδόματος που πρόσφατα ανακοινώθηκε, ανήκουν στο κράτος και όχι στην Περιφέρεια. Η εικόνα που έχουμε, είναι πως υπάρχουν ζημιές σε περίπου 300 κτήρια, τόσοι είναι οι πληγέντες τα κτήρια των οποίων κρίθηκαν έστω και προσωρινά ως μη κατοικήσιμα. Όπως ανακοίνωσε ο Βουλευτής Ζακύθου κ. Σ. Κοντονής οι συμπολίτες μας, που έπρεπε έστω και προσωρινά να απομακρυνθούν από τις οικίες τους, θα πάρουν ένα εφάπαξ βοήθημα ύψους 5 χιλιάδων ευρώ.

Το περίεργο με την πολιτική είναι ότι ο καθένας ερμηνεύει το κάθε γεγονός όπως θέλει. Ξεκαθαρίζω ότι το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ για τον εξοπλισμό της ενδιάμεσης διαχείρισης των απορριμμάτων, δόθηκε στο δήμο Ζακύνθου, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια ασφαλώς, για οποιαδήποτε δράση θέλει, ζητά με αίτημα, ή με αντιστοίχιση αυτά τα χρήματα από το κράτος. Ξεκάθαρα λέω ότι η ενδιάμεση λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια, και η οριστική από το κράτος.

Μέχρι την αρχή της θητείας της νυν Περιφερειακής Αρχής, δεν γινόντουσαν έργα. Η νυν Περιφερειακή Αρχή κατάφερε να γίνονται έργα και είμαι περήφανος για αυτό.
Δεν βγήκε κανένα δελτίο τύπου για ένα έργο που θα γίνει. Πρώτα γινόταν το έργο, και μετά έβγαινε το δελτίο. Το πιο σοβαρό έργο που έκανε για τη Ζάκυνθο η περιφέρεια είναι τα αντιπλημμυρικά έργα. Καθαρίστηκαν ρέματα και τράφοι που είχαν να καθαριστούν 30 χρόνια. Όλα αυτά τα έργα έγιναν αποκλειστικά με κονδύλια της Περιφέρειας, χωρίς ούτε ένα ευρώ κρατική επιχορήγηση. Την ώρα που ο Δήμος έπαιρνε επιχορήγηση, εμείς κάναμε παρεμβάσεις σε σημεία δικής του αρμοδιότητας. Υπήρχε σε ένα γενικό πλαίσιο ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, αλλά επιταχύνθηκαν αυτές οι διαδικασίες λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που υπέστη το νησί, και που δυστυχώς στοίχισε και την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Θα δοθούν 200 χιλιάδες ευρώ για να επικαιροποιηθεί η μελέτη που αφορά το ρέμα Τσιρογιάννη.

Εδώ και 15 χρόνια έγινε μια μελέτη για το λιμάνι του Αγίου Νικολάου των Βολιμών. Εμείς βρήκαμε αυτή την μελέτη, την ξεσκονίσαμε, την ξεκολλήσαμε, την επικαιροποιήσαμε και τώρα θα γίνει το έργο. Η αρχική χρηματοδότηση του έργου ήταν στα 6 εκατομμύρια ευρώ, εμείς ζητήσαμε επιπλέον χρηματοδότηση, την πήραμε και τώρα το έργο θα υλοποιηθεί με ένα κονδύλι ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ίσως να αποτελεί «σκάνδαλο» για κάποιους, το ότι θα γίνει το έργο αναστύλωσης του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων. Σε αυτή την διαδικασία, δεν μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο. Η Περιφέρεια μετά τους σεισμούς, έψαξε να δει για ποια έργα θα μπορούσε να ζητήσει χρηματοδότηση και η μόνη μελέτη σε ότι αφορά έργο πολιτισμού, για την οποία μπορούσαμε να ζητήσουμε χρηματοδότηση, και την πήραμε, ήταν για τα Στροφάδια. Το έργο θα γίνει. Αντίστοιχα, αναζητήσαμε χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στον Κόκκινο Βράχο, στο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου και του παλιού διοικητηρίου.

Η Διαχειριστική Αρχή δεν είναι υπηρεσία της Περιφέρειας. Λειτουργεί μέσα σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο και εντός των Ευρωπαϊκών προβλεπόμενων προδιαγραφών. Η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα για το Ναυάγιο, εκτός αν χρειαστούν έργα αντιστήριξης.»      


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: