Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (13:00 - 20:00)
Stigma DJs
Mainstream
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019

Δημήτρης Κουτσογιάννης (Νέος Δημοτικός Σύμβουλος)

Δημήτρης Κουτσογιάννης
Δημήτρης Κουτσογιάννης
Νέος Δημοτικός Σύμβουλος

«Όποια πέτρα και να σηκώσουμε, βλέπουμε και μια αμαρτία από κάτω. Έχουμε όμως την συμπαράσταση του κόσμου, είναι δίπλα μας, και μάλιστα κάποιοι μας λένε ότι ακόμα και αφιλοκερδώς θέλουν να μας βοηθήσουν. Θέλουμε λίγη πίστωση χρόνου αφότου αναλάβουμε για να τα δρομολογήσουμε όλα.

Στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, η κατάσταση σήμερα δεν είναι καλή. Όπου υπάρχει κάδος, έχει σχηματιστεί τριγύρω του και μια χωματερή. Ο κύριος λόγος που δεν γίνεται ικανοποιητικά η αποκομιδή είναι η έλλειψη προσωπικού. Ο κόσμος με όλα αυτά, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον ΦΟΔΣΑ.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχουμε καταρτίσει για την επόμενη πλέον σεζόν, απαιτούνται 15 οδηγοί απορριμματοφόρων, όταν σήμερα έχουμε εννέα και συνολικά 35 εργάτες καθαριότητας, όταν σήμερα έχουμε είκοσι. Κάποιοι συμβασιούχοι που βάση της σύμβασής τους έπρεπε σήμερα να απασχολούνται στον ΦΟΔΣΑ, εργάζονται σε γραφεία στον Δήμο. Ευτυχώς την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ και θα μονιμοποιηθούν είκοσι άτομα που θα απασχοληθούν αποκλειστικά στον ΦΟΔΣΑ ως εργάτες καθαριότητας. Με τις δυνατότητες που έχει ο φορέας θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αν διαπιστώσουμε ότι και πάλι δεν γίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό η αποκομιδή από τον ΦΟΔΣΑ, τότε ίσως την αναλάβει ο Δήμος. Αυτό το συζητήσαμε με τον διευθυντή του ΦΟΔΣΑ κ. Θ. Κάρδαρη και με τον προϊστάμενο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου κ. Τουρκάκη, που μας είπε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Η τελευταία λύση για εμάς θα είναι να δοθεί η αποκομιδή σε ιδιώτη εργολάβο.

Σήμερα ο ΦΟΔΣΑ έχει στην κατοχή του συνολικά 13 απορριμματοφόρα, μαζί με αυτό της ανακύκλωσης. Κάποια εξ αυτών είναι λειτουργικά, κάποια χρήζουν επισκευής, κάποια άλλα όμως όχι, είναι για να παραδώσουμε τις πινακίδες τους. Ο φορέας διαθέτει και ένα πλυντήριο κάδων το οποίο δεν λειτουργεί από το 2014, το επισκευάσαμε όμως και σκοπεύουμε να το λειτουργήσουμε άμεσα.

Παραλάβαμε 190 νέους πράσινους κάδους και σε συνεννόηση με όλους τους προέδρους των κοινοτήτων, θα τοποθετήσουμε αυτούς που αναλογούν σε κάθε χωριό. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες και θέλουμε κάθε πρόεδρος χωριού, να γνωρίζει επακριβώς πόσους κάδους θα έχει. Θα επιδιώξουμε να ενημερώσουμε και τον πολίτη για τα ακριβή δρομολόγια των απορριμματοφόρων.

Ο Λίβας έχει γεμίσει με σύμμικτα απορρίμματα, αλλά και ανακυκλώσιμα. Ο κύριος στόχος μας όμως είναι να αυξήσουμε το ποσοστό της ανακύκλωσης. Σήμερα στον Λίβα έχουμε τέσσερα επιπλέον στρέμματα στα οποία εναποθέτουμε δεματοποιημένα απορρίμματα και υπολογίζουμε ότι ο χώρος αυτός θα καλύψει τις ανάγκες μας για λίγους ακόμα μήνες.

Η εικόνα σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΥ στο αεροδρόμιο δεν περιγράφεται με λόγια, είναι τραγική.
Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει καθαριστεί ο χώρος, αφού πλέον σε καθημερινή βάση, τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται με κοντέινερς στο Αγρίνιο. Το ημερήσιο ανακυκλώσιμο υλικό που απομακρύνεται από το ΚΔΑΥ είναι 12 τόνοι.
Σκοπός μας είναι να προσκομίσουμε προς την ΕΕΑ όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να αναβαθμίσουμε τις εγκαταστάσεις του κέντρου ανακύκλωσης στο αεροδρόμιο. Θέλουμε να στήσουμε ένα σύγχρονο εργοστάσιο, με νέα μηχανήματα για να γίνεται σωστά η ανακύκλωση. Από το 2017 έχει να γίνει σωστή ανακύκλωση στο ΚΔΑΥ και είναι απορίας άξιο που παραμένει εκεί ο ίδιος εργολάβος, που είχε την ευθύνη της λειτουργίας του.

Κάθε μέρα από τον σταθμό μεταφόρτωσης του Αεροδρομίου μεταφέρονται στον Λίβα 160 με 200 τόνοι απορριμμάτων που συλλέγονται από ολόκληρο το νησί. Μέχρι τώρα δεν έχουμε παρατηρήσει κάποιο πρόβλημα στον Λίβα που να σχετίζεται με την επεξεργασία αυτού του όγκου, αλλά σίγουρα πρέπει να μειωθεί ο όγκος και για να το πετύχουμε αυτό είναι μονόδρομος η ανακύκλωση.

Ο ΦΟΔΣΑ πληρώνει κανονικά τους εργαζομένους του, αλλά υπάρχουν άλλα ζητήματα. Έχουμε συνεργαστεί με την αρμόδια γιατρό κα Ροδούλα Σπινθάκη, με στόχο όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν ιατρικούς φακέλους, να κάνουν τις απαραίτητες και προβλεπόμενες από το νόμο ιατρικές εξετάσεις, να κάνουν τα εμβόλιά τους και να τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες, να φοράνε στολές, γάντια, μπότες, μάσκες κλπ.

Σήμερα επιστρέφει από την Αθήνα ο νέος Δήμαρχος κ. Αρετάκης, και τα νέα από ότι γνωρίζω από τις επαφές που έκανες στα Υπουργεία, είναι καλά.
Άτυπα έχουν δοθεί ρόλοι στα μέλη της νέας Δημοτικής Αρχής από τον κ. Αρετάκη και εξ όσων γνωρίζω θα είμαι Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων, ωστόσο θα συνεδριάσουμε τις επόμενες ημέρες και ο δήμαρχος θα μας ανακοινώσει τις αποφάσεις του.»    


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: