Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020  
radio image
Now On Air (08:00 - 10:00)
Στάθης Λογοθέτης
Ξυπνήστε!!!
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019

Παναγιώτης Βόσσος Δασκαλάκης (Κτηνοτρόφος)

Παναγιώτης Βόσσος Δασκαλάκης (Κτηνοτρόφος)

«Είναι τεράστια η ζημιά για τους κτηνοτρόφους, από το γεγονός ότι εδώ και περίπου δυόμιση χρόνια δεν έχουμε σφαγεία να λειτουργούν στην Ζάκυνθο. Η αδιαφορία όλων φταίει, που δεν αναβαθμίστηκαν τα σφαγεία, η αδιαφορία του Δήμου και της Περιφέρειας.

Θεωρώ ότι υπάρχει μια γενικότερη αδιαφορία για τον πρωτογενή τομέα. Ακόμα και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος, δεν έχει στηριχθεί όσο θα έπρεπε από τους ίδιους τους παραγωγούς. Στις αρχαιρεσίες που κάνουμε έχουμε πολλούς απόντες. Οι περισσότεροι αδιαφορούν, γιατί έχουν και τουριστικές δραστηριότητες. Κάποιοι, φορείς, παράγοντες, αλλά και παραγωγοί, βλέπουν την Ζάκυνθο μόνο ως ένα τουριστικό θέρετρο. 

Με την πρόσφατη κακοκαιρία όπου διακόπηκε η ακτοπλοϊκή γραμμή, κάποιοι ζωέμποροι δεν μπόρεσαν να περάσουν τα ζωντανά τους στην Κυλλήνη για σφαγή και άλλοι που είχαν προλάβει να περάσουν, έμειναν αποκομμένοι απέναντι.

Με την διαδικασία της μεταφοράς, το ζώο ταλαιπωρείται αφάνταστα, στρεσάρετε, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ποιότητα του κρέατος. Κάθε φορά που πηγαίνουμε απέναντι για να σφάξουμε τα ζωντανά μας, η επιπλέον επιβάρυνση είναι στα 200 με 300 ευρώ για τον κάθε παραγωγό και αυτό αφορά μόνο την μετακίνησή μας, δεν αναφέρομαι σε έξοδα παραμονής ή ύπνου, αν μείνουμε στην Κυλλήνη λόγω διακοπής της γραμμής. Μιλάμε για 20 με 25 μεγάλους παραγωγούς και άλλους 100 μικρότερους.

Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην αγορά λόγω έλλειψη κρέατος. Τα πολυκαταστήματα έχουν επάρκεια. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους ντόπιους μικρούς εμπόρους. 

Πριν από περίπου τέσσερεις μήνες, είχα μιλήσει με τον Δήμαρχο κ. Αρετάκη για το θέμα των σφαγείων. Δεν είναι λάθος η άποψή που έχει για να κατασκευαστούν νέα σφαγεία. Όμως του είπα ότι δεν γίνεται να φτιαχτούν μέσα σε μόλις έξι μήνες, όπως ο ίδιος λέει. Θα γίνουν σε δύο με τρία χρόνια, και μέχρι τότε ο κτηνοτροφικός κόσμος θα αφανιστεί.

Εμείς λέμε, άμεσα να φτιαχτούν τα υπάρχοντα σφαγεία και να λειτουργήσουν μέχρι να φτιαχτούν τα καινούργια. Αυτή είναι η θέση μας.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: