Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019  
radio image
Now On Air (14:00 - 16:00)
Δημήτρης Πέττας
Mainstream
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019

Χρήστος Στάικος (Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ)

Χρήστος Στάικος
Χρήστος Στάικος
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

«Συνολικά, όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί, δίνουμε την μάχη.

Στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αν γυρνούσαμε στο 3% που είμασταν πριν από την κρίση, κάτι που επεδίωξαν τόσο η ΝΔ, όσο και ο κ. Βενιζέλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ήρθε για να μείνει, ως το κόμμα της σύγχρονης ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς, ως το κόμμα που κυρίως εκπροσωπεί τον προοδευτικό χώρο, και που παίζει έναν ρόλο καταλύτη ακόμα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εμείς θα παλέψουμε για να ανατρέψουμε τα δεδομένα, να ξανακερδίσουμε τις εθνικές εκλογές, παρουσιάζοντας στον κόσμο ότι πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την ανάδειξη της χώρας ως πυλώνας σταθερότητας, στην σταθεροποίηση της οικονομίας και την εφαρμογή μιας δίκαιης κοινωνικής πολιτικής. Με αυτή την ατζέντα, με αυτά τα όπλα στη φαρέτρα μας θα μιλήσουμε στους πολίτες και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι.

Η ΝΔ δεν μπόρεσε ποτέ να αντιπαρατεθεί απέναντί μας σε ουσιαστικά θέματα και έτσι καταφεύγει να αναδεικνύει δευτερεύοντα ζητήματα. Στην παρούσα φάση, ο Πρωθυπουργός θέλησε να δώσει στον κόσμο την ευκαιρία να εκφραστεί στις κάλπες των εθνικών εκλογών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ισχύει η λογική, η αντίληψη της ΝΔ ότι τα πάντα παγώνουν, επειδή πάμε σε εκλογές. Αυτά που τώρα θα περάσουμε στη Βουλή, είναι συμφωνημένα εδώ και μήνες.

Πρέπει ασφαλώς η δικαιοσύνη να είναι ανεξάρτητη και έξω από τις κομματικές αντιπαραθέσεις, για αυτό και λέω ότι η ΝΔ ευθύνεται για την ένταση. Εμείς κάναμε το βήμα της συναίνεσης, αλλά η ΝΔ το αρνήθηκε, απαξίωσε τη δικαιοσύνη και εργαλειοποίησε το όλο ζήτημα.

Δεν είμαι ο αρμόδιος για να μιλήσω αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο Novartis. Πρέπει να επιταχυνθούν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης, για να μην μένουν σκιές. Όπου υπάρχουν ευθύνες, πρέπει να αποδοθούν.

Η διάσταση του ΚΙΝ.ΑΛ με τον κ. Βενιζέλο είναι ένα εσωτερικό τους θέμα, αλλά θεωρώ ότι ο κ. Βενιζέλος, ως ο εκφραστής της ιδέας της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά υπέστη ο ίδιος μια στρατηγική ήττα. Θεωρώ ότι σε σχέση με την προοδευτική σύγκλιση, είναι σημαντικό το πως τοποθετείται ο καθένας, και ο κ. Βενιζέλος έχει συμπαραταχθεί με τον συντηρητικό χώρο.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: