Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (12:00 - 14:00)
Άγγελος Πυριόχος
Talk Show
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019

Χριστίνα Τετράδη (Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά)

Χριστίνα Τετράδη
Χριστίνα Τετράδη
Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δημοτικού Διαμερίσματος Λαγανά

«Η ζημία από την πτώχευση της Thomas Cook, μόνο για την φετινή χρονιά, σε Πανελλαδικό επίπεδο ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια ευρώ, σε επίπεδο Ιονίων Νήσων στα 80 εκατομμύρια ευρώ, και για την Ζάκυνθο στα 40 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων, τα 23 εκατομμύρια αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία του νησιού. Αυτές είναι οι συνολικές απαιτήσεις που περιλαμβάνουν τα οφειλόμενα από την εταιρία, τις κρατήσεις που ακυρώθηκαν, αλλά και οι ακυρωθέντες πτήσεις που θα έφερναν και άλλους-μεμονωμένους τουρίστες.

Η αγορά γενικότερα, υπολογίζεται ότι θα πληγεί σε πολλαπλάσιο βαθμό, σε ένα ποσό οκτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για την χώρα, διακοσίων εκατομμυρίων για τα Ιόνια Νησιά και εκατό εκατομμυρίων για την Ζάκυνθο, και μιλάμε μόνο για φέτος.

Οι οικονομικές και άλλες συνέπειες που θα προκύψουν, μετά την πτώχευση, για την επόμενη χρονιά θα είναι πολύ μεγαλύτερες.  

Οι ανταγωνίστριες της Thomas Cook εταιρίες, κινούνται ήδη για να καλύψουν το κενό και να πάρουν ένα μέρος της αγοράς που αφήνει η πτωχευμένη εταιρία, αλλά όχι με μια προοπτική να το καλύψουν εξ ολοκλήρου. Ίσως καλύψουν ένα ποσοστό της τάξεως του 20 έως 30%, γιατί πρέπει αυτές οι εταιρίες να διαθέτουν και τα ανάλογα αεροπλάνα. Θα δούμε πως θα κινηθούν και άλλες εταιρίες, όπως η Aegean, μήπως και μπορέσουν να φέρουν κάποιες ελεύθερες πτήσεις.

Είναι προφανές ότι θα πιεστούν οι τιμές των συμβολαίων προς τα κάτω, και πιστεύω ότι αυτό θα επηρεάσει και τα ήδη συμφωνηθέντα συμβόλαια μεταξύ ξενοδόχου και tour operator.

Πρέπει να στηριχθεί ο τουριστικός κλάδος, αποτελεί την βαριά βιομηχανία όχι μόνο της Ζακύνθου, αλλά και όλης της χώρας.

Μας ικανοποιεί καταρχάς η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης. Ανακοινώθηκε μια πρώτη δέσμη μέτρων, αλλά εμείς, ως Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, θα ζητήσουμε και επιπλέον μέτρα. Θα χρειαστεί μια περίοδος χάριτος, ίσως ένα δανειακό πρόγραμμα με χαμηλά επιτόκια, μια αναστολή πληρωμών και πάσης φύσεως κατασχέσεων από τράπεζες.

Χρειάζεται μια κεντρική στρατηγική σε ότι αφορά την τουριστική προβολή, μια συμμαχία σε κυβερνητικό επίπεδο, με τον ΕΟΤ, τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Από τους Δήμους ζητάμε κάποιες οικονομικές ρυθμίσεις για όσους επλήγησαν.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο που έρχεται, ή το αργότερο την Δευτέρα, σκοπεύουμε να συγκαλέσουμε μια ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, του Βουλευτή Ζακύνθου, του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου, ώστε να τα συζητήσουμε όλα αυτά.»  


Ακολουθεί Δελτίο τύπου Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ζάκυνθος, 7 Οκτωβρίου 2019
ΘΕΜΑ: Αποτίμηση ζημιάς από την πτώχευση του Ομίλου Thomas Cook

Βαρύ είναι το πλήγμα που υπέστη η υποδομή φιλοξενίας της χώρας ιδιαίτερα των Ιονίων Νήσων και της Ζακύνθου, από την πτώχευση του Thomas Cook.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.).
Υπογραμμίζεται ότι η έρευνα πεδίου του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24/09/2019 έως 27/09/2019 και αφορά στην καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με τον Όμιλο Thomas Cook την 23/09/2019, ημερομηνία που ανακοινώθηκε η πτώχευσή του.
Το μέγεθος του προβλήματος από την πτώχευση του Thomas Cook, όπως αποτυπώνει με αξιοπιστία η έρευνα του ΙΤΕΠ, είναι πολύ μεγάλο, ειδικά σήμερα που ο τουρισμός παίζει αυτόν τον καταλυτικό ρόλο στην πραγματική οικονομία της χώρας και κάθε αρνητική εξέλιξη και μάλιστα τέτοιας έκτασης, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην οικονομία και στον περιφερειακό ιστό της χώρας. Η αποτύπωση των πραγματικών διαστάσεων της ζημιάς, είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της.
Οι αρνητικές επιπτώσεις από την πτώχευση του Thomas Cook δεν περιορίζονται μόνον στις απαιτήσεις του 2019, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν, αλλά και στις εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων για το 2020.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΤΕΠ του ΞΕΕ για την Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, είναι τα εξής:

Α. Ελλάδα

 Στην έρευνα καταγράφεται ότι από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook το 2019.
 Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 190 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 315 εκατ.

 Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 516 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά  καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 929 εκατ.

 Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή της απόδοσης στην ευρύτερη οικονομία (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2019 αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 2,5 δις ευρώ.

Β. Ιόνια Νησιά

Σε επίπεδο περιφερειών, τα Ιόνια Νησιά έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εξάρτησης από τον Thomas Cook. Από το σύνολο των 965 ξενοδοχείων των Ιονίων Νήσων, με τον Thomas Cook συνεργάζονται τα 260, δηλαδή το 27%, ενώ σε επίπεδο απωλειών τζίρου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 48%, γιατί έχουμε μεγάλο αριθμό εξαρτημένων και πλήρους συνεργαζόμενων ξενοδοχείων.

 Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 46 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 76 εκατ.

 Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 124 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 223 εκατ.

 Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή της απόδοσης στην ευρύτερη οικονομία (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2019 αγγίζει τις 190 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 560 εκατ. ευρώ.

Οι Σύλλογοι Ξενοδόχων λαμβάνοντας ως βάση τη μελέτη του ΙΤΕΠ, σε συνεργασία με τα Επιμελητήριο Ζακύνθου και τον μέχρι πρότινος πράκτορα της Thomas Cook, κ. Ιωάννη Φιλιπποπολίτη, παρουσιάζουμε κατά προσέγγιση τα στοιχεία για τη Ζάκυνθο.

Γ. Ζάκυνθος

 Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 23 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 38 εκατ.

 Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 56 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 100 εκατ.

 Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή της απόδοσης στην ευρύτερη οικονομία (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2019 αγγίζει τα 95 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 250 εκατ. ευρώ.

Δ. ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥ THOMAS COOK

Σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, οι Σύλλογοι Ξενοδόχων των Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με τα τοπικά Επιμελητήρια και τις Ενώσεις Λογιστών, συντάξαμε και προτείναμε την κάτωθι πρόσθετη δέσμη μέτρων, η οποία παρουσιάστηκε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και πήρε ψήφισμα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 Αναστολή καταβολής των εργοδοτικών εισφορών επί 9μηνο και δυνατότητα υπαγωγής σε ειδική ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κατ’ αναλογία των εσόδων που μειώνονται από τα συμβόλαια που διατηρούσαν με την Thomas Cook.

 Αναστολή κατασχέσεων από το Δημόσιο.

 Ειδική φορολογική μεταχείριση των επισφαλών απαιτήσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από την πτώχευση του Thomas Cook εκτός από το εισόδημα, αίτημα για απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Μαΐου 2019 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2019 ή δυνατότητα συμψηφισμού.

 Καθολική Ρύθμιση όλων των οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων και πρώτη δόση 31/3/2019 για όλες τις Τουριστικές επιχειρήσεις που είχαν συμβόλαια με την Thomas Cook.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

 Πρόβλεψη εγγυοδοτικού προγράμματος της Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης (πρώην ΕΤΕΑΝ) με υψηλό συντελεστή εγγύησης για τη λήψη άτοκης χρηματοδότησης για την κάλυψη έκτακτων άμεσων ταμειακών αναγκών και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος.

 Αναθεώρηση των όρων των χορηγήσεων δανείων μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ.

 Προτεραιοποίηση των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό για την επιτάχυνση των σχετικών εκταμιεύσεων.

 Προγράμματα ειδικών επενδυτικών ενισχύσεων των ξενοδοχείων των πληττόμενων περιοχών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με σκοπό τη διαφοροποίηση του ξενοδοχειακού τους προϊόντος και τη στροφή προς την προσέλκυση θεματικών μορφών τουρισμού.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών:

 Πρόβλεψη ειδικού δανειακού προγράμματος με δάνεια χαμηλών επιτοκίων, πενταετούς διάρκειας με διετή περίοδο χάριτος.

 Επαναρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων.

 Αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων από δάνεια τραπεζών και μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής.

 Αναστολή των πάσης φύσεως κατασχέσεων από τράπεζες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους παρεπιδημούντων προς ΟΤΑ για τα μη εισπραχθέντα έσοδα των πληγεισών επιχειρήσεων το 2019 και ρύθμιση παλαιών οφειλών σε δόσεις.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ

 Πρόγραμμα στοχευμένων δράσεων σε εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο για την αεροπορική κάλυψη των προορισμών που εξυπηρετούσε με πτήσεις του Thomas Cook.

 Προγράμματα τουριστικής προβολής και διαφήμισης για την διεύρυνση της τουριστικής αγοράς των πληττόμενων προορισμών σε συνεργασία του ΕΟΤ με τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

 Ενίσχυση της συνεργασίας με υφιστάμενους Tour Operators με προγράμματα συνδιαφήμισης από τον ΕΟΤ για τις αγορές κάλυψης του Thomas Cook.


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: