Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020  
radio image
Now On Air (08:00 - 10:00)
Στάθης Λογοθέτης
Ξυπνήστε!!!
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019

Σωτήρης Παπαδόγγονας (Πρόεδρος Συλλόγου Παλαιάς Αγοράς Ζακύνθου)

Σωτήρης Παπαδόγγονας
Σωτήρης Παπαδόγγονας
Πρόεδρος Συλλόγου Παλαιάς Αγοράς Ζακύνθου

«Κάτοικοι και επιχειρηματίες της οδού Ταβουλάρη αγκαλιάσαμε το έργο που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη δημοτική αρχή για την ανάπλαση της περιοχή μας για την οποία είχαν εξασφαλιστεί 550.000€ από το «Πράσινο Ταμείο». Η επίσημη υποβολή της πρότασης ή αίτηση δηλαδή χρηματοδότησης έγινε στις 8.10.2018. Οι όποιες αρχικές αντιδράσεις υπήρχαν από κάποιους που φοβήθηκαν ότι θα χάνονταν κάποιες θέσεις πάρκινγκ ήρθησαν όταν η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε για την δημιουργία πάρκινγκ σε κοντινή απόσταση.

Για την οριστική μας ένταξη στο πρόγραμμα εκκρεμούσε ουσιαστικά μόνο η επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος από τον δήμο. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής του σχετικού φακέλου ήταν η χθεσινή ημέρα, 31η Οκτωβρίου.

Τελικά, ο νέος δήμαρχος κ. Αρετάκης αποφάσισε να μην υποβάλει τον φάκελο. Ο Δήμαρχος με πήρε τηλέφωνο χθες το μεσημέρι, στις 16:30 και μου είπε ότι δεν θα προχωρήσει αυτή την ανάπλαση.

Προεκλογικά είχαμε πάρει δεσμεύσεις από όλες τις παρατάξεις ότι θα υλοποιούσαν το έργο. Όλοι, όσοι πέρασαν από την περιοχή, μας έλεγαν ότι το έργο είναι αναγκαίο να γίνει, μεταξύ αυτών και ο σημερινός Δήμαρχος κ. Αρετάκης, ο οποίος μας έλεγε να μην ανησυχούμε.

Λίγες ημέρες πριν ενημερώσαμε σχετικά τον Αντιδήμαρχο Πόλης κ. Κουτσογιάννη ο οποίος πραγματικά ενδιαφέρθηκε και ασχολήθηκε πολύ σοβαρά με το θέμα. Μαζί επισκεφθήκαμε στο Βανάτο τον πρώην διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου κ. Δ. Τουρκάκη ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την εξέλιξη αυτού του έργου και συζητήσαμε μαζί του τις εκκρεμότητες.
Την τελευταία Τρίτη, εκπροσωπώντας το σύλλογο μας τόσο εγώ όσο και ο επιχειρηματίας κ. Λ. Μιχαλόπουλος και ο υιός του Γιώργος βλέποντας και τον χρόνο να πιέζει, επισκεφθήκαμε τον Δήμαρχο στο γραφείο του για να συζητήσομε το θέμα.
Ο κ. Αρετάκης δεν μας είπε ότι βρήκε κάποια σκιά στο έργο, κάποια παρανομία ή κάποια έλλειψη ούτε ήταν οικονομικό το πρόβλημα, άλλωστε το σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης, προέρχεται από το Πράσινο Ταμείο. Η μόνη ένσταση που είχε αφορούσε το κομμάτι της κυκλοφοριακής μελέτης. Η συνάντηση κράτησε περίπου δυόμιση ώρες.

Μας έλεγε ο Δήμαρχος ότι υπάρχει μία αστοχία, μία ανακολουθία που δεν μπορεί να ξεπεράσει. Η ανάπλαση προέβλεπε εκατέρωθεν του οδοστρώματος πλάτους τεσσάρων μέτρων, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων μέχρι και τρία μέτρα. Αυτό το πλάτος του δρόμου κάλυπτε και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού ένα πυροσβεστικό όχημα διασχίζει το δρόμο χωρίς πρόβλημα. Ο κ. Αρετάκης μας είπε ότι ήθελε δρόμο πέντε μέτρων και ζήτησε χρόνο για να κάνει αυτοψία στην περιοχή και να το ξανασκεφτεί.

Τελικά, ο δήμαρχος με πήρε τηλέφωνο χθες το μεσημέρι, στις 16:30, ουσιαστικά αφού είχε παρέλθει η ημερομηνία υποβολής του φακέλου, για να μου ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσει το έργο της ανάπλασης.

Θα μπορούσε ο Δήμαρχος, να έκανε κάποια διόρθωση στην σχετική μελέτη και να έστελνε τον φάκελο του έργου για τελική έγκριση εντός της προθεσμίας υποβολής. Αναρωτιέμαι γιατί αυτή η μικρή τροποποίηση, που θα έδινε απλά ένα επιπλέον μέτρο στο οδόστρωμα δεν έγινε εγκαίρως;

Η άρνηση του Δημάρχου μας δόθηκε προφορικά. Εμείς ζητάμε την γραπτή του απάντησή για να μάθουμε το λόγο της άρνησής του, να μάθουμε γιατί δεν εκτέλεσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μπορεί ένας Δήμαρχος όποιος και να είναι αυτός να αγνοεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και να αρνείται να εκτελέσει ένα πρόγραμμα επιτρέποντας να χαθούν 500.000 ευρώ; Εξ όσων γνωρίζω μία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αναιρείται μόνο από μία νέα απόφαση του ίδιου οργάνου.

Εμείς σκοπεύουμε να έρθουμε σε επαφή με τους αρχηγούς των άλλων δημοτικών παρατάξεων, με τους δημοτικούς συμβούλους που παλαιότερα είχαν ψηφίσει υπέρ της ανάπλασης στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και με τους νέους.
Θέλω να πιστεύω, ότι μαζί και με άλλους φορείς, με μεγάλη κοινή προσπάθεια, έστω και την ύστατη στιγμή, έστω και με τη μορφή μιας εξαίρεσης για την Ζάκυνθο, θα καταφέρουμε να διεκδικήσουμε αυτό το πρόγραμμα, θα το επαναφέρουμε, και αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την περιοχή μας αλλά όλο το νησί μας.»         


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: