Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (12:00 - 14:00)
Άγγελος Πυριόχος
Talk Show
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019

Βασίλης Πρασσάς (Αντιδήμαρχος Αλυκών, αρμόδιος για θέματα Παιδείας)

Βασίλης Πρασσάς
Βασίλης Πρασσάς
Αντιδήμαρχος Αλυκών, αρμόδιος για θέματα Παιδείας

«Δεν μπορώ να παραβλέψω και να μην καταδικάσω μια σκανδαλωδώς προκλητική αδράνεια, απραγία και προχειρότητα, με συνευθύνη και των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, που ακουμπά και τον μέχρι πρότινος προϊστάμενο, για τα σχολεία του νησιού.

Η προχειρότητα φαίνεται και από το γεγονός ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λήφθηκε στις 8/4/2019, αριθμός απόφασης 87, ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί, και βέβαια δεν είναι ευθύνη της γραμματέως, είναι ευθύνη το ότι δεν έχει σταλεί γραπτή εισήγηση για το αίτημα της έκτακτης χρηματοδότησης από το κράτος.

Αντί να γίνει μια τεχνική μελέτη η οποία θα έδινε την δυνατότητα και στο δήμο και στα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στην χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των σχολείων, κάτι το οποίο θα ήταν σωτήριο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία στο νησί μας, εστάλησαν κάποια φύλα καταγραφής των ζημιών, που δεν συνοδεύονταν ούτε καν από τεχνικό δελτίο και βέβαια η απόφαση αυτή τείνει να ναυαγήσει.

Τώρα, με την νέα προϊσταμένη στις τεχνικές υπηρεσίες, θα προχωρήσουμε άμεσα το τεχνικό δελτίο. Δεν θέλω να εστιάζω σε πρόσωπα αλλά υπάρχει μια δυσλειτουργία, μια δυστοκία, τώρα αν αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή πολιτικές αυτή τη στιγμή δεν θέλω να πάρω θέση. Προφανώς είναι μια συνευθύνη και των τεχνικών υπηρεσιών οι οποίες δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν όπως θα ‘πρεπε να λειτουργήσουν, ενδεχομένως βέβαια η ευθύνη προφανώς ακουμπάει και τον προϊστάμενο.

Ενδεχομένως επειδή υπήρχε αυτή η δυσλειτουργία η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί, προφανώς οι αλλαγές αυτές που έκανε ο δήμαρχος θα πρέπει να μεταφερθούν και σε αλλαγές προσώπων.

Δεν είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να κατηγορώ, να κατακρίνω και να καταφεύγω στα στερεότυπα «παραλαμβάνουμε καμένη γη» αλλά όλα τα πράγματα σιγά-σιγά προς τα εκεί δυστυχώς τείνουν.

Σε λίγη ώρα θα συζητήσω με την νέα προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών για να προσδιορίσουμε πότε θα μπορέσουμε να ετοιμάσουμε το τεχνικό δελτίο.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχουν γίνει τα απαιτούμενα, με βάση τον σχεδιασμό που κάνουμε για να μπει μία τάξη και για να υπάρξει μία συγκεκριμένη καταγραφή όλων των προβλημάτων που έχουν τα σχολεία, για να δούμε πως μπορούμε να ξεκινήσουμε. Βέβαια εννοείται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι η χρηματοδότηση.
Σε πρώτο χρόνο θα προβλέψουμε στον νέο προϋπολογισμό χρήματα, αλλά σε δεύτερο χρόνο χρειάζονται γενναίες χρηματοδοτήσεις και αν μπορέσει να βγει αυτή η χρηματοδότηση των 10 με 12 εκατομμυρίων θα είναι ότι καλύτερο, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και αποτελεσματικά. Τα τεχνικά δελτία θα γίνουν γιατί δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ολιγωρία πάνω σε αυτό το θέμα.

Θέλω πω ότι η προχειρότητα και η αδράνεια έχει να κάνει με μία παθογένεια ετών την οποία σιγά-σιγά ανακαλύπτω και προφανώς τα σχολεία δεν έχουν μεταβιβαστεί στο δήμο. Όταν ο ΟΣΚ παραχώρησε στο δήμο τα σχολεία δεν έγινε η διαπιστωτική πράξη μεταγραφής με αποτέλεσμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς να είναι πολύ μπερδεμένο και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που τόσα χρόνια κανένα σχολείο δεν μπόρεσε να μπει σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Αρχίζω και ξετυλίγω το κουβάρι προς τα πίσω αλλά υπάρχει μία τροπολογία του 2016 που μας δίνει την δυνατότητα να μεταφερθούν και τώρα, αλλά θα πρέπει να γίνουν και τοπογραφικά για τα σχολεία, για να μπορέσει να λυθεί αυτό το πρόβλημα, το οποίο αποτελεί ίσως το σοβαρότερο κατά τη γνώμη μου πρόβλημα.

Δύο είναι τα βασικά στοιχήματα για μένα προσωπικά, το ένα είναι αυτή η χρηματοδότηση και το άλλο είναι να μπει μία τάξη όσων αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς κα γενικότερα την νομιμοποίηση και την τακτοποίηση των σχολικών κτιρίων για να μπορούμε να διεκδικούμε προγράμματα. Μάλιστα κινδυνεύουμε να χάσουμε και προγράμματα τα οποία λήγουν τώρα τον Δεκέμβρη, Φιλόδημος, Πυροπροστασία και ΑΜΕΑ, τα οποία όχι απλά είναι αναγκαία, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πρέπει να εξασφαλιστούν τα χρήματα για να κάνουμε αυτή την τακτοποίηση γιατί αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, είναι αδιανόητο.
Είμαι τόσα χρόνια στην εκπαίδευση και η αίσθηση που είχα είναι ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν άδειες για όλα τα σχολικά κτίρια, τώρα διαπιστώνω ότι ούτε καν έχουν μεταγραφεί στον δήμο. Είναι πράγματα που δεν μπορεί εύκολα να ερμηνευτούν και να εξηγηθούν.

Εδώ στη Ζάκυνθο ισχύει το εξής, ότι ακούγεται και φημολογείται θεωρείται δεδομένο. Ακούγεται εδώ και χρόνια ότι υπάρχουν τρία εκατομμύρια δεσμευμένα στην Περιφέρεια για το σχολείο στην Δερματούσα και τελικά διαπίστωσα, πριν δύο-τρεις ημέρες, ότι ούτε καν η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε καν αίτημα υποβλήθηκε για το ΕΣΠΑ και προφανώς βέβαια ούτε καν τα τρία εκατομμύρια. Δημιουργείται μία αίσθηση η οποία διαρρέει ή γίνεται περιρρέουσα, χωρίς να έχει κάποια βάση.


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: