Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (13:00 - 20:00)
Stigma DJs
Mainstream
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019

Αλεξάνδρα Μπαλού (Περιφερειακή Σύμβουλος, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης)

Αλεξάνδρα Μπαλού
Αλεξάνδρα Μπαλού
Περιφερειακή Σύμβουλος, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης

«Η κα Κράτσα, ο κ. Γαλιατσάτος, ο κ. Σπύρου, ο κ. Αλεξάκης, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ, είναι υπέρ των εξορύξεων. Όποτε θέλει το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει έναν γνωμοδοτικό ρόλο και όποτε θέλει έναν πολιτικό. Ανάλογα με το πότε τους συμφέρει.

Όλοι κρινόμαστε από την συνέπεια λόγων και έργων. Εμείς ξεκάθαρα διαφωνούμε με την διαδικασία των εξορύξεων. Δεν μπορούν να ελεγχθούν οι κίνδυνοι και το ρίσκο από μια τέτοια διαδικασία, ειδικά σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η δική μας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, οφείλει να παίρνει μια αγωνιστική στάση.

Ο λόγος που φέραμε το θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έχει να κάνει με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού των Επτανήσων. Για εμάς, το θέμα αυτό δεν κλείνει ως μια διεκδίκηση, επειδή το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει έναν γνωμοδοτικό χαρακτήρα καθώς θεωρούμε πολύ σημαντικό το να έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο και έναν πολιτικό χαρακτήρα.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υπέρ της εξόρυξης, είναι καθαρά υποκριτική. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν για την παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στα ξένα μεγάλα κεφάλαια. Τόσο η κα Κράτσα, όσο και ο κ. Γαλιατσάτος, πέταξαν από πάνω τους την ευθύνη για την διαδικασία της εξόρυξης, μιλώντας μόνο για τους περιβαλλοντικούς όρους.

Η υποκρισία της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, φαίνεται από το γεγονός ότι έφεραν στη συνεδρίαση στελέχη Υπουργείων, αλλά και της εταιρείας που θα κάνει τις εξορύξεις, για να μας πείσουν ότι θα έχουμε κέρδη, ότι έτσι θα βοηθηθεί και το ασφαλιστικό ζήτημα και ότι θα γίνουμε μια ανεξάρτητη οικονομικά χώρα με μεγάλες επενδύσεις.

Στη διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ψήφισε υπέρ της δικής μας πρότασης. Από εκεί και πέρα, οι Δήμαρχοι των Ιονίων Νήσων που είναι κατά των εξορύξεων, αλλά και οι διάφορες συλλογικότητες, έχουν ο κάθε ένας μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα. Άλλοι βλέπουν το θέμα από μια περιβαλλοντική οπτική, άλλοι από καθαρά οικονομική, άλλοι σε σχέση με την σεισμικότητα της περιοχής μας.

Ξέρουμε ότι για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, τα βάζουμε με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όμως αν ο λαός αντιδράσει, τουλάχιστον θα καθυστερήσει τις διαδικασίες, θα βάλει εμπόδια.»      


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: