Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (13:00 - 20:00)
Stigma DJs
Mainstream
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019

Ανδρέας Ξένος (Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ)

Ανδρέας Ξένος
Ανδρέας Ξένος
Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ

«Δεν με ενδιαφέρει αν θα αποτύχει ο Δήμαρχος, με ενδιαφέρει αν η αποτυχία του αποτελέσει την ταφόπλακα της Ζακύνθου.

Ως αντιπολίτευση και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε πει ότι θα έμπαινε χθες Δευτέρα το θέμα των απορριμμάτων σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Ενώ είχαμε συμφωνήσει σε αυτό, τελικά δεν συνέβη.

Με ποιο αίτημα πάει στην Αθήνα και μιλά με Υπουργεία ο Δήμαρχος; Με ποια ατζέντα; Ο Δήμαρχος κινείται εκτός πλαισίου τοπικής αυτοδιοίκησης, και όσο κινείται έτσι, θα αποτυγχάνει.

Μόνο τον τίτλο της διαβούλευσης είχαμε στη χθεσινή ενημέρωση για το έργο της οριστικής διαχείρισης απορριμμάτων στον Λίβα. Το μεγάλο ερώτημα είναι, πως, ενώ οι διεθνείς προκηρύξεις όπως ξέρουμε έχουν έναν χρονικό ορίζοντα εξήντα ημερών, η προθεσμία υποβολής των προτάσεων πρότασης λήγει στις 2 Ιανουαρίου.

Εγώ, λόγω διαστροφής, κρατάω αρχείο σε όλα, ανέτρεξα στο αρχείο μου και διαπίστωσα ότι η υπογραφή στην διακήρυξη του έργου, όπως αυτή έχει δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο, αναφέρει στο τέλος «με εκτίμηση για τον Δήμο Ζακύνθου», χωρίς να υπάρχει η υπογραφή και το ονοματεπώνυμο του υπογράφοντα. Αν αυτό ισχύει, τότε είναι άκυρη η διακήρυξη. Αυτό θα εξεταστεί.

Τον περασμένο Μάιο που είχα επισκεφθεί τον Λίβα, η κατάσταση ήταν ανεκτή. Όταν όμως τον επισκέφτηκα εκ νέου πριν από περίπου έναν μήνα, ήταν τραγική. Η αδειοδότηση της κινητής μονάδας στον Λίβα έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είπα τότε, στον ΦΟΔΣΑ, στον περιβαλλοντικό σύλλογο «Βραχίωνας» και στη Δημοτική Αρχή «κλείστε τον Λίβα». Έπρεπε τότε, άμεσα και για ένα διάστημα να είχε σταματήσει η μεταφορά νέων απορριμμάτων στον Λίβα, όπως και η επεξεργασία των απορριμμάτων που ήταν ήδη εκεί. Ακολούθως, έπρεπε να πάρει ο Δήμαρχος έναν προς έναν τους περιβαλλοντικούς όρους, να τους εξετάσει και να τους εφαρμόσει.

Επίσης σε μια συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, είπα στον Δήμαρχο να συγκροτήσει μια επιτροπή για να επανεξετάσει την αναδιαμόρφωση των τελών καθαριότητας. Να γίνει καταγραφή, ποια κατηγορία παράγει τα περισσότερα απορρίμματα, όπου εκεί θα μπορούσαν να έκαναν μια μικρή αύξηση των τελών και ποια κατηγορία τα λιγότερα, ώστε εκεί να έκαναν μια μείωση στα τέλη καθαριότητας. Τελικά, τίποτα από όλα αυτά δεν έγιναν.

Εκείνο που με ανησυχεί περισσότερο από όλα, και είναι κάτι που δεν θα διορθωθεί, είναι τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν, τα οποία και είναι πολύ πιθανό να επιδικαστούν.»   


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: