Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (12:00 - 14:00)
Άγγελος Πυριόχος
Talk Show
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019

Στέλιος Μποζίκης (Πρώην Δήμαρχος Ζακύνθου)

«Τον κ. Αρετάκη τον γνωρίζω εδώ και χρόνια, είναι ένας έντιμος άνθρωπος, που έχει προσφέρει στην κοινωνία με το Αρετάκειο σχολείο, του οποίου η κατασκευή βέβαια οφείλεται σε ένα ποσοστό και σε μένα, κάτι που έχει αναγνωρίσει ο Δήμαρχος. Το ότι εσύ όμως είσαι ένας έντιμος άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι μπορείς να θεωρείς όλους τους άλλους ανέντιμους και κλέφτες. Του το είπα και κατ ιδίαν αυτό του κ. Αρετάκη.

Εγώ είμαι ο μοναδικός Δήμαρχος στην Ζάκυνθο που δεν έχω υποψία οικονομικού εγκλήματος εις βάρος μου. Επί ενάμιση χρόνο, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κολοκοτσάς, και οι συνεργάτες του, με έψαχναν. Έκαναν τα πάντα φύλο και φτερό, και δεν βρήκαν τίποτα. Δεν υπάρχει καμιά οικονομική σκιά, κατά τη διάρκεια της δικής μας δημοτικής θητείας.

Δεν έχω ακούσει, ούτε έχω κάτι υπόψιν μου, για το ότι ο Κολοκοτσάς έβαλε το δάχτυλο στο μέλι. Προφανώς και έχει κάνει βλακείες, αλλά είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Ο Κολοκοτσάς δεν απέτυχε γιατί ήταν διεφθαρμένος, απέτυχε γιατί ήταν ανίκανος.

Θα πρέπει λοιπόν ο κ. Αρετάκης κάποια στιγμή να αρχίσει να μιλά θετικά. Θα πρέπει να μας πει τι έχει σκοπό να κάνει ο ίδιος. Μέχρι σήμερα, αναλώνει δυνάμεις για το τι δεν θα κάνει.

Όσοι μιλούν για ένα μαύρο μέτωπο κατά του κ. Αρετάκη, να το κάνουν αναφέροντας ονοματεπώνυμα.

Κατηγορηματικά λέω, πως όχι, χωρίς συνεργασία, δεν θα λειτουργήσει η νέα Δημοτική Αρχή.

Την εποχή που ήμουν εγώ Δήμαρχος, οι υπάλληλοι δούλευαν περισσότερο από ότι δουλεύουν σήμερα. Δεν μπορείς να καταγγέλλεις κανέναν χωρίς στοιχεία.

Ο κ. Αρετάκης βρήκε χρήματα στο ταμείο του Δήμου, βρήκε δημοπρατημένα έργα. Τα χρέη που βρήκε είναι παγωμένα, δεν είναι άμεσα απαιτητά, και δεν υπάρχει καμιά δαμόκλειος σπάθη πάνω από τον Δήμο. Βρήκε έτοιμη μελέτη για τον Λίβα και αδειοδοτημένο χώρο. Να μην λέει λοιπόν ότι παρέλαβε ένα χάος. Όταν είχα αναλάβει εγώ Δήμαρχος, βρήκα έξι χρεωμένους Δήμους, που έπρεπε να ενώσω σε έναν και να λειτουργεί αυτός ο ένας σωστά.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή, είχαμε διατηρήσει καθαρή την Ζάκυνθο, χωρίς τα 28 άτομα που πήρε ο κ. Αρετάκης από άλλες υπηρεσίες του Δήμου και τα πήγε στην καθαριότητα. Που βρίσκονται σήμερα αυτοί οι υπάλληλοι τους βλέπετε στο δρόμο;

Σαφώς και είναι καλύτερη η εικόνα του νησιού σε σχέση με την αποκομιδή, από ότι ήταν πριν από έναν μήνα, αλλά όχι λόγω του ότι ο κ. Αρετάκης πήρε αυτά τα 28 άτομα στην καθαριότητα. Εγώ δεν είδα κανέναν εξ αυτών να είναι έξω και να καθαρίζει. Μιλάμε για υπαλλήλους που ήταν χρήσιμοι στις θέσεις που ήταν.

Δεν είπε κανείς στον κ. Αρετάκη να μην αλλάξει το κομμάτι της λειτουργίας του εργοστασίου στον Λίβα, αρκεί να μην αλλάξει την χωροθέτηση του έργου, ή οτιδήποτε άλλο, που θα θεωρηθεί ότι παραβιάζει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γιατί αν συμβεί αυτό θα είναι καταστροφή.

Δεν σηκώνει η κτηνοτροφία του νησιού την κατασκευή νέων σφαγείων, δεν είναι οικονομικά βιώσιμα, θα είναι ζημιογόνα τόσο για τον Δήμο, ή για όποιον ιδιώτη ενδιαφερθεί για το έργο. Δεν είναι τόσοι πολλοί οι κτηνοτρόφοι στην Ζάκυνθο. Εγώ είχα αδειοδοτήσει τα υπάρχοντα σφαγεία, και στη θέση που είναι δεν ενοχλούν κανέναν.

Το λιμάνι της Ζακύνθου έχει χαρακτηρισθεί ως εθνικής σημασίας και δεν πρόκειται να παραχωρηθεί στον Δήμο. Φυσικά και θα έπρεπε το Λιμενικό Ταμείο να είναι δημοτικό, αλλά δεν θα το δεχτεί η κυβέρνηση. Είπα στον κ. Αρετάκη να μην αναλώνεται σε θέματα που δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα. Εγώ θα έλεγα του κ. Αρετάκη, θα του πρότεινα, να είναι αυτός πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.

Προφανώς και δεν βγαίνει όλο αυτό το βάρος των αρμοδιοτήτων που σηκώνει ο Δήμαρχος, με το να είναι ταυτόχρονα πρόεδρος και σε τόσους φορείς.

Έχουμε υποχρέωση ως τοπική κοινωνία, ένα κομμάτι του μεταναστευτικού προβλήματος, να το επωμιστούμε και εμείς.

Επί ημερών μου έγινε από μια εταιρεία μια μελέτη, για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της Ζακύνθου. Εκ των υστέρων, με άλλη Δημοτική Αρχή, έγινε η δημοπράτηση. Τώρα δεν μπορεί να σπάσει αυτή η σύμβαση, όπως θέλει ο κ. Αρετάκης, και χωρίς να πληρώσει πάρα πολλά χρήματα ο Δήμος.

Σιγά, σιγά, να αρχίσει ο κ. Αρετάκης να ιδιωτικοποιεί κομμάτια του Δήμου, όπως πρωτίστως η καθαριότητα.

Ο κ. Κασσιμάτης θέλει να χρίσει συνεργάτη του τον κ. Αρετάκη, για πολιτικούς λόγους. Προφανώς επειδή ο κ. Κασσιμάτης είναι απομονωμένος.  

Το λάθος που έκαναν οι Ζακυνθινοί το 2014, θα το πληρώνει το νησί για πολλά χρόνια.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: