Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019  
radio image
Now On Air (13:00 - 20:00)
Stigma DJs
Mainstream
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019

Δημήτρης Κουτσογιάννης (Αναπληρωτής Δήμαρχος Ζακύνθου, Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων, Αντιπρόεδρος ΦΟΔΣΑ)

Δημήτρης Κουτσογιάννης
Δημήτρης Κουτσογιάννης
Αναπληρωτής Δήμαρχος Ζακύνθου, Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων, Αντιπρόεδρος ΦΟΔΣΑ

«Δεν πιάσαμε καρέκλες για να κάνουμε πολιτική καριέρα. Δεν ήρθαμε για να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, ήρθαμε για να πούμε την αλήθεια στους Ζακυνθινούς.

Στον Λίβα υπάρχει ένας απέραντος σκουπιδότοπος και εμείς καλούμαστε σήμερα να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Δεν το κρύβω, τους τελευταίους περίπου δύο μήνες, στον Λίβα γίνεται δεματοποίηση σύμμικτου απορρίμματος. Στον χώρο αυτό έχουν συγκεντρωθεί και δεματοποιηθεί περίπου 50 χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών.

Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου «Βραχίωνας που κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα.

Με το που ανέλαβε καθήκοντά ο Δήμαρχος κ. Αρετάκης, έστειλε έγγραφο στην εταιρεία «Μεσόγειος», επισημαίνοντας ότι δεν λειτουργεί σωστά η μονάδα. Από την αρχή δεν ήταν επαρκή τα μηχανήματα της κινητής μονάδας ενώ συνέβη και το ατυχές συμβάν, να χαλάσει για κάποιο διάστημα και ο δεματοποιητής.

Ο Δήμαρχος έχει ζητήσει όλα τα στοιχεία από τους αρμόδιους, για να διαπιστώσει, τι είδους δεματοποίηση γινόταν στον Λίβα μέχρι και σήμερα.

Το μείζον όμως δεν είναι να πληρωθεί η εταιρεία «Μεσόγειος» αλλά να γίνεται σωστά η δουλειά. Λάθη έχουμε κάνει όπως και η «Μεσόγειος» έχει κάνει λάθη.

Δεν αμφισβητεί ο Δήμαρχος το χρέος προς την εταιρεία «Μεσόγειος». Δεν είπε ο Δήμαρχος ότι ο δήμος δεν χρωστά στην εταιρεία, είπε ότι θα πληρώσει όλα τα εντάλματα που του έχουν στείλει αφού πρώτα τα ελέγξει. Ο Δήμαρχος ελέγχει κάθε ένταλμα πληρωμής αφού ο Δήμος Ζακύνθου έχει ένα άνοιγμα 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Αύριο ο Δήμαρχος πηγαίνει εκτάκτως στην Αθήνα, όπου μαζί με τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη, θα έχει επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Αυτό που θέλουμε και που πρέπει να γίνει, είναι να λειτουργήσει η προσωρινή μονάδα στον Λίβα τηρώντας τους περιβαλλοντικούς όρους και να κατασκευαστεί το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, εφαρμόζοντας όλους τους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Μια από τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και η μεταφορά απορριμμάτων εκτός Ζακύνθου. Είμαστε σε καθημερινή επαφή με άλλες περιοχές εξετάζοντας αυτή την πιθανότητα. Τα παραγόμενα σκουπίδια αυτή την περίοδο είναι λίγα, με δύο νταλίκες, θα μπορούσαν να μεταφέρονται καθημερινά εκτός Ζακύνθου. Δεν θέλουμε να επιβαρυνθεί ο Ζακυνθινός το κόστος της μεταφοράς.

H διαχείριση των απορριμμάτων, είναι μείζον πρόβλημα όχι μόνο για την Ζάκυνθο, αλλά και για άλλες περιοχές της χώρας.

Κατά την άποψή μου, εγώ θα έκλεινα τον Λίβα από την 1η Σεπτεμβρίου, για να καταλάβουν όλοι πως το μοντέλο διαχείρισης εκεί, ήταν εξαρχής λάθος.

Από σήμερα θα απομακρύνουμε τα απορρίμματα που είναι έξω από σχολεία και από το Νοσοκομείο. Θα τα μεταφέρουμε στον Λίβα σε συνεννόηση με την «Μεσόγειος».

Ανακύκλωση γίνεται. Τα ανακυκλώσιμα από τους μπλε κάδους, συγκεντρώνονται στο κέντρο ανακύκλωσης στο αεροδρόμιο και εν συνεχεία μεταφέρονται στο Αγρίνιο. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει και μια ημερίδα με θέμα την ανακύκλωση.

Εν μέρη έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές από την πρόσφατη πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ του αεροδρομίου. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο και σύγχρονο κέντρο ανακύκλωσης, με νέο εξοπλισμό.

Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον δήμαρχο αν και δεν έχουμε τον ίδιο χαρακτήρα.
Ο Δήμαρχος έχει μεγαλώσει σε διαφορετικές συνθήκες, είναι τεχνοκράτης και θέλει να περνάνε όλα τα θέματα του Δήμου από τα χέρια του. Αυτό είναι καλό, χρειάζεται όμως και την κατάλληλη βοήθεια, τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα του, χρειάζεται τεχνοκράτες που θα ξέρουν το κάθε αντικείμενο που διαχειρίζεται ο δήμος. Σε αυτή την κατεύθυνση, το τμήμα μελετών του δήμου θα στελεχωθεί άμεσα.

Σχετικά με το έργο της οδού Ταβουλάρη, είμαστε υπέρ της ανάπλασης, αλλά όχι με μια μεμονωμένη παρέμβαση. Πρέπει να προηγηθεί ένας γενικότερος σχεδιασμός για την πόλη, να γίνει μια ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη, ώστε οι αναπλάσεις να ακολουθήσουν τον γενικότερο σχεδιασμό.

Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συνεργαστούν για να βρουν μια λύση, την καλύτερη δυνατή, για να έχουμε μια σωστή κυκλοφοριακή μελέτη και μια ανθρώπινη πόλη. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε, ώστε να έχουμε ένα προσιτό νησί, όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά πρωτίστως για εμάς τους ίδιους που ζούμε εδώ.

Πρέπει ως κοινωνία να αλλάξουμε νοοτροπία και αυτό είναι στο χέρι του καθένα μας. Μπορούμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και για να το πετύχουμε πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: