Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019  
radio image
Now On Air (16:00 - 20:00)
Stigma Djs Blog
Mainstream, Lounge
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019

Δημήτρης Ποταμίτης (Νομικός)

Δημήτρης Ποταμίτης
Δημήτρης Ποταμίτης
Νομικός

«Από το 1950 μέχρι σήμερα, έχει τροποποιηθεί πολλές φορές ο ποινικός κώδικας, όμως τώρα έχουν προκληθεί τεράστιες αντιδράσεις, κυρίως σε δύο ζητήματα.

Το πρώτο, αφορά την διαδικασία της ποινικής διαταγής, όπου χωρίς καν να ξέρει ο πολίτης ότι κατηγορείται για κάτι, θα δικάζεται ερήμην, θα βγαίνει η απόφαση και θα ενημερώνεται εκ των υστέρων, αυτή η φιλοσοφία υπάρχει και για τα χρέη. Μιλάμε για πλημμελήματα. Εδώ παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και τους πραγματικά αθώους στους οποίους όμως επιβλήθηκε κάποια μικρή ποινή στο να αποδεχτούν αυτή την ποινή προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω έξοδα και ταλαιπωρία.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι μετατρέπονται πολλά αδικήματα, από κακουργήματα σε πλημμελήματα. Έστω και μια μέρα να εφαρμοστεί αυτός ο νέος κώδικας, θα αποτελεί δεδικασμένο. 
Είναι φωτογραφική αυτή η αλλαγή, για να πέσουν στα μαλακά κάποιοι άνθρωποι της κυβέρνησης, που πιθανών να αντιμετωπίσουν στο μέλλον κατηγορίες για τέτοιου είδους αδικήματα. Μιλάμε για ποινές χάδι σε πολλές κακουργηματικές πράξεις. 
Μετατρέπουν σε πλημμέλημα τον βιασμό με τη χρήση ψυχολογικής βίας, κάτι που είναι αντίθετο στη διεθνή τάση. Ακόμα και η διεθνής αμνηστία αντέδρασε, χαρακτήρισε απαράδεκτο το άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα για τον βιασμό. 
Επίσης, και η ανθρωποκτονία με δόλο, θα αντιμετωπίζεται με περισσότερη επιείκεια.

Αν τελικά ισχύσουν αυτές οι αλλαγές, εκατοντάδες φυλακισμένοι θα βγουν έξω. Αυτό επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της Ένωσης δικαστών και εισαγγελέων που προειδοποιεί ότι «η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα αλλά και η περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών με ταυτόχρονη χαλάρωση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης, θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων.»

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με αυτές τις αλλαγές, προσπαθεί να επιταχύνει τις δικαστικές αποφάσεις και να ξεφορτωθεί κάποιες υποθέσεις, αλλά με λάθος τρόπο, και χωρίς να βάζει το χέρι στην τσέπη.

Δεν θα είμαι υποψήφιος στις Βουλευτικές εκλογές, λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών μου υποχρεώσεων.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: