Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (22:00 - 24:00)
Stigma Djs
Stigma Playlist
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019

Σταύρος Κοντονής (Υποψήφιος Βουλευτής Ζακύνθου, ΣΥΡΙΖΑ)

Σταύρος Κοντονής
Σταύρος Κοντονής
Υποψήφιος Βουλευτής Ζακύνθου, ΣΥΡΙΖΑ

«Ο στόχος μας, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είναι η ανατροπή, αυτό προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις των μέσων του κ. Μαρινάκη, που τόσο πολύ μας αγαπά, και ακόμα περισσότερο εμένα, διαπιστώνω ένα κλείσιμο της ψαλίδας και αυτό με κάνει να πιστεύω στην ανατροπή της Κυριακής.

Εμείς ότι είχαμε υποσχεθεί το υλοποιήσαμε, και μάλιστα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, μπορούμε και νομοθετούμε, χωρίς υπαγορεύσεις και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των εταίρων. Εμείς, τον Ιανουάριο του 2015 αναλάβαμε, με κύριο στόχο την επαναδιαπραγμάτευση. Δυστυχώς, αντί να έχουμε απέναντί μας κάποιους καλόπιστους συνομιλητές, έστω και διαφωνούντες, βρήκαμε έναν τοίχο. Ήθελαν, σε συνεννόηση με τις εδώ συγγενικές τους πολιτικές δυνάμεις, να είμαστε η αριστερή παρένθεση, ήθελαν να στραγγαλιστεί η προοπτική της αριστερής κυβέρνησης. Ενεργοποιήσαμε το καλοκαίρι του 2015 τον λαϊκό παράγοντα, και μετά το δημοψήφισμα, καταφέραμε και πήραμε μια καλύτερη συμφωνία με τους δανειστές. Ο Ελληνικός λαός τότε, εκτίμησε την μάχη που δώσαμε και μας ψήφισε εκ νέου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας είναι μέρος μια συλλογικότητας, η οποία και έχει το σύνολο των ευθυνών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγικό κόμμα, αν και ομολογουμένως ο Πρωθυπουργός είναι μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Αν χάσουμε με μεγάλη διαφορά, δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας, αλλά σίγουρα θα αναλυθούν τα αίτια της ήττας.

Βλέπω ανθρώπους του προοδευτικού χώρου να έρχονται σε εμάς, και εδώ θέλω να πω, ότι θα έπρεπε αυτό το άνοιγμα, να το είχαμε κάνει πολύ νωρίτερα, θα έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι καιρό πριν, και ακόμα πιο πολύ στη Ζάκυνθο.

Το να έχουμε ένα σύγχρονο και ηλεκτροφωτισμένο στάδιο, το να έχουμε μια γέφυρα, που εδώ και χρόνια δεν είχαμε, μια νέα γέφυρα στον Άγιο Χαραλάμπη που θα έλυνε το κυκλοφοριακό πρόβλημα, είναι υποχρεώσεις της πολιτείας, όμως εμείς είμαστε εκείνοι που κάναμε πράξη αυτά και πολλά άλλα έργα. Σε λίγες ημέρες θα γίνουν και τα έργα για να μην υπάρχει ο θόρυβος από τη συγκεκριμένη γέφυρα, και εδώ να θυμίσω ότι εμείς επανα-συστήσαμε τη ΜΟΜΚΑ, για να εκτελεί έργα σε όλη την Ελλάδα, και να γλυτώνει χρήματα το κράτος.
Υποχρέωση της πολιτείας ήταν να τελειώσει το έργο του ειδικού σχολείου και της πλατείας Σολωμού.

Όταν είναι να γίνει ένα έργο, εξασφαλίζεις την χρηματοδότηση και ολοκληρώνεις τις μελέτες. Έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τη Ζάκυνθο και μιλάμε για 61 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι χρηματοδοτήσεις είναι γεγονότα, είναι εξασφαλισμένες. Ο νέος Δήμαρχος κ. Αρετάκης, είπε ότι με αυτά τα χρήματα το νησί θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο. Τώρα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και ο Δήμος.

Να μην ζήσει κανένας άνθρωπος αυτά που έζησα εγώ επί θητείας μου. Έπεσα σε παλιανθρώπους που έλεγαν συνεχώς ψέματα. Εμείς επανεντάξαμε έργα που εν συνεχεία ολοκληρώθηκαν.

Καταφέραμε, έστω και με προβλήματα, να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα.
Οι τομείς που χρειάζονται ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό στη Ζάκυνθο είναι οι κοινωνικοί τομείς με κυρίαρχο τον τομέα της υγείας. Μετά από δέκα χρόνια, κάναμε προσλήψεις στην Παιδεία.

Στο νοσοκομείο Ζακύνθου, έχουν γίνει οι περισσότερες προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, από την εποχή έναρξης των μνημονίων. Από εκεί και πέρα, όντως είχαμε αποχωρήσεις γιατρών που επέλεξαν τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως και να έχει, σήμερα το νοσοκομείο μας λειτουργεί κανονικά. Εμείς δώσαμε τη μάχη και ανοίξαμε τα επί έξι μήνες κλειστά χειρουργεία, επειδή ντε και καλά, κάποιοι γκαουλάρηδες της δεξιάς, ήθελαν να τα έχουν κλειστά, για τους δικούς τους λόγους και χωρίς πραγματική αιτία.

Εφόσον επανεκλεγώ και αν χρειαστεί, για τυχόν θέματα μηνύσεων εναντίον μου για την υπόθεση του νοσοκομείου, ασφαλώς και θα ζητήσω άρση της Βουλευτικής μου ασυλίας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είχε αφήσει σκοπίμως κενές θέσεις σε αστυνομικά τμήματα και μάλιστα μετά, κατήργησε και τις οργανικές θέσεις.
Καλώς καταργήθηκε το αστυνομικό τμήμα Λαγανά, γιατί έτσι εξοικονομήθηκαν αστυνομικοί, που ήταν σε γραφεία.
Για την παραβατικότητα στον Λαγανά, πρέπει να βλέπουμε και ποιους προσλαμβάνουν κάποιοι επιχειρηματίες, γιατί τους προσλαμβάνουν και τι αυτοί κάνουν.

Ο Ελληνικός λαός, σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, πήγε στις κάλπες με διακύβευμα το χρέος. Πλέον αυτό δεν υφίσταται, το χρέος της χώρας έχει διευθετηθεί και δεν συζητάμε πια για αυτό. Προσδοκάμε μάλιστα, ότι θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το κούρεμα του χρέους.

Κανένα κράτος στην Ε.Ε δεν ελέγχεται από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Σε εμάς, επέλεξαν να ακολουθήσουν μια σκληρή εποπτεία με δυσάρεστα προτεινόμενα μέτρα για τον λαό, όμως θα έπρεπε να είχαν ασκήσει αυτόν τον εποπτικό τους ρόλο, από την εποχή της κυβέρνησης Καραμανλή.
 Φυσικά και είναι υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της χώρας, αλλά είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μας εγκαλεί η ΝΔ για τα πλεονάσματα που πέτυχαμε, όταν η ίδια είχε φέρει μεγαλύτερα πλεονάσματα.

Τα ζητήματα του Αιγαίου και της Κύπρου, έχουν επιλυθεί από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία ζητά μερίδιο συνεκμετάλλευσης, αμφισβητώντας την υφαλοκρηπίδα, όμως αυτή η αμφισβήτηση είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Για αυτό και η Τουρκία είναι σε μια δεινή θέση και έχει απομονωθεί.

Ήμουν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών, γιατί την είχα διαβάσει. Το λάθος του Πάνου Καμμένου, ήταν ότι έπρεπε να είχε λάβει υπόψιν του τις κυβερνητικές θέσεις για το ζήτημα αυτό. Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η συμφωνία των Πρεσπών. Πράγματι, υπήρχε ένα αριθμός πολιτών που δεν είχαν διαβάσει τη συμφωνία, και διακατέχονταν από έναν φόβο, ότι έχοντας οι γείτονές μας τη σύνθετη ονομασία, θα μπορούσαν να θέσουν ζητήματα στο μέλλον. Όμως η ίδια η συμφωνία αυτή, εξασφαλίζει ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό.
Υπάρχει μια μεγάλη υποκρισία από πλευράς ΝΔ, αποδείχτηκε από έγγραφα που διέρρευσαν ότι και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ήταν έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία με την ονομασία Σκόπια-Μακεδονία, και χωρίς αλλαγή συντάγματος της γείτονας χώρας, όπως εμείς πετύχαμε. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία ο κ. Καραμανλής, γιατί εκείνη την περίοδο δεν την ήθελαν τα Σκόπια. Να θυμίσω, ότι τα Σκόπια εμπιστεύονται στην Ελληνική αεροπορία, την φύλαξη του εναέριου χώρου τους, και αυτό είναι κάτι που παγκόσμια δεν έχει προηγούμενο.

Η απλή αναλογική θα δοκιμαστεί στην πράξη και μετά θα δούμε αν χρειάζονται αλλαγές ή όχι. Ο νόμος θέλει συνεργασίες και συναίνεση. Εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες. Το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται με κανέναν, όχι μόνο στους Δήμους, αλλά ούτε και στις κοινότητες. Αυτό είναι ανεξήγητο και αναρωτιέμαι γιατί θέλει και ψήφους μετά.

Η κα Τετράδη είναι τεχνοκράτης όπως ο κ. Χρήστος Ξένος λέει; γιατί από ότι ξέρω ξενοδόχος είναι. Εγώ ως Βουλευτής ως όφειλα συνεργάστηκα με όλους και με επιχειρηματίες. Ουδέποτε όμως χρηματοδοτήθηκε ο δικός μου προεκλογικός αγώνας, ή του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο από τον κ. Ξένο, αλλά από κανέναν. Εμείς δεν έχουμε χορηγούς επιχειρηματίες.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% έχει τελειώσει από το 2011. Είμαστε πλέον ένα μεγάλο κόμμα.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: