Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (13:00 - 20:00)
Stigma DJs
Mainstream
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019

Γιώργος Αρμένης (Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης)

Γιώργος Αρμένης
Γιώργος Αρμένης
Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης

«Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, εγκρίνονται από το δημοτικό συμβούλιο. Από την Δημοτική Αρχή δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας ή έστω ανταλλαγής απόψεων για την κατάρτισή τους. Κατά συνέπεια εμείς ως αντιπολίτευση θα αξιοποιήσουμε την δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος, θα καταθέσουμε προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα για το 2020. Η πρότασή μας θα κριθεί από το δημοτικό συμβούλιο του οποίου οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές για την δημοτική αρχή.

Η ΣΑΤΑ αποτελεί κομμάτι του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, αντιλαμβάνομαι την αγωνία του δημάρχου που θέλει να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα χρήματα από την ΣΑΤΑ για να προμηθευτεί ο δήμος εξοπλισμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων, θέλω να ακούσω τα επιχειρήματά του, αλλά αυτή η προμήθεια μπορεί να γίνει με την διεκδίκηση και την χρήση κάποιων χρηματοδοτικών εργαλείων. Υπάρχει επίσης ένας στόλος απορριμματοφόρων και μηχανολογικού εξοπλισμού ο οποίος απαιτείται να συντηρηθεί για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Υπάρχει μια πλήρης απαξίωση του Δήμου προς τα Τοπικά Συμβούλια. Δεν κινείται τίποτα. Ο Δήμαρχος δεν έχει καν συναντηθεί με όλους τους Προέδρους οι οποίοι είναι και οι άμεσα υπόλογοι στις τοπικές τους κοινωνίες. Πως θα διοικηθεί ο Δήμος για τέσσερα χρόνια;

Με στενοχωρεί ιδιαίτερα το γεγονός, ότι ενώ υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις στον Δήμο, υπάρχει μια αδιαφορία, μια ανικανότητα, μια διάθεση μη αξιοποίησης τους. Το να μην κατατεθεί καν πρόταση από τον Δήμο μας, για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά τις αναπλάσεις πόλεων, αποτελεί παράβαση καθήκοντος. Οι Ζακυνθινοί έχουν ανάγκη συγκεκριμένες παρεμβάσεις και εμείς είναι σαν να πετάξαμε τα χρήματα που μας δίνουν στα σκουπίδια. Ποιος αξιολόγησε αυτό το πρόγραμμα; Ποιος είναι αυτός που πέταξε στα σκουπίδια ένα εκατομμύριο ευρώ; Είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη.

Εκτός από το όραμα που έχει κάποιος, πρέπει να αντιμετωπίζει ρεαλιστικά και την πραγματικότητα. Ούτε σφαγεία μπορούν να γίνουν μέσα σε έξι μήνες, όπως έχει υποσχεθεί ο δήμαρχος, και έχουν ήδη περάσει σχεδόν δύο μήνες, ούτε μπορούν να γίνουν σύντομα, μέσα σε δύο χρόνια οι λιμενοδεξαμενές που είπε στην συνέντευξή του. Πρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα.

Το ζήτημα των κτηριακών υποδομών των σχολείων μας είναι πολύ σοβαρό και ως παράταξη επικεντρωνόμαστε σε αυτό. Αυτό έχουν θέσει ως πρώτο θέμα τα παιδιά οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη ευφυία για να φτιαχτεί ένα συνεργείο που θα αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα των σχολείων μας. Απαιτεί μια απλή διοικητική δράση.

Τα στοιχεία που παραθέτω, με κωδικούς και ποσά, προέρχονται από το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Είναι στοιχεία δημόσια. Ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά και κατά συνέπεια, δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτηση που έκανε ο Δήμαρχος προς εμένα, για το που βρήκα αυτά τα στοιχεία. Μου προξένησε εντύπωση η αποστροφή του λόγου του δημάρχου σε σχέση με το που βρήκα και ποιοι μου έδωσαν τα στοιχεία αυτά.

Τα χρήματα που αναφέρω, βάση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, υπάρχουν, βρίσκονται σε κωδικούς και είναι άμεσα διαθέσιμα. Εκτός από το γεγονός ότι ακόμα δεν βρήκε ο Δήμος ανάδοχο εργολάβο, για να γίνουν παρεμβάσεις σε σχολεία, ύψους 233 χιλιάδων ευρώ, ποσό που επαναλαμβάνω είναι άμεσα διαθέσιμο, υπάρχει από την άλλη, ποσό ύψους 250 χιλιάδων ευρώ, με το οποίο θα μπορούσαμε να είχαμε τώρα σε εξέλιξη έργα.

Σας διαβεβαιώ, ότι η παραίτηση του κ. Πρασσά, συνδέεται με την δυσκολία του δήμου να κάνει εργασίες σε σχολικά κτήρια, παρότι υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις.

Έχουμε ζητήσει να καταθέσει ο Δήμος στο κτηματολόγιο συνολικά την ακίνητη περιουσία του. Πρέπει να κατοχυρωθεί νομικά η περιουσία του Δήμου. Ο δήμαρχος έχει καθήκον να προασπίσει τα συμφέροντα του δήμου μας και θα πρέπει να διεκδικήσουμε κάθε ακίνητο για το οποίο υπάρχουν στοιχεία και αποφάσεις στα τοπικά μας συμβούλια.

Είναι σωστό αυτό που λέει ο δήμαρχος, ότι η κοινωνία της Ζακύνθου δεν ενημερώθηκε ποτέ, για το είδος της επένδυσης που ακούστηκε ότι προγραμματίζεται στη φερόμενη ως πωληθείσα έκταση στα ορεινά της Ζακύνθου.

Σε ότι αφορά τον Λίβα, έχουμε μια αντιπαράθεση χωρίς ουσία. Το ίδιο συνέβη και με το θέμα της αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα μια σκοτεινή Ζάκυνθο. Ο Δήμαρχος ουδέποτε απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσε με δελτίο τύπου η εταιρεία.

Η αντιπαράθεση που άνοιξε ο δήμαρχος με την εταιρεία «Μεσόγειος», η οποία διαχειρίζεται την μονάδα απορριμμάτων στον Λίβα, είναι χωρίς ουσία. Είναι σαν την αντιπαράθεση που άνοιξε ο δήμαρχος με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της αναβάθμισης του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού, μετά την προσβλητική για τον δήμαρχο επιστολή που έστειλε αυτή η εταιρεία δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον κ. Αρετάκη.

Η οποιαδήποτε μαγική λύση, τύπου να μεταφερθούν σκουπίδια στην Τριανταφυλλιά, που υποτίθεται ότι αποφορτίζει τους Ζακυνθινούς, προοιωνίζει πολύ κακούς οιωνούς για το άμεσο μέλλον.

Θα είμαστε δίπλα στον δήμαρχο σε όποια διεκδίκηση κάνει για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα για το νησί μας.»    


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: