Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (14:00 - 16:00)
Δημήτρης Πέττας
Mainstream
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019

Παύλος Κολοκοτσάς (Δήμαρχος Ζακύνθου)

Παύλος Κολοκοτσάς
Παύλος Κολοκοτσάς
Δήμαρχος Ζακύνθου

«Σέβομαι τον κ. Αρετάκη, όπως σέβομαι τον κάθε άνθρωπο. Τον ενημέρωσα πλήρως, με αναλυτικά στοιχεία, για το οτιδήποτε αφορά τον Δήμο, είτε για οικονομικά στοιχεία, είτε για έργα προς εξέλιξη.

Δυστυχώς ο κ. Αρετάκης πετάει κορώνες, απειλεί τους πάντες και τα πάντα, τους υπαλλήλους του Δήμου, τους μηχανικούς, τον προϊστάμενο των τεχνικών υπηρεσιών, τους ζητά να μην υπογράψουν τίποτα μέχρι να αναλάβει ο ίδιος. Θεωρεί ότι παντού υπάρχουν κομπιναδόροι. Οι Δημοτικές Αρχές έχουν μια συνέχεια, τα έργα που η εκάστοτε Δημοτική Αρχή δρομολογεί, τα εκτελεί η επόμενη. Αν το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στον Λίβα δεν προχωρήσει και η διαδικασία ξεκινήσει από το μηδέν, τότε απεντάσεται. Ας το καταλάβει αυτό ο κ. Αρετάκης. 

Με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν ασχοληθεί ειδικοί επιστήμονες. Ο κ. Αρετάκης μπορεί να είναι ιδιώτης μηχανικός και εργολάβος με εμπειρία σε δημόσια έργα, όπως αυτά που έγιναν στους ολυμπιακούς του 2004, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και παντογνώστης.
Λυπάμαι για τη συμπεριφορά του κ. Αρετάκη. Ο κ. Αρετάκης απειλεί τους πάντες και δεν επιτρέπεται ένας Δήμαρχος να απειλεί υπαλλήλους. Τον προειδοποιώ, ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα. Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στον Λίβα είναι ήδη σε επιτήρηση λόγω καθυστέρησης και αν απενταχτεί θα χαθεί η χρηματοδότηση, θα δοθεί σε κάποιον άλλο Δήμο που περιμένει στην ουρά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε, αν σταματήσουν οι διαδικασίες τότε καταστραφήκαμε.

Παρέλαβα το έγκλημα του του Σκοπού και φώναζα τότε στους Υπουργούς, πως επέτρεψαν να κλείσει ο μοναδικός ΧΥΤΑ του νησιού, χωρίς να υπάρχει εναλλακτικός χώρος. Εγώ ήμουν αυτός που τιμωρήθηκα με φυλάκιση για την περίοδο που η Ζάκυνθος πλημμύρισε από τα σκουπίδια στους δρόμους, ενώ θα έπρεπε άλλοι να πήγαιναν φυλακή. Κανείς δεν μίλαγε τότε. Έβριζαν εμένα το 2015, και όχι την τότε κυβέρνηση που με τις τακτικές της πήγε να τα τινάξει όλα στον αέρα. Οι Δήμοι τότε έχασαν το 60% των επιχορηγήσεών τους.
Κάποιοι εκείνη την περίοδο έβαζαν συστηματικά τρικλοποδιές για το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, ήθελαν να καταστραφούμε, όπως καταστράφηκε η Κέρκυρα.
Πήγαμε στον Λίβα, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν είχαμε άλλη επιλογή, ο χώρος είχε αδειοδοτηθεί και κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε για παράβαση καθήκοντος σε περίπτωση που αγνοούσαμε την δικαστική απόφαση.
Κινηθήκαμε άμεσα και δρομολογήσαμε, βάση του εθνικού σχεδιασμού, το τοπικό σχέδιο διαχείρισης που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια και έτσι εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση του έργου, αφού είχαν προηγηθεί όλες οι προμελέτες. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος που παρακολουθεί το όλο έργο ενέκρινε πρόσφατα τα τεύχη δημοπράτησης με μόνη παρατήρηση να αυξήσουμε το χρόνο αποπεράτωσης του έργου από τους 18 μήνες που αρχικά είχαμε σχεδιάσει στους 24 μήνες, αφού μέσα σε αυτό το χρόνο πιστεύει ότι θα μπορέσει ο όποιος εργολάβος να παραδώσει το έργο. Αυτή την τροποποίηση θέλουμε να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο για να μπορέσουμε να περάσουμε στη δημοπράτηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ορίσει την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης των έργων στον Λίβα και λυπάμαι που ο κ. Αρετάκης θεωρεί ότι κρύβεται κάποια κομπίνα από πίσω. Δεν γίνεται να έχει τέτοια αντίληψη.

Τολμάνε και μιλάνε οι ξενοδόχοι, που πετάνε τα σκουπίδια τους όπου θέλουν;
Κάθε νύχτα γίνεται ένα όργιο μετακίνησης σκουπιδιών και ογκωδών. Πάνε επιχειρηματίες, βάζουν αλλοδαπούς, και με δικά τους φορτηγά πηγαίνουν και πετάνε ανεξέλεγκτα τα ογκώδη παντού, στους δρόμους, όπου να ναι.
Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι βρωμίζουν τους δρόμους, δύο τόνους ογκωδών πετάνε κάθε νύχτα στους δρόμους και αυτοί οι ξενοδόχοι τολμάνε και εγκαλούν εμένα. Αντί να με κατηγορούν ας σταματήσουν να πετάνε τα σκουπίδια τους παντού. Τους κάλεσα να βοηθήσουν, το κάθε μεγάλο ξενοδοχείο πρέπει να διαθέτει ένα κοντέινερ προσωρινής αποθήκευσης των απορριμμάτων για να βοηθά την αποκομιδή.

Εμείς κάναμε το χρέος μας, ενταχτήκαμε στο πανελλήνιο δίκτυο διαχείρισης ογκωδών, τώρα πρέπει να συνεργαστούν όλοι.

Κάθε μέρα μαζεύουμε, με ελάχιστο προσωπικό, 180 τόνους απορριμμάτων. Η κυβέρνηση, μετά την απόλυση των συμβασιούχων εργαζομένων στον ΦΟΔΣΑ μας είχε υποσχεθεί μόνιμο προσωπικό για την αποκομιδή και μιλάμε για είκοσι άτομα, τα οποία τελικά μετά από πολλές καθυστερήσεις θα πιάσουν δουλειά τον Σεπτέμβριο.

Είχα προτείνει να ανατεθεί η αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτη, τουλάχιστον για τις τουριστικές περιοχές, αλλά δεν προχώρησε η όλη πρόταση, με την ευθύνη να βαραίνει την διοίκηση του ΦΟΔΣΑ. Αν τα σκουπίδια σήμερα είναι και πάλι στους δρόμους, δεν φταίει μόνο ο Κολοκοτσάς.

Ο ιδιώτης που ανέλαβε την ανακύκλωση στο ΚΔΑΥ του αεροδρομίου αποδείχτηκε αφερέγγυος. Επειδή είχαμε κάποια προβλήματα και με την ηγεσία του ΦΟΔΣΑ, πήρα προσωπικά την πρωτοβουλία και συμφώνησα με την Ελληνική εταιρία ανακύκλωσης, να αναλάβει η ίδια τα δικά μας ανακυκλώσιμα. Ήδη έχουν μεταφερθεί κάποιοι τόνοι εκτός Ζακύνθου.

Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού, ήταν στο πρόγραμμά μου και είμαι υπερήφανος που το κάναμε πράξη, έγινε μέσα από διεθνή διαγωνισμό, ελέγχθηκε η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και είμαστε ο δήμος με τη μεγαλύτερη έκπτωση στην Ελλάδα.
Το θέμα της ενημέρωσης, από την ανάδοχο εταιρία, για το έργο του ηλεκτροφωτισμού ήταν εντός της ημερήσιας διάταξης του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, άρα ήταν ενήμερος ο κ. Αρετάκης. Κακώς αποχώρησε ο κ. Αρετάκης από το Πνευματικό κέντρο, έπρεπε να μείνει, να ενημερωθεί και να θέσει τα ερωτήματά του.
Δεν έχει γκρίζα σημεία η σύμβαση, είναι όλα ξεκάθαρα και ελεγμένα. Ο Δήμος για αυτό το έργο, δεν επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ, αντίθετα θα έχει οικονομικό όφελος και η Ζάκυνθος επιτέλους θα έχει φως.
Δεν θα μπορούσε ο Δήμος από μόνος του να αντικαταστήσει τα φωτιστικά, όπως ισχυρίζεται ο κ. Αρετάκης. Με ποια χρήματα; Που θα τα έβρισκε; Δεν μπορεί να πάρει δάνειο αφού είναι καταχρεωμένος.

Είναι ντροπή κάποιοι σήμερα, να σπιλώνουν έτσι αυθαίρετα συνειδήσεις.
Εγώ όταν ανέλαβα Δήμαρχος, έλεγξα και δεν βρήκα κάτι να προσάψω στον απελθόντα Δήμαρχο κ. Μποζίκη.

Αν κάποιος θέλει να κατασκευάσει νέα σφαγεία, θα περάσουν είκοσι χρόνια για να το πετύχει. Ο κ. Αγαλιανός ξεκίνησε να φτιάξει σφαγεία το 2000. Εγώ πολεμήθηκα για τα σφαγεία. Μπορούμε να αναβαθμίσουμε τα υπάρχοντα, εργάζομαι για αυτό εδώ και τέσσερα χρόνια. Απαιτούνται 150 χιλιάδες ευρώ, για επισκευή και συντήρηση των υπαρχόντων σφαγείων και αυτή είναι η άμεση λύση. Ο νέος Δήμαρχος απειλεί να μην προχωρήσουμε το έργο και αυτό θα είναι εις βάρος της Ζακύνθου. Δεν γίνεται οι κτηνοτρόφοι μας να ταλαιπωρούνται, να αναγκάζονται να πηγαίνουν τα ζώα τους στην Πελοπόννησο για σφαγή επιβαρύνοντας έτσι οικονομικά και τον καταναλωτή. Δεν γίνεται να έχουν σφαγεία τα Λεχαινά και όχι εμείς.

Δεν έχουν άδεια λειτουργίας οι μικροπωλητές στο Ναυάγιο. Είναι επικίνδυνος ο χερσαίος χώρος του Ναυαγίου. Η έκταση είναι δασική-αναδασωτέα, έχω ζητήσει άδεια παρέμβασης και περιμένω ακόμα την έγκριση για να υλοποιήσει ο δήμος τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Είχα ζητήσει από την Μητρόπολη, ξεπερνώντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς, να προχωρούσαμε από κοινού στην ίδρυση ενός φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου. Δεν πήρα ποτέ απάντηση. Τελικά, στον βωμό του χρήματος, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτα, ακόμα και αν χαθούν ζωές.

Δεν έχουμε απαρτία στα Δημοτικά Συμβούλια, γιατί έχουμε αδιάφορους Δημοτικούς Συμβούλους. Εκεί καταντήσαμε. Αν δεν έχεις χρόνο να μετέχεις σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, τότε παραιτήσου, να έρθει κάποιος άλλος στη θέση σου, υπάρχουν και οι επιλαχόντες. Κανείς δεν έχει παραιτηθεί.

Όταν παρέλαβα Δήμαρχος, βρήκα στον Δήμο ταμειακό απόθεμα 482 χιλιάδων ευρώ, και τώρα παραδίδω ταμείο ύψους 5.000.587 χιλιάδων ευρώ.

Παιδεύτηκα τέσσερα χρόνια για να φτιάξω τους φακέλους που αφορούν τα παράνομα δάνεια του Δήμου. Πετύχαμε να κερδίσουμε 700 χιλιάδες ευρώ, από το ένα εκατομμύριο που μας παρακρατούσαν. Τώρα έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παρέδωσα στον αρμόδιο Εισαγγελέα Διαφθοράς, αναλυτικά, όλα τα στοιχεία των κινήσεων εκείνης της μαύρης περιόδου. Τώρα το λόγο έχει η δικαιοσύνη.

Σήμερα ομολογώ ότι ένιωσα μια πολύ μεγάλη απογοήτευση, όταν διάβασα ένα πρωτοσέλιδο που έγραφε για κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έργα οδοποιίας και συντήρησης του οδικού δικτύου του νησιού, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Αντί να πουν κάτι καλό για αυτό, τελικά έγραψαν τα χειρότερα. Εμείς κάναμε αυτά τα έργα με πολύ μειωμένο προϋπολογισμό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σε λίγες μέρες θα εγκαινιάσω το νέο Δημοτικό Θέατρο και το ΚΑΠΗ.

Το όνειρό μου δεν ήταν να εκλεγώ Βουλευτής, παρότι ως υποψήφιος είχα πάρει τη μεγαλύτερη σταυροδοσία. Ήθελα να εκλεγώ Δήμαρχος και το πέτυχα αλλά εκλέχτηκα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για τους ΟΤΑ και την χώρα. Έκανα το καθήκον μου σε όλους τους τομείς του Δήμου, αξιοποιώντας ότι καλύτερο μπορούσα.

Είμαι υπερήφανος για όσα πέτυχα και κανείς δεν αμφισβητεί την εντιμότητά μου. Απογοητεύθηκα όμως από πολλά. Αλλιώς περίμενα τη Ζάκυνθο και κυρίως τους Ζακυνθινούς. Στον βωμό του κέρδους, όλα θυσιάζονται. Δεν θα ασχοληθώ ξανά με την πολιτική. Έχω την περιουσία μου και την οικογένειά μου. Ούτε στη Ζάκυνθο θέλω να κυκλοφορώ, στο Βασιλικό θέλω να είμαι.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: