Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (13:00 - 20:00)
Stigma DJs
Mainstream
Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019

Γιώργος Μοθωναίος (Πρόεδρος Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ζακύνθου)

Γιώργος Μοθωναίος
Γιώργος Μοθωναίος
Πρόεδρος Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ζακύνθου

«Ως έναν βαθμό είναι δικαιολογημένες οι ενστάσεις του κ. Αρετάκη για τη λειτουργία και διαχείριση του εργοστασίου στον Λίβα, που τέθηκαν στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου. Ο νέος Δήμαρχος, είπε να δούμε πρώτα πως θα λειτουργήσει αρχικά το εργοστάσιο, πόσους τόνους θα διαχειρίζεται, και μετά να δούμε ποιος θα αναλάβει να δουλέψει το εργοστάσιο.

Θυμάμαι ότι και παλαιότερα, όταν παραδόθηκε το νέο Νοσοκομείο Ζακύνθου, αρχικά το λειτούργησε η εταιρεία που το κατασκεύασε και στη συνέχεια την συντήρησή ανέλαβε μια ιδιωτική εταιρία. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του Δήμου, να λειτουργήσει και να αναλάβει τη συντήρηση του εργοστασίου στον Λίβα, εφόσον βέβαια διαθέτει και το εξειδικευμένο προσωπικό.

Η υπηρεσία που δημοπρατεί το έργο είναι και η αρμόδια για να ελέγχει την εξέλιξη των εργασιών του έργου.
Η εταιρία που θα αναλάβει το έργο με τη μέθοδο μελέτη-κατασκευή  θα κάνει τη μελέτη και αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι στην πορεία, το καταθέτει στην υπηρεσία που δημοπράτησε το έργο, και αυτή η υπηρεσία αποφασίζει. Η υλοποίηση ενός έργου με τη μέθοδο «μελέτη-κατασκευή», με τον τρόπο που χρηματοδοτείται απλοποιεί τις διαδικασίες.

Στον ιδιωτικό τομέα ένας ιδιώτης μηχανολόγος-μηχανικός, πρέπει να διαθέτει την ανάλογη ειδικότητα και τα ανάλογα προσόντα για να υπογράφει μια σειρά μελετών. Για τη δημιουργία του εργοστασίου στον Λίβα, έγινε μια προμελέτη από έναν ιδιώτη, που στη συνέχεια πέρασε από την υπηρεσία που δημοπρατεί το έργο. Στον δημόσιο τομέα όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού συνηθίζεται να υπογράφει κάποιος προϊστάμενος μηχανικός παρότι δεν έχει το ανάλογο πτυχίο.

Όλα τα τεχνικά θέματα, λύνονται με συζήτηση γύρω από ένα τραπέζι. Ελπίζω να πέσουν οι τόνοι μεταξύ της απερχόμενης και επερχόμενης Δημοτικής Αρχής.

Καλώ τους πολίτες να ενδιαφερθούν και να κάνουν δήλωση της περιουσίας τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Καλό θα είναι να μην το αμελήσουν.» 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: