Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (12:00 - 14:00)
Άγγελος Πυριόχος
Talk Show
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019

Νίκος Κεφαλληνός (Κάτοικος Καλαμακίου)

Νίκος Κεφαλληνός
Νίκος Κεφαλληνός
Κάτοικος Καλαμακίου

«Αντιληφθήκαμε ότι ένα όχημα της ΔΕΥΑΖ που μετέφερε λύματα-στραγγίδια έφτασε στον ΧΥΤΑ του Σκοπού. Όπως μας ενημέρωσε ο οδηγός του, προερχόταν από την μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων του Λίβα και είχε την εντολή να τα αδειάσει στον βιολογικό του ΧΥΤΑ.

Του εξηγήσαμε ότι δεν επιτρέπεται να εισέλθει στον ΧΥΤΑ, καθώς έχουμε δύο κερδισμένες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες απαγορεύουν οποιαδήποτε μεταφορά κάθε μορφής απορρίμματος ή λύματος στον χώρο αυτό και ότι σε περίπτωση που μας αγνοούσε θα κατέληγε στο αυτόφωρο, και έτσι έφυγε.

Συμφωνώ ότι ουδέποτε στο παρελθόν δούλεψε ο βιολογικός στον ΧΥΤΑ όπως επιβεβαιώνει ο Δήμαρχος και αν όπως λέει, τον έχει θέσει πλέον σε λειτουργία, θα του πούμε και μπράβο. Όμως πρέπει να βιολογεί μόνο τα λύματα του ΧΥΤΑ, όχι και τα λύματα του Λίβα.

Κατανοούμε ότι ο νέος Δήμαρχος έχει πρόσφατα αναλάβει και δεν προλαβαίνει να τα λύσει όλα, αλλά δεν θέλω να ξαναδώ να γίνονται πάλι τα ίδια, αυτά που γίνονταν με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Ο ΧΥΤΑ έχει οριστικά κλείσει και δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε εργασία εντός του, εκτός και αν πρόκειται για αποκατάσταση, μια υποχρέωση που μέχρι σήμερα δεν έχει εκπληρώσει ο δήμος.

Με δικαστική απόφαση ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και ο Δήμος Ζακύνθου καλείται να αποκαταστήσει τον ΧΥΤΑ απομακρύνοντας τα στραγγίδια και τα σκουπίδια που συσσώρευσε η προηγούμενη δημοτική αρχή, εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός της προστατευτικής μεμβράνης και που για να απομακρυνθούν σήμερα από τον Σκοπό, το κόστος, όλοι εμείς οι δημότες θα το επωμιστούμε.

Δεν θέλουμε να ξαναδούμε κάτι ανάλογο, ζητάμε να παύσει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και λέμε ότι απλά θέλουμε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων.

Δεν επιθυμώ να ξαναμπούμε σε δικαστικές διαμάχες, έχουμε ήδη κερδίσει δύο φορές τα ασφαλιστικά μέτρα και δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κάποια νέα καταγγελία. Με τις δικαστικές αποφάσεις, που ήδη έχουμε στα χέρια μας, αρκεί ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία για να οδηγηθεί ο οποιοσδήποτε τις παραβαίνει στο αυτόφορο.

Στο πρόσφατο παρελθόν, δεν έπεσε στην αντίληψή μας, κάποιο άλλο ανάλογο περιστατικό με λυματοφόρο όχημα.

Αν θέλει ο Δήμαρχος να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να τον ενημερώσουμε, είμαστε στη διάθεσή του.»  


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: