Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (10:00 - 12:00)
Σπύρος Λιβέρης & Γρηγόρης Μπάστας
Ενημέρωση
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019

Τζανέτος Πομόνης (Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών Ζακύνθου)

Τζανέτος Πομόνης
Τζανέτος Πομόνης
Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών Ζακύνθου

«Συμφωνούμε σε πολλές παρατηρήσεις του Βουλευτή Ζακύνθου, για τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν στον μόλο του Αγίου Διονυσίου. Δεν έχουμε καμιά πολιτική αντιπαράθεση μαζί του όμως όταν βλέπουμε κάτι στραβό, και πάνω στο αντικείμενο που γνωρίζουμε, οφείλουμε να το αναφέρουμε. Προφανώς για να το κάνουμε αυτό δεν απαιτείται κάποια γενική συνέλευση του συλλόγου, αφού το ΔΣ εκπροσωπώντας τον σύλλογο μας απλώς υπενθυμίζει την πάγια θέση μας, τους λόγους για τους οποίους λέμε όχι στο να κατασκευαστεί η προβλήτα κρουαζιερόπλοιων στον μόλο του Αγίου Νικολάου.

Δεν υπήρξε ποτέ απόφαση της πολιτείας, για να γίνει μια τέτοια προβλήτα στον μόλο του Αγίου Νικολάου. Μόνο προτάσεις είχαμε, και μάλιστα πέντε τον αριθμό. Υπήρξαν κάποιες διαβουλεύσεις με φορείς. Μετά από χρόνια, προέκυψε η πρόταση για χωροθέτηση προβλήτας στον μόλο του Αγίου Διονυσίου.

Δεν κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση με κανέναν, ένας επιστημονικός φορέας είμαστε, αλλά όταν κάποιος νομίζει ότι θίγονται τα συμφέροντά του από αυτά που λέμε, μας επιτίθεται.

Εμείς, δεν είπαμε να γίνει η προβλήτα στον μόλο του Αγίου Διονυσίου, δεν προτείναμε κάτι, απλά εκφράσαμε την τεχνική μας άποψη, στο να μην γίνει η προβλήτα στον μόλο του Αγίου Νικολάου, τουλάχιστον βάση της συγκεκριμένης πρότασης σχεδίου, που υπάρχει. Είναι τεράστιο πρόβλημα το μπάζωμα της θάλασσας που προτάσσεται, μιλάμε για 43 στρέμματα μπάζωμα, δηλαδή θα ρίξουμε στη θάλασσα πέντε πλατείες Σολωμού. Επίσης ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα είναι η κυκλοφοριακή μελέτη που θα χρειαστεί.

Γιατί δεν υπήρξε μια πρόταση για μια μικρότερης κλίμακας παρέμβαση; Για ένα μικρότερο έργο, πιο ήπιο; Θα έρθουν πράγματι μεγάλα κρουαζιερόπλοια στην Ζάκυνθο; Χρειαζόμαστε πράγματι μια τόσο μεγάλη προβλήτα, ή θα πετάξουμε στην θάλασσα ένα έργο 60 εκατομμυρίων; Γιατί να κοιτάμε ένα τόσο μεγάλο έργο, και όχι ένα μικρότερο, της τάξεως των δύο εκατομμυρίων;

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του εμπορικού κόσμου, που λέει ότι πρέπει να γίνει αυτή η προβλήτα και το δεχόμαστε, αλλά δεν είναι ανάπτυξη, το ενδιαφέρον κάποιων μόνο στο πως θα κονομήσουν. Εμείς δεν λέμε όχι στην προβλήτα, κριτική ασκούμε, με επιστημονική γνώση, πάνω στις προτάσεις που έχουμε στο τραπέζι.

Η σύγχρονη μέθοδος που ακολουθείται διεθνώς, είναι να κατασκευάζεται μια προβλήτα εκτός του κέντρου μιας πόλης. Παλαιότερα έφτιαχναν προβλήτες μέσα στην πόλη, όπως στην Καραϊβική την εποχή της κατασκευαστικής αποικιοκρατίας, τότε ακόμα και τους κατοίκους θα μετέφεραν σε άλλη περιοχή για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της κρουαζιέρας, αλλά πέρασε αυτή η εποχή. Θα εφαρμόσουμε τώρα στην Ζάκυνθο μια τέτοια λογική;

Είναι καλλιτεχνήματα αυτά που κάποιοι λένε, ότι το λεγόμενο μπαστούνι στον μόλο του Αγίου Νικολάου θα προστατεύσει την εκκλησία από την θάλασσα. Είναι σαν να λες, ότι πρέπει να προστατευτεί η Ακρόπολη από τους ανέμους, άρα ας σηκώσουμε δύο ουρανοξύστες μπροστά της.

Το περίφημο master plan του λιμανιού που ακούμε, δεν είναι μόνο η προβλήτα. Είναι να έχουμε επιτέλους και μια τουριστική μαρίνα, αλλά εδώ ακόμα, η μαρίνα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, και κανείς δεν έχει κάνει κάτι για αυτό.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: