Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020  
radio image
Now On Air (08:00 - 10:00)
Στάθης Λογοθέτης
Ξυπνήστε!!!
Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2020

Αναστάσιος Τζίμης (Κάτοικος Καλαμακίου)

Αναστάσιος Τζίμης
Αναστάσιος Τζίμης
Κάτοικος Καλαμακίου

«Ο Δήμαρχος κ. Αρετάκης συνεχίζει στο δρόμο των προκατόχων του. Είναι εύκολο να σπιλώνουν τους κατοίκους μιας περιοχής και να μην λένε για παράδειγμα, ποιοι καταχράστηκαν την αποχέτευση του Καλαμακίου, να μην λένε που πήγαν αυτά τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Διαψεύδω κατηγορηματικά και για μία ακόμα φορά, τον Δήμαρχο κ. Αρετάκη, για τα όσα ισχυρίζεται για το γεγονός που εξελίχθηκε στον ΧΥΤΑ του Σκοπού με το βυτιοφόρο της ΔΕΥΑΖ.

Την ημέρα που συνέβη το συμβάν, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. δήμαρχος, ένα βυτιοφόρο της ΔΕΥΑΖ επιχείρησε να εισέλθει στον ΧΥΤΑ του Σκοπού. Ο κ. Καμπιώτης-Πλακιάς, του οποίου η κατοικία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην είσοδο του ΧΥΤΑ στον Σκοπό, αντιλήφθηκε ότι το βυτιοφόρο ήταν γεμάτο με φορτίο και άμεσα ειδοποίησε εμένα και τον κ. Νίκο Κεφαλληνό, μέλη της παλιάς επιτροπής κατοίκων του Καλαμακίου.
Μιλήσαμε με τον οδηγό του βυτιοφόρου και του είπαμε ότι δεν επιτρέπεται να εισέλθει στον ΧΥΤΑ, καθώς υπάρχει δικαστική απόφαση που το απαγορεύει και ότι ο ίδιος κινδυνεύει με αυτόφωρο. Μας ζήτησε συγνώμη και μας είπε ότι ακολουθούσε την εντολή του προϊσταμένου του, που ήταν να μεταφέρει τα στραγγίδια-λύματα από τον Λίβα στον βιολογικό του ΧΥΤΑ στον Σκοπό. Εμείς δεν απειλήσαμε τον οδηγό, απλά τον ενημερώσαμε ότι απαγορεύεται αυτό που πάει να κάνει και έτσι ο ίδιος αποχώρησε. Κατόπιν επικοινώνησα με τον αρμόδιο προϊστάμενό της ΔΕΥΑΖ ζητώντας του εξηγήσεις, μου απάντησε ότι έγινε λάθος.

Δύο ημέρες μετά το συμβάν αυτό, με τον Δήμαρχο κ. Αρετάκη και τον Αντιδήμαρχο κ. Κουτσογιάννη, είχαμε μια συνάντηση που διήρκησε δυόμιση ώρες, και οι δύο μας ζήτησαν συγνώμη για το περιστατικό και μας είπαν ότι δεν θα επαναληφθεί. Από τότε, κανείς δεν επιχείρησε να μεταφέρει στον Σκοπό λύματα από τον Λίβα.

Όπως ο ίδιος ο δήμαρχος ισχυρίζεται, ο βιολογικός του Λίβα δεν δούλεψε ποτέ, ούτε για μία ώρα, αυτό συμβαίνει και με τον βιολογικό του ΧΥΤΑ, δεν λειτούργησε ποτέ. Αυτό το διαπίστωσε και ο κ. Αρμένης, με τον οποίο μαζί επισκεφθήκαμε τον χώρο.

Αρκετές φορές ανεβαίνουν βυτιοφόρα της ΔΕΥΑΖ στον Σκοπό, για να παραλάβουν και να μεταφέρουν τα λύματα εκτός του ΧΥΤΑ. Σήμερα απομακρύνουν από τον Σκοπό μόνο το 20% των στραγγιδίων που παράγονται από τον ΧΥΤΑ. Το υπόλοιπο 80% κατρακυλά ανεξέλεγκτα στην πλαγιά.

Δεν έχει νόημα να συζητάμε για την αποκατάσταση του Σκοπού, βάση της μελέτης του κ. Φραντζή που συντάχθηκε το 2014. Έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα από τότε, έχουν προστεθεί πάνω από 300 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ. Πρέπει να συνταχθεί μια νέα μελέτη που να βασίζεται στα σημερινά πραγματικά δεδομένα.

Εμείς, ως Τοπικό Συμβούλιο Καλαμακίου, σχεδιάσαμε το δικό μας τεχνικό πρόγραμμα που προβλέπει 14 έργα σε βάθος τετραετίας. Τα δώσαμε στον Δήμαρχο, αλλά ο κ. Αρετάκης μας ζήτησε να του καταθέσουμε τα τρία πιο σημαντικά έργα για εμάς, και αυτό κάναμε. Αυτά κοστολογούνται στο ένα εκατομμύριο πενήντα χιλιάδες ευρώ και πιστεύω ότι δεν θα γίνουν ποτέ. Να ευλογήσει ο Θεός τον Δήμαρχο, να βρει αυτά τα χρήματα και να κάνει αυτά τα τρία έργα.»    


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: