Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (10:00 - 12:00)
Σπύρος Λιβέρης & Γρηγόρης Μπάστας
Ενημέρωση
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019

Παναγιώτης Λιβέρης (Πρόεδρος ΤΕΕ Ζακύνθου)

Παναγιώτης Λιβέρης
Παναγιώτης Λιβέρης
Πρόεδρος ΤΕΕ Ζακύνθου

«Το νομοσχέδιο που αφορά τους αιγιαλούς δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση ούτε έχει βγει ακόμα κάποιο ΦΕΚ, όμως έχουμε διαβάσει κάποια δημοσιεύματα έγκυρων μέσων και μπορούμε να εξάγουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα από τα γραφόμενα.

Με τις τροποποιήσεις που φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα δίνεται πλέον η δυνατότητα σε έναν ιδιώτη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις στρατηγικών επενδύσεων, απευθείας παραχώρησης του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται όχι μόνο σε επαφή με το ακίνητο του αλλά ακόμα και αν η ιδιοκτησία του βρίσκεται σε παρακείμενο χώρο. Στην ουσία, παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού στα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν αναφέρει το νομοσχέδιο τίποτα σχετικά με τις ελεύθερες διόδους που πρέπει να υπάρχουν προς τη θάλασσα.
Με λίγα λόγια, με αυτόν τον νόμο, ευνοούνται οι μεγάλες επενδύσεις. Πιστεύω ότι ξεκινά μια ανασυγκρότηση, με τη λογική να μαζευτεί το χρήμα βάζοντας όμως σε δεύτερη μοίρα το περιβάλλον, το οποίο και θίγεται άμεσα.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο στόχος του νέου αυτού νόμου, είναι να οικοδομούνται οι παλαιοί αιγιαλοί. Στη Ζάκυνθο, ούτως ή άλλως αυτό το έχουμε κάνει προ πολλού αφού έχουμε πολεοδομήσει παλαιούς αιγιαλούς, αυτό έχει αποδειχτεί σε πολλά σημεία, όπως σε Καλαμάκι, Λαγανά και Αλυκές. Οικοπεδοποιήθηκε ο παλαιός αιγιαλός σε πολλές των περιπτώσεων.

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 6 και μισή το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της λέσχης «Ο Ζάκυνθος», σε συνεργασία με την ένωση Ελλήνων δημοσιολόγων και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου, θα πραγματοποιήσουμε μια εσπερίδα με θέμα «Δημόσιο δίκαιο και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη». Θα συζητήσουμε θέματα όπως σχέδια πόλης, κτηματολόγιο, πολεοδομήσεις σε τουριστικές περιοχές, αιγιαλός και χωροταξικός σχεδιασμός, θέματα δημοσίου δικαίου και ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων. Θα συμμετέχουν στην εσπερίδα, όπου και θα μιλήσουν, επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων και νομικοί με εξειδίκευση στο αντικείμενο αυτό. Η εσπερίδα θα είναι ανοιχτή για το κοινό.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: