Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (13:00 - 20:00)
Stigma DJs
Mainstream
Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019

Παύλος Κολοκοτσάς (Δήμαρχος Ζακύνθου)

Παύλος Κολοκοτσάς
Παύλος Κολοκοτσάς
Δήμαρχος Ζακύνθου

«Ο ΦΟΔΣΑ είχε πάντα χρηματοδότηση από τον Δήμο, κάθε μήνα παίρνει κανονικά τα χρήματά του. Τον Ιανουάριο του 2019 εισέπραξε από τον Δήμο 200 χιλιάδες ευρώ, τον Φεβρουάριο 210 χιλιάδες ευρώ, τον Μάρτιο 230 χιλιάδες ευρώ, τον Απρίλιο 230 χιλιάδες ευρώ, τον Μάιο 240 χιλιάδες ευρώ, τον Ιούνιο 300 χιλιάδες ευρώ, και τον Ιούλιο 355 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή από 1/1/2019 και μέχρι σήμερα, ο ΦΟΔΣΑ έχει πάρει σχεδόν 1,8 εκατομμύρια ευρώ από τον Δήμο και μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει εισπράξει 3,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως και πέρυσι, που εισέπραξε συνολικά 3,2 εκατομμύρια ευρώ. Άρα δεν ισχύουν αυτά που κάποιοι λένε, ότι ο Δήμος δεν χρηματοδοτεί τον ΦΟΔΣΑ. Ας προσέξουν λοιπόν στον φορέα τα έξοδα που έχουν, ή να μειώσουν τις σπατάλες.

Φτάσαμε στο σημείο σήμερα, να μην δίνει καύσιμα ο προμηθευτής στα απορριμματοφόρα, για ένα χρέος 10 χιλιάδων ευρώ.

Πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο ως Δήμαρχος, με τη βόμβα των σκουπιδιών να αιωρείται πάνω από το κεφάλι μου, αφού κάποιοι εγκλημάτησαν και έκλεισαν τον ΧΥΤΑ του Σκοπού, χωρίς να έχουν έτοιμη εναλλακτική λύση. Έδωσα μεγάλο αγώνα για να συντάξουμε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με τον Περιφερειακό και εθνικό σχεδιασμό. Καταφέραμε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του έργου της οριστικής διαχείρισης, ενώ υλοποιήσαμε την προσωρινή λύση στον Λίβα.

Στη Ζάκυνθο γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, κάθε μέρα μαζεύουμε 190 τόνους, αλλά καθημερινά παράγουμε 250 τόνους. Τι άλλο να κάνουμε; με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε και χωρίς προσωπικό; Όπως με έχει ενημερώσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουμε στο νησί 34 ανεξέλεγκτες χωματερές.

Ευχαριστώ όσους επιχειρηματίες βοηθούν στην αποκομιδή, αλλά κάποιοι να μην πετάνε νύχτα ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια και τα ογκώδη τους, όπου να ναι.

Έχω δεχτεί πόλεμο, λάσπη και ψεύτικες κατηγορίες.

Εμένα η κυβέρνηση δεν μου έδωσε λύση, όταν στην Κέρκυρα και σε Δήμους της Αττικής, έδωσε άμεσα λύση στην αποκομιδή, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτή είναι και η μόνη λύση για τη Ζάκυνθο. Ο νέος Δήμαρχος κ. Αρετάκης θα είναι τυχερός, γιατί θα έρθουν τον Σεπτέμβριο 20 άτομα μόνιμο προσωπικό για τα απορρίμματα, τα οποία δεν είχα εγώ, αλλά παρόλα αυτά χωρίς σύμπραξη με ιδιώτη, δεν υπάρχει λύση.

Έδωσα μεγάλη μάχη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά εποχή για τον Δήμο και τη χώρα γενικότερα, μέσα σε μια κρίση, με τα capital controls, και με μεγάλα ποσά να παρακρατούνται κάθε μήνα από τον Δήμο, λόγω των γνωστών παράνομων δανείων. Μόνο ο κ. Παναγιωτόπουλος γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτος και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος βοήθησαν, κανείς άλλος. Ο τότε Βουλευτής Ζακύνθου κ. Κοντονής, βοήθησε σε κάποια αθλητικά έργα αλλά έλεγε ότι τα απορρίμματα είναι θέμα του Δήμου.

Έπρεπε να είχε δημοπρατηθεί το έργο του εργοστασίου στον Λίβα εδώ και έξι μήνες. Προσπαθήσαμε να το δημοπρατήσουμε τώρα αλλά απειλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο και έτσι δεν πήρε απόφαση για τον Λίβα. Έστειλε επιστολή ο κ. Αρετάκης στους Δημοτικούς Συμβούλους και τους ζήτησε να μην παρθεί απόφαση πριν ο ίδιος αναλάβει. Έρχεται σαν μπαμπούλας ο νέος Δήμαρχος και απειλεί. Προς θεού, μην χαθεί το χρηματοδοτούμενο έργο στον Λίβα. Εγώ ανησυχώ. Ότι απεντάσεται, είναι εις βάρος των Ζακυνθινών.

Εγώ έκανα ότι μπορούσα ως Δήμαρχος, φεύγω με το κεφάλι ψηλά, αλλά αισθάνομαι απογοητευμένος, αγανακτισμένος και ειλικρινά σιχαίνομαι για την κατάσταση που επικρατεί. Προχώρησα το πλάνο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, πήραμε χρηματοδότηση για το έργο στον Λίβα, συμφώνησα να μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα στο Αγρίνιο μέχρι να αναβαθμιστεί το ΚΔΑΥ και μπήκαμε στο πανελλήνιο δίκτυο διαχείρισης ογκωδών.

Τα έκανα όλα αυτά, και εξακολουθούν κάποιοι να με σπιλώνουν. Είναι δυνατόν ο κ. Αρετάκης να εγκαλεί εμάς για κομπίνες; Ο νέος δήμαρχος μπορεί να έρθει ελεύθερα και να πάρει όποιο γραφείο επιθυμεί στον Δήμο, αλλά δεν χρειάζεται. Τον ενημέρωσα πλήρως για όλα. Έρχεται όμως και απειλεί, πολεμάει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, έργο από το οποίο θα κερδίσει ο Δήμος. Δεν θέλει να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα σφαγεία, για τα οποία μας έδωσε χρήματα ο περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος και έτσι θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Για να φτιάξει κάποιος νέα σφαγεία, όπως ο ίδιος θέλει, θα περάσουν είκοσι χρόνια.

Δυστυχώς δεν λειτουργεί πλέον τίποτα, ούτε η οικονομική επιτροπή, ούτε η επιτροπή ποιότητας ζωής, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο. Κάποιοι που εκλέχτηκαν, αλλά και κάποιοι που δεν εκλέχτηκαν, έχουν εξαφανιστεί.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: