Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (13:00 - 20:00)
Stigma DJs
Mainstream
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019

Μαρία Μουζάκη (Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου)

Μαρία Μουζάκη
Μαρία Μουζάκη
Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου

«Είναι η πρώτη χρονιά φέτος, που έχουμε τόσα πολλά-μαζικά αιτήματα προέδρων Κοινοτήτων, προφορικά και γραπτά, προς την περιφέρεια, για να κάνουμε παρεμβάσεις εντός των χωριών. Μας ζητούν να κάνουμε καθαρισμούς σε σημεία που είναι αρμοδιότητας του Δήμου και αυτό συμβαίνει γιατί ο δήμος φέτος δεν έχει κάνει ούτε μισό έργο.
Έχουμε ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους στον δήμο γιατί το μεγαλύτερο μερίδιο άμεσων προληπτικών παρεμβάσεων το έχει ο Δήμος. Επειδή όμως γνωρίζουμε ότι ο δήμος και λόγω έλλειψης εξοπλισμού αλλά και λόγω του τρόπου με τον οποίο πλέον λειτουργεί αδυνατεί, παρεμβαίνουμε εμείς. Εννοείται ότι σε ένα συμβάν παρεμβαίνουμε παντού χωρίς να εξετάζουμε ποιος είναι ο αρμόδιος.

Όλη η Ζάκυνθος είναι μια απέραντη χωματερή και δεν κινδυνεύει μόνο από τις πυρκαγιές κινδυνεύει και από τις πλημύρες. Το ρέμα της Αγίας Άννας που πλημμύρησε πριν από λίγες μέρες και από το οποίο κινδύνεψε όλο το χωριό, από μία χωματερή μπαζώθηκε.

Η Περιφέρεια είναι αρμόδια για τους καθαρισμούς στα ποτάμια τους χείμαρρους και στα ρέματα, για όλα τα υπόλοιπα μικρά ρέματα και χαντάκια μέσα στα χωριά την αρμοδιότητα την έχει ο δήμος. Την προηγούμενη εβδομάδα κόντεψε να πνιγεί το Κερί, γιατί δεν φρόντισε να ανοίξει ο Δήμος την μπούκα στη λίμνη του Κερίου, κάτι που γινόταν κάθε χρόνο.

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει προβλήματα, δεν έχει τα απαραίτητα μηχανήματα, ουσιαστικά μόνο μία τσάπα διαθέτει. Οι συνάδελφοι στον δήμο δεν έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται αλλά αυτή την φορά οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι είδαν τα πράγματα πάρα πολύ σοβαρά και αποφάσισαν να κάνουν μισθώσεις μηχανημάτων. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με χαντάκια και ρέματα η δουλειά μας έχει να κάνει με την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Την γλυτώσαμε φθηνά από την τελευταία κακοκαιρία. Δεν είχαμε προβλήματα, μόνο τρία δέντρα έπεσαν σε Πλάνο, Μαχαιράδο και Βροντόνερο. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά.

Αυτή την φορά είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με όλους τους φορείς, με Δήμο, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Πυροσβεστική και εθελοντικούς συλλόγους. Χθες, ήμουν σε συνεχή επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Κουτσογιάννη και τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Μαρινάκη. Συνεργαστήκαμε άψογα.

Από το απόγευμα του Σαββάτου ήμασταν σε διαρκή επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και με το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστική υπηρεσίας. Τόσο ο περιφερειάρχης-αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Ρίζος όσο και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς επικοινωνούσαν μαζί μου για να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει.

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει μια γιγαντιαία παρέμβαση σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στη Ζάκυνθο, που ξεκίνησε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Νιοτόπουλος και συνεχίζει σήμερα ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Στασινόπουλος.

Η Πολιτική Προστασία παρεμβαίνει μόνο την ώρα ενός συμβάντος. Επικουρικά συνεργαζόμαστε με τις άλλες υπηρεσίες. Έχουμε δείξει ένα ανθρώπινο πρόσωπο τα τελευταία χρόνια και ενημερώνουμε όλες τις αρχές. Από εκεί και πέρα, ο ο ρόλος μας είναι επικουρικός.

Τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται μέσα το καλοκαίρι, και το λέω γιατί στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, σε τουριστικές περιοχές, βλέπουμε μια άρνηση, αναφέρομαι σε ιδιώτες, δεν θέλει κανείς να γίνονται έργα και να ακουμπήσει την περιουσία τους.

Πέρυσι στον Αλυκανά έπεσε ένα τοιχίο και ένας κορμός από μία ιδιοκτησία, κόντεψε να βουλιάξει ο Αλυκανάς από το συγκεκριμένο συμβάν και η ιδιοκτήτρια που είχε χτίσει παράνομα το τοιχίο πάνω στο ρέμα δεν μας επέτρεπε να το καθαρίσουμε επειδή είχε ενοικιαζόμενα δωμάτια και δεν ήθελε να ενοχλήσουμε τους τουρίστες.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την πολιτεία, υπάρχει και η προσωπική ευθύνη.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: