Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020  
radio image
Now On Air (08:00 - 10:00)
Στάθης Λογοθέτης
Ξυπνήστε!!!
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019

Πάνος Λιβέρης (Πρόεδρος ΤΕΕ Ζακύνθου)

Πάνος Λιβέρης
Πάνος Λιβέρης
Πρόεδρος ΤΕΕ Ζακύνθου

«Συμφωνώ με τον δήμαρχο ότι η παρέμβαση στην Ταβουλάρη μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην κυκλοφοριακή μελέτη. Δεν πρέπει να κοιτάμε την κάθε περιοχή ξεχωριστά, πρέπει να δούμε το παζλ της πόλης συνολικά.

Και το Open Mall, είναι μια τοπικού χαρακτήρα παρέμβαση, που πιθανότατα δεν λαμβάνει υπόψιν της την κυκλοφοριακή μελέτη.

Η κυκλοφοριακή μελέτη που έχει ο δήμος έρχεται από παλιά, από την εποχή Δημαρχίας του Γιάννη Αγαλιανού. Από παλιά έχουμε πάρει θέση ως ΤΕΕ και έχουμε θίξει ότι η αρχική μελέτη συντάχθηκε πάνω σε λανθασμένα στοιχεία φόρτου, αφού την περίοδο που ο μελετητής συνέλεξε τα δεδομένα, η πόλη δεν βρισκόταν σε μια κανονικότητα. Την εποχή εκείνη ήταν σε εξέλιξη το έργο της αποχέτευσης με αποτέλεσμα κάποιες οδικές αρτηρίες να είναι εκτός λειτουργίας τι στιγμή που κάποιες άλλες υπερφορτώνονταν.

Η παρέμβαση στην Ταβουλάρη είναι τοπικού χαρακτήρα και σίγουρα δεν λαμβάνει υπόψιν της την κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία μελέτη, δεν αφορά μόνο τις κατευθύνσεις των δρόμων, αλλά απαιτεί μια σειρά επιμέρους παραμέτρων. Η κυκλοφοριακή μελέτη είναι ένα παζλ που αν το κάθε κομμάτι του δεν τηρηθεί στο ακέραιο, καθιστά άχρηστη την όλη μελέτη.

Ασφαλώς και η μελέτη της ανάπλασης της Ταβουλάρη, φέρει τις υπογραφές των μηχανικών του Δήμου, αλλά σίγουρα έγινε βεβιασμένα, υπό την πίεση του χρόνου και με έναν αποσπασματικό χαρακτήρα.

Και το Open Mall, είναι μια τοπικού χαρακτήρα παρέμβαση, που πιθανότατα δεν λαμβάνει υπόψιν της την κυκλοφοριακή μελέτη. Δεν κλήθηκαν φορείς όπως εμείς, για να καταθέσουν την επιστημονική τους άποψη και προφανώς η υποβολή του φακέλου έγινε υπό το καθεστώς της πίεσης του χρόνου για να μην χαθεί το πρόγραμμα.

Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να δούμε το όλο θέμα συνολικά και όχι αποσπασματικά. Οι επιμέρους παρεμβάσεις προαπαιτούν μια ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη, όπως για παράδειγμα με το master plan του λιμανιού, το οποίο και στηρίζεται στη μονοδρόμηση της παραλιακής.

Πριν από λίγες μέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του δήμου και μέσω του διοικητικού μας συμβουλίου, υποδείξαμε δύο μηχανικούς για να εκπροσωπούν το ΤΕΕ στο ΔΣ της ΔΕΥΑΖ, τον κ. Ζαρκάδη και τον κ. Ταβουλάρη. Πρόκειται για δύο μέλη μας, που και στο παρελθόν έχουν ασχοληθεί με θέματα της ΔΕΥΑΖ και έχουν την ανάλογη εμπειρία. Είναι τιμητικό για εμάς, που πήρε θέση αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΖ ο κ. Ζαρκάδης.
Στην επιστολή μας αναφέρουμε ότι και τα δύο αυτά πρόσωπα θεωρούνται ισότιμα και θα συμμετέχουν εναλλάξ στις συνεδριάσεις του ΔΣ. Προφανώς από την στιγμή που ο κ. Ζαρκάδης πήρε θέση αντιπροέδρου θα αναπροσαρμόσουμε την απόφασή μας για να τον διευκολύνουμε στην άσκηση των καθηκόντων του. Τα σοβαρά και μείζονα θέματα σχεδιασμού της ΔΕΥΑΖ, προφανώς και θα συζητούνται και στο Δ.Σ του ΤΕΕ προκειμένου ο κ. Ζαρκάδης να εκφράζει την άποψη του ΤΕΕ. Άλλωστε πάντα, διαχρονικά, ο Δήμος ζητά την άποψή μας.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: